Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

Lawatan Mangsa Kebakaran di Kg Surabaya Ulu Kuching

AHAD | 31 Mei 2015 2 minggu lepas di Telegram, ketua PEMBINA kami hantar gambar yang menunjukkan sebuah rumah yang terbakar disebabkan litas pintas di Kg Surabaya Ulu Kuching. Jadi, ketua minta kami sebagai Biro Bakti bertindak untuk menolong keluarga mangsa tersebut.
Bagi kami benda ni sangat baru sebab tak pernah pun ada mana-mana biro yang buat. Tapi yelah dah nama pun Bakti, bila lagi nak berbakti pada masyarakat kan? Huhu. So kami pun ambil la peluang ni nak tolong mangsa tersebut.
Biasalah benda memang nampak sume macam senang haha. Banyak jugak hal nya nak kene setel sebelum betul-betul dapat buat kutipan bantuan untuk mangsa. Kene buat kertas kerja, memo, poster dan macam-macam lah. Nasib baik ramai yang membantu. Terima kasih semua *nangis jap. Benda macam ni memang nampak macam leceh tapi dekat sini la ujian kita. Apa niat kita sebenarnya? Sebab ketua suruh ke? Sebab nak glamour ke? Atau memang sebab nak tolong mangsa tu dan sebab Allah?

Bila dah serabut tu. Musahabah bali…

Review : Prognosis

JUMAAT | 1 Mei 2015
Alhamdulillah, berjaya aku habiskan buku ini untuk minggu ni.
Next buku untuk di-share ialah buku Prognosis karya Dr Jack Naim.
Buku ni macam kisah hidup Dr Jack Naim ni dari dia kecik sampai besar sampai dia berjaya jadi doctor. 
Apa yang menarik nya, dia nak jadi doctor lepas dia khatam satu siri manga ni, kalau budak-budak manga mesti tahu ni, siri Black Jack. Manga Black Jack ni pasal doctor jugak la yang sangat hebat dan menggunakan kehebatannya utk menolong orang.
Well, termasuk ni. Dah dua kes aku dengar kisah laki terpengaruh cita-cita nya sebab manga. Just wondering, kuat pengaruh ek manga ni terhadap kaum Adam? Kbai
Bagi aku buku ni tersangat lah wajar di baca oleh para pelajar kos perubatan sebab sangat inspiring. Serious. Aku yang tkde kene mengena dengan doctor ni pun macam kagum habes dengan Dr Jack Naim ni. Menyelami kisah hidup seorang doctor melalui buku ni membuatkan aku rasa macam pergh gempaknya doctor ni, salute habis. Diorang bukan saja ke…