Saturday, April 29, 2017

Conversation over Blog

Have you ever heard about ‘Conversation over coffee’? Yeah, yang Jinnyboy TV tu hehe. Never mind kalau taktahu, just Youtube it, you’ll know. But surely post ni bukan pasal tu. Cuma mengaplikasikan tajuk tu untuk tajuk entry 😆

Minggu lepas, hari terakhir aku di lab, labmate aku tanya,

“Are you still blogging?”

“Yeahhh, why?”

“Nothing. Sebab yelah kamek pun masih blogging jugak. Baru jak start balit”

“Ohh really. I just found that blogging is very good way to just express your feeling without any feedback from others”

“Kaaan. Kamek pun rasa macam ya. We really don’t think about others, just say what we would like to say”

“Yep. Kalau kau rasa nak popularity, fame, blog bukan tempatnya”

“Yes betul tu!”

“Oh apa kitak pun url blog, kamek mok baca”

“Eh sik perlu la”

Aku ingat aku sorang je berperangai aneh seperti itu *facepalm. Well, I know that kind of feeling. Bila cerita pasal blog kencang. Bila mintak blog address, segan nak kasi. Same goes to me. Dan aku sangat berharap dia taktahu url blog aku, HAHA! So nampaknya tak dapat la nak tambah reading list 😅



Friday, April 21, 2017

Thank you Ice Watch!

Nak jadikan cerita, strap jam lama aku macam terkeluar sikit dari landasan jam tu *ganas sangat. So haritu aku pun mencari la fesbuk page Ice Watch Malaysia sebab nak contact customer service memandangkan jam ni masih under warranty.

Masa bukak page tu ternampak pulak post contest ni, so aku macam eh ni boleh join ni menarik ni hahaha. Tapi aku biarkan dulu sebab aku takde masa nak shoot gambar cantik untuk contest ni.


Lepas aku PM page ni, dia pun suggest untuk bawa jam ke galeri ice-watch terdekat so boleh tukar kat sana. So aku pun ke Vivacity Mall. Sales boy tu kata tukar strap tu tak sampai RM50 tapi kene tunggu at least sebulan tempoh baiki. Aku cam, ‘What?’ I can’t live without my watch sobs 😢

Masatu mata aku sempat lagi usha Duo Collection dalam bekas kaca tu. So, plan aku, aku kene menang jugak contest ni, so aku boleh beli baru. Lepastu jam lama hantar repair, sementara tu aku boleh la pakai jam baru.

Jadi dengan tekad jitu tu, balik je dari Vivacity tu, aku terus shooting gambar jam tu kasi cun. Lawak betul. Naseb baik member jenis melayan.

Gigih gilaa

After a few shoots, aku rasa ni yang terbaik. Aku pon post online and set kepada public post.

Special thanks to Iphone 7 and Vsco

Beberapa hari pun berlalu...

Pagi semalam masa on the way pergi program SL1M dekat UNIMAS, aku cakap dengan Sabrena;

‘Aku rasa macam tak menang je. Takde pun dapat notification ke apa ke. Lagipun masa hari last contest tu ramai pulak upload gambar lawa’

‘Eh yeke, aku rasa boleh je kau menang tu. Percayalah’

Mungkin doa sahabat sejati ni makbul 

Petang tu masa aku tengah kemas-kemas barang dalam lab, aku tengok fon ada notification fesbuk masuk. Ice Watch tagged aku. Berdebar beb aku nak bukak tu! haha. Alhamdulillah aku menang! *nangis. Walaupun tempat ke-5 kan, janji menang. Hahaha. Sebab hadiah dia sama je.


Terima kasih kepada semua yang support! Terima kasih juga untuk doa kalian. 💖💖

Yay, boleh beli jam baru yay! 😁

Monday, April 17, 2017

Akhirnya 2 Tahun Pun Berlalu

Semalam, secara rasminya tampuk kepimpinan PEMBINA UNIMAS bertukar wajah. Literally, memang rasa happy sangat. Dah lepas dah. Tapi dalam hati rasa sayu kot.

2 tahun terlalu banyak mengajar untuk jadi lebih kuat dari segala aspek. Bermula dari memegang jawatan sebagai Penolong Ketua Biro Bakti sehinggalah menjadi orang kedua tertinggi dalam organisasi, sebagai Ketua Beliawanis. Pengalaman yang sangat berharga, serious. Susah nak describe. And later I can conclude, this is really from Zero to Hero. Haha.

Kepada semua pimpinan yang telah mengharungi segala suka duka bersama, terima kasih untuk semua jenis kenangan. Macam-macam kenangan yang dapat. Inshaa Allah, bakal menjadi kenangan terindah bila BFG nanti.

Kepada semua hadek pimpinan baru, teruskan usaha dan terus meneraju arus! Anda lah harapan kami untuk meneruskan dakwah dan tarbiah di bumi Kenyalang ni. Jangan putus asa dan terus berjuang. Gunakanlah peluang yang ada ni untuk menimba banyak ilmu baru, tambah pengalaman, buatlah salah banyak-banyak, dan sentiasa belajar dari kesalahan untuk jadi lebih maju di masa akan datang.

Percayalah, setahun tak lama dik. Akak yang 2 tahun pun rasa kejap sangat. Tapi setahun ni la yang menentukan kesinambungan perjuangan PEMBINA di tanah UNIMAS ni. Inshaa Allah, semoga dipermudahkan segala urusan. Yosh! 💪




Friday, April 14, 2017

Skincare Routine

Sejak dua menjak tiga menjak ni aku rasa level kedewasaan aku dah naik level baru. Achievement unlocked 😎

So yeah, now I’ll talk about skincare.

Seriously? Yes.

Haritu jumpa Mary Kay beauty consultant, dia kata umur 22 ke atas dah patut ada awareness nak jaga muka sebab takut nanti dah tua muka teruk huhu sedih en. Prinsip aku senang je, tak perlu pun nak putih flawless. Cukup la bersih, takde penyakit, takde jerawat batu. Tu pun dah bersyukur sangat-sangat dah. Tapi benda macam tu tak boleh dapat kalau kau doa je, usaha malas. Jadi, ayuh!

Jadi, disebabkan aku ni macam dah ada kesedaran sikit. Aku pun start buat research dekat youtube, blogger, baca semua benda pasal skincare routine and stuff related. Masa mula-mula usha tu rasa macam OMG patut laaa cantik hahaha. Kau ingat senang nak jadi cantik? Penuh satu meja pebenda ntah barang-barang. Tu tak campur make-up lagi. Memang banyak la belajar term baru. The best part is, aku tahu banyaaaaaak benda baru. So it’s becoming more exciting! Nak buat cane, aku bedak pun beli setahun sekali je, tu pun tak habis. Kene buang sebab dah expired! HAHAHA just imagine!


Bila aku dah baca semua benda tu, aku boleh buat konklusi untuk hindari local skincare product. Im strongly suggest untuk pakai products dari drugstore. Sekarang ni drugstore pun belambak. Watson, Gurdians, etc etc. Currently I’m using Simple Skincare. Macam okay tapi tak tahu lagi sebab baru je torai. Sebelum ni pakai Cetaphil. Yang ni memang ohsem! Kau takkan keciwa. Sesuai untuk muka yang breakout. Mary kay pun okay tapi mahal bakhang, so I telan liur je. Beauty consultant tu kata nanti boleh buat hantaran, aku macam herher *muka senyum kelat

Produk yang baik takkan dapat effect serta merta. So produk-produk yang boleh mencantikkan dan memutihkan lebih putih dari tangan tu, haaa better watch out. Takut ada barangan terlarang. Percayalah, putih-putih sangat pun tak ke mana. Semua tu ada bahan yang menipiskan kulit tau. Dan ianya sangatlah bahaya. Bila kulit makin putih, makin terdedah dengan bahaya sinaran UV matahari. Sebab tu masa belajar dalam kelas, kalau ikut rakyat Malaysia, andaikata la ramai yang kena kanser kulit, orang yang paling gelap yang akan selamat dan high change untuk terhindar daripada yang kulit putih. Melanin works at its best! *poyo jap jadi budak sains


Selain skincare routine yang betul, benda lain pun kena jaga jugak,
-          Tidur yang cukup
-          Makanan seimbang
-          Banyakkan bersenam

Aku rasa tips lain tu sama je macam mengamalkan gaya hidup sihat. Jadi, ayuh!

Kesimpulannya, membaca jambatan ilmu *tetiba. Ayuh jadi sihat! 

Wednesday, April 12, 2017

Ukhuwah Semanis BR

Sungguh, ukhuwah yang terjalin di landasan yang mendekatkan diri kepada Pencipta ternyata sangat mendamaikan dan paling manis sekali. Kalah kot BR.

Berbulan terasa seperti baru je jumpa semalam. Berat rasanya nak berpisah walaupun ia pengakhiran setiap pertemuan. Teruskan usaha dalam mencari redha Allah. Kuatkan diri untuk berubah menjadi yang lebih baik. Tanamkan azam untuk menjadi Muslimah yang sejati dan terbaik. Akhir sekali, jaga hubungan dengan Allah dan semua orang disekeliling kita.

Diharap perpisahan ini bukan perpisahan buat selamanya. Semoga kita jumpa lagi!

P/S: Jadi budak baik tau korang, I’ll miss all of you 😌

Currently in a good mood of design, so yeah, bookmarks untuk hadek-hadek asasi yang nak final dah. All the best! Ganbatte! 💪
 
Ready to print 

Friday, April 7, 2017

Finally, it's here!

Sebulan yang lepas pada 7 Mac 2017, aku order kasut ni lepas ‘birthday proposal’ aku diluluskan oleh abah. Alhamdulillah, penantian aku tak sia-sia. Cantik gilaaa 😍😍😍

Aku suka pink. Tapi di zaman milenia ni pink tu tersangat umum. Ada hot pink, pink fushia yada yada tahpape punya nama pun banyak so aku tak hafal semua. But I know this one, Rose gold. It’s still consider as pink I guess 😆

Aku rasa rose gold ni unik dan nampak elegan. So yeah, untuk ke berapa juta kali, nak ucapkan terima kasih banyak-banyak-banyak abah. Muah banyak banyak jugak 😘

I’ve got this shoes from Indie Sneakers, boleh search dekat Facebook. Details lain boleh cari sendiri. Zaman serba canggih ni kau gugel jela haha

Okay kasut raya dah jumpa! 😍




Wednesday, April 5, 2017

One Year Anniversary - Lifebuuk

Sejak Lifebuuk post dekat Fesbuk yang dia nak hantar poskad ni, aku hari-hari cek peti pos. Curious sangat nak tahu mende laa dia nak bagi. Lagipun, aku kira regular customer so kalau tak dapat poskad ni ingat nak buat hal jugak lol

Rupanya dia nak bagi voucher offer, macam less than normal price la. Not bad, and thank you! Akan digunakan pada masa akan datang.

Rasanya aku dah ada lebih 5 kot Lifebuuk sekarang. And seriously Lifebuuk best gilaaa. Kbai

Arigatou Lifebuuk!




About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!