Sunday, October 27, 2013

Sunday, October 20, 2013

Surat Cinta buat Junior SPM

 

Hai guyss ! 

Actually , malam ni terasa macam terpanggil untuk buat satu entry khas utk Junior-junior-junior yang nak ambil SPM tahun ni. K kalau nak tahu final exam akak pun area minggu korang SPM tu jugak so kira fair laa kan. Haha. At least kan , korang dah habes silibus tau. Kitorang a week before exam baru laa silibus habes. Yeah seram gituhh. Haha

Dear Junior(s) ,
 
Oh kayy. Memandang kan akak dah pernah rasa 'seronoknya' SPM tu so nak share la sikit tips-tips boleh kata berkesan lah untuk korang :)

1. Buat jadual jangka masa pendek

Sangat tak terlambat lagi untuk buat jadual jangka masa pendek. Jadual tu start contohnya harini sampai hari SPM tu. So korang susun lah berapa subjek setiap hari. Kalau boleh untuk masa yang super-singkat ni takde lah masa nak pergi wayang lah apa lah. K just focus on your study. But still , petang2 tu boleh je nak riadah. Jogging ke apa ke :)

2. Tidur yang cukup

K akak faham sangat korang surely cuak plus takut plus fikir result lagi. But remember , kesihatan penting jugak. Mungkin korang akan jawab. "Takpe , saya dah biasa" . K fine but apa yang bagusnya kalau 'kebiasaan' yang korang amalkan tu tak bagus. Especially , time exam week tu. Oh pehlis la tidur awal. Kalau korang study sampai tak tidur pun malam tu , macam la apa yang korang baca tu bulat-bulat keluar. Badan korang penat nanti lepastu otak korang yang tak cukup rehat tak membolehkan korang untuk generate idea-idea bernas and korang tak mampu nak ber-kritikal thinking pun.

3. Soalan SPM lepas
 
Make sure sebelum SPM korang dah try SEMUA soalan SPM lepas-lepas. Contoh macam sejarah memang bagus kalau korang buat SPM lepas jadikan latihan. Well , buat jelah banyak2 kali pun. Sampai betul semua. Haha. Akak buat tau tahun lepas. Ada jugak la soalan sejarah yang sama keluar. Haha. Untuk subjek lain pun akak buat macam tu. 
 
K memang la takkan keluar sebijik-sebijik. Tapi pattern dia mungkin akan keluar. Mungkin tau. So jangan terlalu depands on benda ni jugak tapi at least korang tahu laa. Nanti jangan sampai bila habes paper tu korang dengar kawan cakap " Weh , soalan tadi tu macam tahun bla bla punya soalan laa. Naseb aku baca. Haha " and kau dekat tepi tu macam " Eh yeke. Alamak sumpah rugi tak baca. Menyesal menyesal" . Benda ni memang dah trend akak rasa. Haha. 
 
4. Strategi menjawab
 
Yang ni berisiko sikit tapi kalau akak dulu memang akak buat. Hihi. Strategi ni sesuai di amalkan untuk subjek yang ada soalan pilihan. Contohnya yang paling ketara ialah Add math. Yeah akak paling lemah add math. So apa akak buat? Kan kalau korang perasan soalan add math tu pattern dia lebih kurang je. So akak akan study gila-gila soalan yang betul2 paham and boleh jawab. So bila SPM tu akak just jawab soalan tu je. Nama pun pilihan kan. Sukahati-i-lah. Haha. K same goes to other subject. Ini untuk yang terdesak jelah. Macam akak. Hewhew.
 

Apa lagi eh nak pesan. Oh ye kepada yang kaki tidur. *aku pun sama. Try jangan tidur la time exam tu. Pehlis la once in your life je SPM ni. Fikir lah walaupun SPM ni buat segala-galanya tapi ini lah permulaan korang. 

Oh ya , ni penting. Kalau boleh nota-nota yang penting or yang korang dah create cantik-cantik tu jangan buang tau. Buku-buku rujukan pun. Lagi sadis kalau yang berniat nak recycle ke apa. Oh jangan! Serious. Sebab most of matrikulasi atau asasi akan belajar balik apa yang belajar dekat SPM. Disebabkan nanti korang akan cuti panjang raya sakan so kemungkinan paling besar korang akan lupa semua nya. 

Last shout , lepas SPM nanti akak sarankan jangan lah buang ilmu yang korang dah belajar untuk SPM ni jauh-jauh. Like i said just now , semua akan belajar balik cuma lebih detail. Ofcos la kan dah tahap tinggi. 

So , All the best for SPM. Ganbatte ! Straight A+ ! Insya Allah. Banyak-banyak berdoa dengan Allah. Semoga dipermudahkan segala urusan dan dipermudahkan untuk menjawab soalan. Amiin. Kalau ada nak tanya ke masalah ke boleh la contact akak. Hehe. Kbai. Salam.

Truly , 

Marjana Darus :)




Thursday, October 17, 2013

Salam Aidiladha dari Perantauan

Assalamualaikum semua!

Oh Salam Aidiladha semua. Ya , tahun ni aku tak beraya dengan family pun. Hmm sedeh jugak lah. K fine semua ckp " Ala bukan raya aidilfitri pun " tapi still sedeh jugak. Kolej sunyi sepi je bunyi cengkerik. Haha

Nak cite sambut raya jauh ni best jugak sebenarnya. Time takbir laa paling sebak sekali. Lepastu semangat nak pergi solat raya tau. Ramai pulak tu. Penuh bas. Hihi. Part sedeh nya tu bila dah ramai sangat sampai kitorang je makanan habes. Haha sadis. Lepastu balik kolej makan roti je lah.

Oh , Terima kasih bebanyak kepada keluarga Nisa yang jemput kitorang budak2 tak balik raya ni beraya rumah dia. Hewhew. Terbaik lah makan macam2. Ada laksa sarawak , ketupat pulut , rendang , cheese cake , kek lapis. Pehh , lelama duduk situ boleh gemuk aku rasa. Haha

Itulah dinamakan pengalaman kan. Tapi serious tahun2 depan aku nak tempah tiket awal2. Murah dan boleh la aku balik kan. Takde lah sadlife sangat. Haha.

Monday, October 14, 2013

Puasa Sunat Arafah

Salam semua salam dunia!

Hai guyss yang berada di Sarawak mahupun di semenanjung.

Diharap semua berpuasa harini. Tahu kan harini hari Arafah dan kita disunatkan berpuasa pada hari ini.

Banyak fadhilat puasa di hari Arafah ni. So daripada duk layan fesbuk sampai lebam tu baik la kita search gugel ke apa kelebihan berpuasa harini. Hehe.

Buat keluarga tercinta ,
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.

Thats all from me.
Assalamualaikum (:

Pasar Serikin , Sarawak

Assalamualaikum semua!

Ehem ehem. Puasa tak harini? K good kepada yang puasa. (Y)

Oh semalam aku dengan membe2 pergi Pasar Serikin jalan-jalan shopping. Hewhew. Well , kitorang memang dah rancang lama pun nak pergi tapi semalam baru la berkesempatan. Yang pergi semalam pulak semua geng semenanjung yang tak balik raya. Hehh sedeh kan? Sobsob. Jauh kami bawa diri ke Serikin. Haha

Perjalanan bermula pada pukul 7.00 pagi dan mengambil masa lebih kurang 1 jam lebeh. Kami menyewa van dan driver. Mula2 ingat nak drive sendiri but then bila semua membe2 sarawak kata bahaya la bagai bagai then kitorang pun sewa van. Better sangat. Jalan memang macam ular lepastu berlubang2. Grr. Poning den.

Apa yang best sangat Serikin ni? Hmmm. Murah! Yes sangat murah.
Korang boleh dapatkan macam macam dekat Serikin ni macam bantal , kekabu , jubah , pakaian2 casual wanita , dress , telekung , frame ayat2 Quran , barang2 antik , barang kayu , kain pasang. Oh banyak sangat lagi sampai tak tersebut, haha

Apa yang paling penting ialah berapa duit yang korang ada dan skill tawar menawar. Mungkin starter price dia akan letak RM60 macam tu. So kalau dah minat tu kita tekan penjual tu sampai dia turunkan harga. Boleh dapat sampai RM35 dan bebaloi sangat. Haha. Mulut kene manis , ayat kene power.
Tapi jangan tunjuk sangat yang kau nak , buat muka biasa je macam tu. Oh lagi , jangan beli awal sangat. Survey dulu sampai hujung pasar tu. Lepastu baru decide.

So aku pulang dengan banyak plastik dan berat. Haha. Terpaksa ikat perut la lepas ni nampak gayanya. Hehe.

Sekian dari saya , kbai (:

Saturday, October 12, 2013

The Last One

Salam semua !

*tarik hembus tarik hembus* Alhamdullilah masih diberi nyawa harini. Pheww. Semingu yang dasyat. Penuh dengan due date assignments yg pastinya memaksa setiap student utk bersengkang mata.

K dah sabtu pun. Yeayy lepas dah semua.
Semalam last day PBL and bio lab. Sayu je kot. Aku rasa serious enjoy be in that group. Buat experiment sesama. Berlakon masa Pbl. Dapat pulak Sir Ridwan. Lab instructor kitorang pun sporting baik habes. Selalu tolong buat report. Hihi. So yeah just a perfect mixture. Haha.

Semalam last experiment is Glucose tolerance test. Aku berpeluang acah2 jadi doctor kejap 2 kali. Hihi. Aku yang amek darah budak tu semalam. That feeling yeah sangat lah wordless. Tapi serious best. The moment darah tu keluar means kau dh berjaya. Haha. Alah , cucuk je lah. Haha. Takut budak tu gaya aku macam nk bunuh dia je. Haha.

Oh btw , aku takkan lupa korang semua. Semua best. Hopefully we'll be in the same group as now for the next sem. Amiin.

Thursday, October 3, 2013

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!