Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

Travelog : Ho Chi Minh City Vietnam

24 Ogos 2015 | Isnin
Alhamdulillah selamat jejak Malaysia petang semalam dalam pukul 6.30 petang gituh.
So, hows Vietnam?
Bagi aku, Vietnam ni memang kota shopping la. Kalau kau perempuan, dan kau kaki shopping, banyak gila benda boleh kau shopping dekat sana. Serious. Heaven. Barang murah, cantik, banyak pilihan, aum aum. Hahaha.
Since aku join trip shopping Viettnam by Solehah Travel. Perjalanan kami hanya bertumpu tempat-tempat murah untuk shopping. Tempat-tempat ni menawarkan harga borong. Jadi nya barang yang murah jadi lebih murah. Sangat terbaiik. Pakej RM699 termasuklah flight pergi balik dengan Vietnam Airlines, hotel, transport, tour ke tempat menarik dan tour guide. Nice kan? Memang nice pun. Tinggal makan je sendiri.


Hari Pertama
First time aku naik Vietnam Airlines ni, nice sangat! Sama la standard dengan Malaysia Airlines. Dapat bagasi 30kg pergi balik, makan dalam flight. Flight pun besar.
Perjalanan ambil masa dalam 2 jam. So aku selamat sampai dalam pkul 4 petang.

Travelog : Krabi-Hatyai Jalan Darat

19 Ogos 2015 | Rabu
Alhamdulillah. Krabi-Hatyai done!
2 dalam 1 dalam 5hari4malam.
Hari Pertama
Perjalanan bermula dari KL Sentral. Kami naik train ktmb Senandung Langkawi yang bertolak dari KL Sentral ke Padang Besar.


Pengalaman pertama naik train yang ada katil. Haha. Bessttt. Well, aku tak pernah pun naik train macam ni selama ni. Selalunya train dari Shah Alam ke KL Sentral pun baru 30 minit. Ini mahu sampai 8-9 jam. Terbaaaaik.
Untuk yang tak pernah naik train macam tu, ketahuilah train tu ada koc yang berbeza-beza ikut harga. Ada yang seats sahaja dan yang ada katil macam kami duduk tu. Kemudahan lain dalam train ada café, surau dan toilet. Katil yang disediakan pun selesa. Ada langsir di tingkap dan tempat duduk. So privacy tu ada lah. Jangan risau.
Hari Kedua
Kami tiba di Padang Besar pagi, tapi kami Subuh di dalam train. Setibanya di Padang Besar, kami beratur untuk Passport Stamping. Lepastu, kami pun sarapan! Yummy. Di sini masih boleh guna duit Malaysia, dan gerai makana…

Travelog : Perbelanjaan di Langkawi 3H2M

18 Ogos 2015 | Selasa
Memang dah lama nak tulis part ni cuma takde kesempatan. Maafkan lah ya. Entry ni bertujuan baik, dengan tujuan nak bagi roughly idea kepada geng-geng yang nak pergi Langkawi pada masa akan datang. At least dapat la nak bajet berapa nak bawak, apa yang kene bayar dan sebagainya.
Di sini aku sertakan beberapa tempat yang dikenakan bayaran masuk serta belanjawan di sana J
Kereta Sewa (Viva Auto) + Baron Motel = RM350 untuk 2 orang selama 3h2m
Pakej di Oriental Village bergantung pada kehendak:
Seperti yang tertera di dalam gambar,

Water Orb


Aku nasihatkan untuk beli di kaunter daripada beli online, sebab korang akan dapat diskaun untuk warga Malaysia jauh lebih rendah berbanding harga di website.
Jika berminat untuk fish feeding, di Oriental Village hanya RM0.50 untuk sebungkus makanan ikan.
Hand Wax di Oriental Village, RM10 yang paling murah hehehehe
Harga lain mengikut jenis dan kualiti waxes.


Di Telaga Tujuh, anda akan dikenakan bayaran parking untuk RM2 sebua…

Travelog : Langkawi

5 Ogos 2015 | Rabu
Alhamdulillah kembali ke rumah manis rumah setelah 3 hari berada di Langkawi J
Oleh itu, saya dengan ini akan berkongsikan pengalaman dan tempat-tempat menarik serta info-info terbaik untuk sesiapa sahaja yang ingin ke sana. Gituh haha.
First time bercuti berdua dengan kezen terchenta. Tanpa mak abah. Takde sedara mara terdekat. Semua nya bergantung pada map, google, waze dan sign board J

Mengikut pada peta Pulau Langkawi, aku boleh bet hampir 90% tempat aku singgah. Yang tak singgah tu ada beberapa sebab la contohnya macam dah penah masuk kt tempat lain, kene bayar entrance fees (time tu duit dah pokai), ataupun jauh ke hujung sangat.
Kami menginap di motel, to be exact di Baron Motel yang terletak di Pekan Rabu, Kuah. Tak jauh dari Bandar, dengan jeti Kuah pun dekat gila. So recommended jugak la. Lagipun sewa murah, wifi lajuu, ada air panas, bilik selesa, tandas cantik. Hm okay la kan?
Kereta pulak kami sewa viva auto. Jimat gila minyak oo. Aku isi RM40 untuk 3…