Monday, March 31, 2014

Respect

 
31 March 2014.

Salam cantik sekalian! 

Ya , aku amat busy sekarang , kalah menteri-menteri Malaysia ni haha. Well , hari ni tangan gatal nak menulis something. So here you are. Haha.

Respect. Ya , rasa hormat. Apa yang kita paham pasal respect ni ? Bagi salam dekat senior masa duduk asrama dulu-dulu ? Jalan tunduk depan orang tua ke cemana lagi?

Kita ni dari kecik dah di ajar untuk meng-hormati orang yang lebih tua dari kita. Tak kisah la siapa pun dia. Itulah nama nya hormat kan.

Nak cerita beberapa hari lepas aku berborak dengan kawan aku ni , 

" Kau tau tak makcik cafe tu baik gila dengan aku"

" Yeke? Macam tak percaya je. Makcik tu kan garang, muka ketat je"

"Betul lah. Dia baik tau"

"Hmmmm kenapa dengan kau je. Aku tak pernah pun. Apa kau dah buat?"

"Tak buat apa pun. Macam biasa jelah"

"Takkan la. Cuba cite apa kau buat kt dia?"

"Tak buat apa pun lah. Cuma tegur dia selalu. Pastu tanya-tanya kabar macam tu."

"Haaaa. Itu lah tu. Sebab tu dia suka kau. Kau baik dengan dia"

Kita ni kan suka jugde orang kan. Suka. Hobi. Gemar. Memang habit la boleh cerita. Kita memang seronok mengata sana sini. Lepastu kita marah bila orang layan kita tak sepatutnya , dingin. Tapi apa yang kita buat tu betul ke? Respect ke macam tu?

Bila aku fikir balik. Mungkin selama ni bila aku membeli makanan aku secara tak sengaja buat makcik sakit hati ke apa ke kan. So aku rasa macam bersalah pun ada jugak. Yang geng tak sudah-sudah mengata dia tu hmmm berubah lah. Mengata punya mengata kat situ jugak korang cari makanan bila lapar. Hmm

Jadi sejak tu aku tekad nak buat baik dengan makcik tu hehehehe. Paling teruk pun aku senyum jelah. Senyuum je pandang makcik tu hehehehe. Sebab aku tak reti sangat nak bermanis mulut ni.

Guess what?

Semalam makcik tu bagi diskaun kat aku hehehehehehehehehehe

"We must respect others to earn respect"

Wednesday, March 19, 2014

Kubah National Park

 
19 Mac 2014.
Lama tak update belog ni. Busyyy amat. 

So takpe. Now i update hehe.
 
Oh last weekend , aku pergi hiking ! Yippie!
Kubah National Park sangaaat sugoi! Alhamdulillah , berpeluang juga mendaki Gunung Serapi ( wlaupun half je) hehe. Sebab main trail group aku Waterfall Trail. Ya Allah , cantikk sangat ! Sesungguhnya hutan tu memang penuh dengan segala flora fauna. Memang lah Sarawak ni ohsem untuk eco-tourism!

Sebenarnya hiking tu tak de lah semudah yang di sangka. Penat Allah je yang tahuu. Penat gila tahu tak? Haha. Punya lah jauh ber-kilometers. Mula-mula bising je semangat sangat nak sampai Waterfall. Makin lama makin selow , suara pun dah tenggelam. Hahaha. Lawak betul.

Dan bile tengah jalan tu tetiba dengar deruan air sungai. Aku lah yang paling lega sekali. Phewww! Dah dekat. Yeayy! Time tu lah baru nak jalan lelaju balik. hehehe. Makin lama makin kuat bunyi air sungai tu. Lepas tu kami pun nampak sungai. Sungai kot! Sejuuuk. Stop sekejap. Lepas tu teruskan usaha. Bila dah jumpa sungai , usaha ke Waterfall tu tinggal sikit je la lagi. 
Lepas beberapa tangga kami daki , at last ! Waterfaaaalll ! 

Air terjun Serapi.

Katanya , one of the most beautiful waterfall in the world. Fuh. Tapi kan memang aku agree lah. Memang cuuun!



Part paling tak sanggup.

Bila dah happy-ever-after dekat atas tu tetiba kena turun. Penat yang tadi tu tak habes lagi. Hahaha. Ikut hati nak tido je situ. Malas benor. Haha

Time turun groupmates aku makin sikit makin sikit. Memasing dah pancit bagai. Kitorang pulak tetap teruskan lalu trail super panjang yang tak reti-reti nak habes tu. Amazingly , aku berjaya berjalan mengharungi onak duri hampir 5km jugak lah rasanya. Dalam sehari ! Pecah rekod ! Hahaha

Walaupun penat tapi memang memori terindah lah !

Kenangan terindah.

Another day to remember. 15 March 2014.

Kbai

Saturday, March 8, 2014

Last Teen

 
8 March 2014.

19 tahun 1 hari.

A day to remember.

Semalam. One word. Havoc! Hahaha. Thanks to all yang menjayakan hari aku! hehehehehe terharu gilos aku weh. 

Memula membayangkan mak takde tak dapat nak celebrate sesama so macam agak hambar dan sangat sad day. Tapii , aku silap. Silap besar rasanya. Im glad to have those friends yang superb in everything! Thanks babe :)



Jutaan terima kasih kepada Ieja , Sab , Elis , Dan , Pipah yang bagi aku hadiah Conan tu! Ohmaii betapa aku tersangat inginkan benda alah tu tapi mengenangkan kewangan yang tk pernah memenuhi dan harga nya yang tak masuk akal mahal aku pendam kan ajee lah hahha. So to have that for free and to accept it as a birthday present is just the most awesome thing in my life. Thanks again friendss! ~

Mekaseh mekaseh jugak kepada yang lain. Fabel and Bihah korang memang sakai kenekan aku dalam kelas. Haha. Bihah , thanks sesangat for the book. Aku tahu kau nak sangat buku tu siap beli online lagi but tetiba kau decide untuk bagi aku. Ya Allah , may Allah bless you babe. Love yaa. Hehe


Dear abah sayang , thanks for that Quran Medina. I love it sooo much! hehehe. Walaupun orang yang pilih tapi abah yang bayor hehehe. Ohsem gift on my last teen hewhew

Rumet ku sayang , thanks for the jam yang super comel. Kawan rumet aku , Zira thanks for the coklat. Alleyyy ! Thanks for the cadbury. Hahaha akhirnya kau belanja jugak aku en. Haha. Lastly , beb , thanks for the moto kayu yang ada nama aku lagi. Kelas gituuh hahaha. 

Semua yang terlibat secara lansung dan tidak lansung aku ucapkan mekaseh la bebanyok. Aku akan ingat semua ni In shaa Allah :)

My last teen. 

Dear Marjana , tanjoubi omedeto! May Allah bless you. Semoga kau menjadi seorang anak yang solehah , pelajar yang cemerlang dan semoga berjaya dalam hidup. Amiin. Setahun ke hadapan , selangkah menuju kematian. Astaghfirullah. Ya Allah , permudahkan lah jalan hambamu ini menuju jalanMu. Amiin.

A year to remember.

Thanks to all :)


Thursday, March 6, 2014

Buat yang Tersayang

 
6 March 2014.
18 tahun.
Rindu. Rindu sangat. Sangat sangat. Mak , orang rindu mak sesangat ni :'(

Tadi abah kol , "Phone apa sesuai nak kasi mak ni? Hmmmmm. Best la mak esok! Suprise! Dapat smartphone wuuuu. Lepas ni kena wasap orang selalu tau. Tau. Hehehe

Disebabkan tahun ni kita terpisah oleh Laut China Selatan , orang dah prepare hadiah untuk birthday mak tahun ni. Well , disebabkan orang dah sakan online shopping so yeah dengan cara tu jugak lah hadiah-hadiah ni akan sampai kepada mak. Suprise laa tu nanti. Hehehe. Mesti mak suka.

Susah jugak nak fikir benda paling cute paling bermakna nak kasi mak ni. So taraaa , i found this in Instagram. 

Solihah Mohammed Mokhtar. Selamat Hari Lahir , Mak :)

Cantik kan? Sesape berminat boleh la usha instag brader Novel Dakwah UK. Memang cantik! hihi

Mesti mak aku tak expect benda alah ni. Hadiah ni aku hadiahkan dengan harapan mak gantung kat dinding celah rumah kat mana-mana lah. Setiap kali terpandang teringat kat aku. Sobsosbsosb. 

Oh ada satu lagi. Aku belikan telekung lycra warna dark blue. Aku tau telekung mak aku dah belambak-lambak hahaha tapi yang ni special sikit. Dengan harapan setiap kali mak aku solat teringat dia kat aku. Sobs sobs sobs *sebak nyaaaaaa gue

Sekarang ni projek birthday present buat yang tersayang dah setel. Cuma tinggal satu persoalan. 

Dah sampai ke belum eh? =='



Saturday, March 1, 2014

A B 2 C

 
 
1 Mac 2014.
Hari pertama Mac yang super hectic. Hari pertama di bulan Mac jatuh pada hari Sabtu tapi pepagi dah kena bangun jugak sebab ada AB2C.

AB2C.

Asasi Back to Community.
AB2C ni merupakan aktiviti kumpulan terakhir untuk Asasi ni. Mesti la happy kot bila fikir dah setel semua aktiviti sem ni. Tapi bila duk fikir balik. Hmm lepasni tak de dah macam ni. Tak boleh dah nak havoc tak tentu pasal kan. Yeah akan ku rindu kenangan-kenangan ini :)


Kami memilih Kampung Muara Tuang untuk aktiviti ini. Aku dah bajet-bajet berangan nak tidur atas bas bagai. Konon membayangkan jauh la. Jakgi tak sempaaat nak lelap dah sampai. Hahaha. Bapak ah dekat.
Memang dorang ada cakap dekat tapi tak sangka ah sedekat itu. K fine. 

Jadi , sampai je sana. Kami berkumpul dalam dewan menanti orang-orang kampung datang. 
Ketua kami dah cakap awal-awal minggu ni banyak kenduri kawen kat kampung dia tu. So mungkin tak ramai akan datang. Dan yeah beberapa ketul je yang datang. Budak-budak kecik yang datang tu memang sampai sudah semua aktiviti diorang masuk sume dapat hadiah. Hahaha

Memula kami senamrobik. Memang best berpeluh-peluh aku. Part paling tak tahan diorang guna lagu Hindustan sekarang. Lagu cite Kuch Kuch Hota Hai pulak. Mana lah semua tak menari sama. Hahaha. Baik punya strategi kaan. 

Next , acara pertama. Bola beracun. Budak-budak kecik yang tak berapa nak ramai tu. Adalah dalam 10 orang kot semua masuk. Geng asasi pun join la sekali kan. Memang lawak laa. Untung bebudak kecik tu susah nak kalah sebab kecik boleh selit-selit. Haha

Pastu acara makan pisang. Satu team 4 orang. Sorang pegang pisang , sorang tutup mata pemegang pisang tu , sorang makan , sorang pegang tangan orang yang makan tu. Acara ni lawak sebab bebudak tu sume pakat telan je pisang tu sampai ada yang muntah-muntah. Cute je budak tu. Dah la 'bulat' hehehehe

Lepastu main pas-pas getah dengan straw. Team aku ada seorang budak kecik ni haa. Cute gilaa. Berbelit lidah aku nak cakap Sarawak dengan dia. Tapi dia end up diam dan buat muka macam nak menangis. Phew cuak den. Haha. Jakgi bila dah start main terer pulak tu. Tak pegang pun. Dak dak asasi ni haa yang tak reti main buat malu je hahahaha

Last acara main baling belon ada air tu. Memang mengundang basah la kan. So aku jadi pemerhati bersiri jelah. Haha

Aktiviti utama bermula lepas semua selesai Solat Zuhur jemaah. Kami dibahagi kepada dua kumpulan. 1 team masjid. 1 team dewan. So yeah bersih berseri kami kerjakan masjid tu haa. Terbaiik :)


Penat terlampau rasanya. Tapi takpe berbaloi. Lagipun bukan selalu nak berkhidmat untuk masyarakat ni kan. Jadi , berakhirlah aktiviti B2Squad untuk Asasi ni. Sobs sobs.  

Terima kasih semua ! 
Happy working with you guys sepanjang asasi ni :)

Done for now , jaa ne ^^

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!