Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Srikandi Solehah : Sejarah Kita

おはよう!
Ohayou!
Ohayou means Good Morning in Japanese. K anda telah belajar satu perkataan Jepun hari ini. Tahniah hahaha.


Isnin pagi memang kelas takdok jadi memang free and easy lah cerita dia. So harini rasa nak menulis lepas buat nota statistics tadi. *susah hokay heh
Oh jumaat lepas aku join lagi program anjuran Sakura tu, Srikandi Solehah. Topik dia: Sejarah Kita.
Talking about sejarah. Apa korang fikir?
Melaka?
Paleolitik?
Bosan?
Mengantuk?
Hahaha korang normal. Terfikir tak pasal Nabi Adam? Yeahhhhh sentap disitu.
Asal usul kita ni semua dari Nabi Adam AS since Nabi Adam merupakan nabi pertama yang diturunkan ke bumi. Aku teringat ada seorang penceramah ni pernah kata, kita ni semua keturunan nabi. Betul la kan? Nabi Adam. Hehe.
Secara mukadimah nya Kak Anis (penceramah haritu) dia buat kitorang semua brainstorming. Time sekolah dolu-dolu bukan ke kita belajar manusia zaman dulu hidup dalam Zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik. So Nabi Adam kat mana? Dan mengikut sejarah manu…

Srikandi Solehah : Antara Tugasan dan Tanggungjawab

20 Mac 2015.
Petang Jumaat yang indah. Tak hujan, tak panas sangat. So-so.
Alhamdulillah jiwa terpanggil nak join program Srikandi Solehah anjuran JASSA (Jawatankuasa Surau Kolej Sakura).
Credit to : FB Kolej Sakura 

Niat memula terpandang ke poster program tu of-coz la MERIT. Hahaha. Tapi bila dah masuk surau, dengar akak jemputan tu bagi ceramah, cair rasanya. Kenapa niat aku untuk merit je? Bukan untuk ilmu yang berharga ni? Astaghfirullah. Niat pun bertukar. *kecingkecing
Tajuk perkongsian hari ni, Mahasiswa: Tugasan dan Tanggungjawab. Bila ditanya oleh akak penceramah, Kak Yuha apa tujuan kami turun ke surau selain merit. Semua macam krik krik krik je. Pasal merit je sebenarnya. Sebenarnya kene ada effort jugak lah. Peak hours tido kot 12.30-1.30 petang tu. Tapi ku gagahi jua. Ecehhh haha. 
K sambung.
Jadi bila Kak Yuha tanya macam tu aku sedikit sentap. K tu yang terus tukar niat tu. In shaa Allah untuk ilmu yang bermanfaat.
Kata Kak Yuha, hidup seorang mahasiswi ni bukan saha…

20-an

8 MAC 2015
Alhamdulillah. 20 tahun 1 hari. Hehehe

Hari jadi yang ke-20, yang paling hambar mungkin?
Sebenarnya awal tahun lagi aku dah usha birthday aku jatuh hari Sabtu dan otak aku ligat berfikir dengan harapan mak abah boleh datang sini dan aku dengan mak boleh celebrate birthday bersama-sama ohyeah. 
Tapi semua bukanlah semudah yang otak aku rancang. Abah mengambil pendekatan proaktif dengan menempah tiket ke Medan bercuti dengan mak. Cettttt. Aku gak la tinggal keseorangan termangu-mangu di sini sobs.
20 tahun.
No ice-cream, no cakes, no jokes. Hahahaha. K saya dah besar.
20 tahun.
Aku dah nampak jalan berliku yang harus aku tempuh di usia ini. Jalan dakwah yang aku kene pikul dan lalui. Kenkadang aku terfikir, berapa lama lagi aku nak elak tanggungjawab dakwah, sampai bila aku nak buat alas an itu ini, sampai bila nak guna alasan masih tak bersedia. Ya, aku masih tak bersedia. Entah sampai bila.
Cuma, aku rasa aku kuat bila berada dalam bulatan tarbiyah, bila berada dalam bu…