Monday, March 30, 2015

Srikandi Solehah : Sejarah Kita



おはよう!

Ohayou!

Ohayou means Good Morning in Japanese. K anda telah belajar satu perkataan Jepun hari ini. Tahniah hahaha.



Isnin pagi memang kelas takdok jadi memang free and easy lah cerita dia. So harini rasa nak menulis lepas buat nota statistics tadi. *susah hokay heh

Oh jumaat lepas aku join lagi program anjuran Sakura tu, Srikandi Solehah. Topik dia: Sejarah Kita.

Talking about sejarah. Apa korang fikir?

Melaka?

Paleolitik?

Bosan?

Mengantuk?

Hahaha korang normal. Terfikir tak pasal Nabi Adam? Yeahhhhh sentap disitu.

Asal usul kita ni semua dari Nabi Adam AS since Nabi Adam merupakan nabi pertama yang diturunkan ke bumi. Aku teringat ada seorang penceramah ni pernah kata, kita ni semua keturunan nabi. Betul la kan? Nabi Adam. Hehe.

Secara mukadimah nya Kak Anis (penceramah haritu) dia buat kitorang semua brainstorming. Time sekolah dolu-dolu bukan ke kita belajar manusia zaman dulu hidup dalam Zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik. So Nabi Adam kat mana? Dan mengikut sejarah manusia zaman dulu-dulu tu masih tak bertamadun dan bla bla bla. Jadi itu ke gambaran nabi kita waktu tu? Tak kan. I don’t think so. So kalau buku teks salah kita nak buat apa? *kita bakor jelah hahaha. K takde lah. Kita kene percaya lah yang Nabi Adam bukan hidup dalam tu. Well, Kak Anis trigger je tapi no exact answer for that. Sorry.

Seterusnya Kak Anis sentuh pasal kisah Zinnirah. Tahukah anda siapakah Zinnirah?

Pada zaman dahulu kala, ketika agama Islam masih disebarkan secara senyap oleh Rasulullah. Hiduplah Zinnirah yang merupakan hamba kepada Saidina Umar Al-Khattab. Umar yang sangat terkenal dan digeruni dengan sikap garang dan tegasnya. Pada ketika itu, Umar belum lagi menganut agama Islam. Beliau merupakan musuh Islam yang sangat kuat menentang Islam. Dalam masa yang sama, tanpa pengetahuan Umar, hambanya sendiri telah memeluk Islam secara senyap-senyap. Apabila diketahui oleh Umar tentang pengislaman hambanya, Zinnirah beliau menjadi tersangatlah marah. Zinnirah didera dengan teruk. Pelbagai cara digunakan oleh Umar terhadap Zinnirah supaya Zinnirah meninggalkan agama suci Islam. Tetapi Zinnirah tetap teguh dengan pegangannya. Sehinggalah Umar membutakan mata Zinnirah. Pada ketika itu juga, Zinnirah masih teguh dengan kepercayaannya.

Subhanallah. Dasyat kan Zinnirah? Sampai buta mata nya dan dia masih teguh.

Aku rasa ujian kita sekarang takde lah sampai nak kene butakan mata. Paling sakit pun perang mulut je. Nak modern lagi, perang media social. Perang status fesbuk je haha.

Jadi apa moral of the story dia? Kita hendaklah mencontohi Zinnirah dalam keyakinannya terhadap agama Allah. Kita hendaklah sanggup berkorban demi agama.

Kalau aku la kan, aku rasa malu tau. Zinnirah ni sampai buta mata. Kita ni? Apa yang kita dah buat untuk agama? Apa yang kalau kita buat untuk agama kita kene butakan mata? Kene cubit pun tak kot. Heh.
Tuhan tu Maha Adil. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan tersendiri. Kenapa tak kita gunakan kelebihan yang kita ada untuk Islam? Untuk kebaikan?

Contoh la kan.

Kau hebat gila buat photoshop and design macam tu. So kau boleh la design poster cecantik untuk tarik orang buat kebaikan. Lepastu orang pun tertarik nak baca. Lepastu orang amal pulak apa yang kau tulis kat poster tu. Ha nampak tak saham dia? Kan bagus macam tu.

Okay contoh lain.

Kau ni malas belajar tapi suka ngat melukis. Apakata dari kau lukis anime seksi meksi takde pekdah tu kau buat komik strip ringkas pasal aurat ke, pasal hadis ke. Manusia ni suka yang senang je. Kalau aku tanya pun, daripada buku yang penuh tulisan tu dengan buku penuh gambar mesti kita pilih yang bergambar kan. 
Lagi lagi kalau warna warni. Semangat k nak baca. Haha.

See, tak susah pun nak buat baik. Hehe

Oleh itu. Moh le kita fikir apa yang kita boleh buat. Hmmmmm *thinking mode ON*



Semoga bermanfaat. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





Friday, March 20, 2015

Srikandi Solehah : Antara Tugasan dan Tanggungjawab


20 Mac 2015.

Petang Jumaat yang indah. Tak hujan, tak panas sangat. So-so.

Alhamdulillah jiwa terpanggil nak join program Srikandi Solehah anjuran JASSA (Jawatankuasa Surau Kolej Sakura).

Credit to : FB Kolej Sakura 


Niat memula terpandang ke poster program tu of-coz la MERIT. Hahaha. Tapi bila dah masuk surau, dengar akak jemputan tu bagi ceramah, cair rasanya. Kenapa niat aku untuk merit je? Bukan untuk ilmu yang berharga ni? Astaghfirullah. Niat pun bertukar. *kecingkecing

Tajuk perkongsian hari ni, Mahasiswa: Tugasan dan Tanggungjawab.
Bila ditanya oleh akak penceramah, Kak Yuha apa tujuan kami turun ke surau selain merit. Semua macam krik krik krik je. Pasal merit je sebenarnya. Sebenarnya kene ada effort jugak lah. Peak hours tido kot 12.30-1.30 petang tu. Tapi ku gagahi jua. Ecehhh haha. 

K sambung.

Jadi bila Kak Yuha tanya macam tu aku sedikit sentap. K tu yang terus tukar niat tu. In shaa Allah untuk ilmu yang bermanfaat.

Kata Kak Yuha, hidup seorang mahasiswi ni bukan sahaja tugas dia baca buku, belajar, siapkan assignment dan bla bla bla. Hidup kita perlu menyumbang kepada masyarakat. Nak kata kita bukanlah masuk university ni semata-mata belajar lepastu lupakan orang sekeliling. No. Kita kene sambil belajar sambil menyumbang. Mungkin menggunakan ilmu yang kita ada tu, kita share atau kita gunakan untuk kebaikan orang lain. Bukankah setiap orang tu ada kelebihan dia? Kenapa kita taknak gunakan kelebihan kita untuk kebaikan masyarakat. Bukankah itu lebih mulia?

Ada Kak Yuha cerita waktu dia pergi melawat ke kampung-kampung untuk meninjau kehidupan masyarakat, sebenarnya orang kampung tu bukan nak mintak sumbangan ke apa ke. Tengok ada orang datang melawat pun mereka dah cukup gembira. Jadilah kan, ada jugak orang nak jenguk mereka. Dapatlah mereka nak berkongsi cerita. Itu je dah boleh membuatkan mereka gembira.

Aku teringat cerita Sab masa dia join Persaintek (Persatuan Sains dan Teknologi Sumber) melawat ke SMK Sebuyau yang terletak di sebuah pedalaman. Sab kata sepanjang perjalanan tu siap ada orang kampung yang melambai-lambai ke bas Unimas dengan gembira sekali. Nak tunjuk betapa gembira nya orang kampung tu menerima kunjungan kecil mahasiswa Unimas waktu tu. Aku rasa kalau diberi peluang ikut program tu mesti best. Mungkin lain kali, in shaa Allah.

Seterusnya, orang sekeliling lain macam pensyarah, cikgu, roommate, housemate. Penting untuk kita care pasal diorang. At least tahu diorang dah makan ke belum? Pergi mana? Balik pukul berapa? Bukan nak suruh busybody tapi for at least tahu diorang kat mana. Let’s say something happen kat roommate kau, dan kau tak tahu lansung dia kat mana? Tak ke kau rasa bersalah seumur hidup sebab kau sebagai roommate dia pun tak tahu keberadaan dia selama ni. Jangan nanti nasi dah jadi bubur baru nak menyesal. Macam cikgu contohnya, kita dah masuk university ni jangan lah lupa dengan cikgu pulak. Bila jumpa buat menyombong je macam tak kenal. Cikgu ni kenkadang cam tau muka kita. So kalau kita buat macam tu tak ke kecik hati cikgu tu? Mana peranan kita sebagai anak murid dia untuk hormat dia, ingat dia, hargai dia. Fikir-fikirkan lah.

Banyak tanggungjawab dan tugas mahasiswi di sebenarnya. Cuma kita ni sedar ke tak sedar kita ni banyak tanggungjawab. Aku bukan orang alim. Aku bukan si perfect yang nak bajet bagus. Aku pun manusia biasa. Mungkin perkongsian harini menyentap aku. In shaa Allah menyentap semua yang datang tadi. Semoga kita diberi pertolongan Allah untuk tetap teguh. Untuk sentiasa ingat akan tanggungjawab sekeliling.

Ehem. K bukan nak membebel. Tapi itulah yang Kak Yuha pesan. Saje nak kongsi dengan sini. Hehehe. K jangan serious sangat. Senyummm sikiiiit. Hahaha

Alhamdulillah. Jumpa lagi.

Semoga bermanfaat ya! Jaaaaaaaaaaaaaaaa.

Sunday, March 8, 2015

20-an

 

8 MAC 2015

Alhamdulillah. 20 tahun 1 hari. Hehehe


Hari jadi yang ke-20, yang paling hambar mungkin?

Sebenarnya awal tahun lagi aku dah usha birthday aku jatuh hari Sabtu dan otak aku ligat berfikir dengan harapan mak abah boleh datang sini dan aku dengan mak boleh celebrate birthday bersama-sama ohyeah. 

Tapi semua bukanlah semudah yang otak aku rancang. Abah mengambil pendekatan proaktif dengan menempah tiket ke Medan bercuti dengan mak. Cettttt. Aku gak la tinggal keseorangan termangu-mangu di sini sobs.

20 tahun.

No ice-cream, no cakes, no jokes. Hahahaha. K saya dah besar.

20 tahun.

Aku dah nampak jalan berliku yang harus aku tempuh di usia ini. Jalan dakwah yang aku kene pikul dan lalui. Kenkadang aku terfikir, berapa lama lagi aku nak elak tanggungjawab dakwah, sampai bila aku nak buat alas an itu ini, sampai bila nak guna alasan masih tak bersedia. Ya, aku masih tak bersedia. Entah sampai bila.

Cuma, aku rasa aku kuat bila berada dalam bulatan tarbiyah, bila berada dalam bulatan usrah aku. Bersama kawan-kawan yang tak perna jemu bagi nasihat. Tak pernah berhenti nasihat secara berhikmah. Aku selalu fikir aku penat, aku nak rehat. Tapi semudah itukah untuk mendapatkan syurga tertinggi Allah? Mungkin aku dah bersedia. Mungkin juga tidak. Semoga aku dan kawan-kawan thabat di jalan ni.

Pabel kata, mohon tabah.

Oh kepada yang memang tak putus-putus wish aku via Whatsapp, message, Facebook, thankyouuuuu for all the wishes.

Terima kasih Mir atas ucapan panjang lebar di entry blog anda.

Terima kasih Elis atas ucapan super-cute anda di Whatsapp. Haha. I like the ‘happy-go-lucky-ness’ part. Hahaha.

Terima kasih Pabel, jahitkan kain aku lepastu terus kasi free hahahahaha

Terima kasih Jiisan atas usaha menjadi orang pertama tu hahaha walaupun aku sangat sangka kau takkan ingat birthday aku punya lah hehe

Terima kasih Bihah, kau lupa birthday aku. Tapi kau belikan aku Famous Amos Cookies yang versi faveret aku yang biskut lemau Soft Cookies tu as birthday present. Betapa kau sanggup bersusah-payah ke Airport memandangkan kat situ je ada jual femes emes. *nangissssssss

Sayang korang semua. Arigatou gozaimasu!! *bow *muah ciked.





About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!