Tuesday, August 25, 2015

Travelog : Ho Chi Minh City Vietnam

 
24 Ogos 2015 | Isnin

Alhamdulillah selamat jejak Malaysia petang semalam dalam pukul 6.30 petang gituh.

So, hows Vietnam?

Bagi aku, Vietnam ni memang kota shopping la. Kalau kau perempuan, dan kau kaki shopping, banyak gila benda boleh kau shopping dekat sana. Serious. Heaven. Barang murah, cantik, banyak pilihan, aum aum. Hahaha.

Since aku join trip shopping Viettnam by Solehah Travel. Perjalanan kami hanya bertumpu tempat-tempat murah untuk shopping. Tempat-tempat ni menawarkan harga borong. Jadi nya barang yang murah jadi lebih murah. Sangat terbaiik. Pakej RM699 termasuklah flight pergi balik dengan Vietnam Airlines, hotel, transport, tour ke tempat menarik dan tour guide. Nice kan? Memang nice pun. Tinggal makan je sendiri.



Hari Pertama

First time aku naik Vietnam Airlines ni, nice sangat! Sama la standard dengan Malaysia Airlines. Dapat bagasi 30kg pergi balik, makan dalam flight. Flight pun besar.

Perjalanan ambil masa dalam 2 jam. So aku selamat sampai dalam pkul 4 petang.


Destinasi pertama kami di Linda Wholesale.

Nak cerita murahnya baju dekat sini, baju kurung yang dah siap dalam RM25-30 je. Jubah yang harga dekat instagram dalam RM125-200 tu dekat sini RM45 je wehh. Mana nak dapat. Material tiptop, jahitan pun kemas. Selendang lycra boleh dapat RM5 je sehelai. Gilaaa seronok aku memborong. Hahahaha.


Lepas sakan memborong tu barulah kami dibawa check-in hotel. Kami menginap di Tien An Hotel.

Lokasi hotel berdekatan dengan Lorong Malaysia. Di lorong ni banyak kedai makanan Muslim yang rata-rata owner nya orang Malaysia hehehe. So setakat nak makan Nasi Lemak dengan Roti Canai pagi-pagi tu takde hal la.

Di Lorong Malaysia ni pun, banyak kedai yang menjual barangan pada harga borong. Serious murah. 

Contohnya macam instant shawl yang material seperti jenama Naelofar Hijab, boleh didapati dengan hanya RM18 sahaja. Seronok betul kaum hawa. Kedai-kedai ni dibuka sampai malam.

Disebelah malam pulak, kami naik Cruise Sg Saigon. Terbaaaik. Dapat melihat pemandangan Ho Chi Minh city dari dalam cruise. 



Lepastu sambung shopping la hahaha. Ada pasar malam di belakang lorong Malaysia tersebut. Pasar malam ni murah jugak, cumanya kene pandai tawar. Mereka akan tipu kita dengan harga tinggi. Kita kene tawar sampai dapat 50% murah atau lebih. Diorang tahu kita ni dari Malaysia so dia tekan mahal-mahal padahal benda nak beli tu murah je.

Hari Kedua



Lepas breakfast di Lorong Malaysia kami ke China Town untuk membeli kain pasang sutera Vietnam. Katanya Vietnam ni femes dengan suteranya. Tapi kalau tengok material pun memang cantik dan lembut je. Harga boleh dapat sekitar RM25-60. Yang penting pandai tawar. Lagi banyak beli boleh dapat lagi murah.

Pada sebelah petang, kami ke tempat menjual barangan sukan. Kalau nak cari kasut sukan jenama adidas, nike, new balance yang murah, disini lah tempat nya. Terbaaik punya murah. Kasut yang sama kalau kita beli di Al Ikhsan atau official store dalam RM150-300 dekat sini boleh dapat dalam RM55-70 sahaja. Cuma nya yang tak best, saiz aku tak banyak. Nasib la kaki besar hahahaha.

Seterusnya kami ke Taka Plaza. Taka Plaza ni shopping mall la lebih kurang. Tapi yang terbaik tu dalam ni pun boleh tawar-menawar lagi. Haha. Dekat sini boleh cari barangan kulit, jeans, beg dan macam-macam lagi la. Boleh la kalau nak buat perbandingan harga.

Last untuk petang hari kedua, kami ke Ben Thant Market.


Okay ni paling banyaaak kedai dan paling banyaak pilihan. Boleh la nak cari hand bag berjenama, bagasi mahal-mahal dekat sini. Ada kain pasang, tudung, baju, barangan jeans, topi keledar dan macam-macam benda la.

Part best dekat sini. Barang memang murah. Like I said before, tawar je sampai 50% lebih murah, sure dapat punya. Kalau kau tak dapat, blah je. Nanti dia tarik kau then dia kasi harga tu. Hehehehe.

Part tak best dekat sini. Bila kau dah tanya harga tu, kalau kau tk jadi beli, dia hold tangan kau, sampai kau nak beli kat situ jugak. So samada kau kene beli jugak ataupun pandai-pandai la escape hahaha. Kalau kau berjaya escape nanti kau dengar la dia membebel dalam bahasa Vietnam. Haha.

Pada sebelah malam pula, kami dibawa ke tempat borong beg. Sebut je nak beg apa. Beg travel, bagpack, bagasi, beg laptop, beg jenjalan sume ado. Murah pulak tu. Beg dari jenama Deuter dan Kiplings boleh didapati disini. Seronok ah aku memilih beg time tu hahaha.

Lepas balik dari beli beg tu, kami sambung shopping di Lorong Malaysia dan Pasar Malam. Hahaha.

Peluang datang hanya sekali. Kita shopping sampai pengsan. Haha.

Hari Ketiga

Hari last ni, aku cuma berjalan sekitar Lorong Malaysia mencari barang-barang yang sedara mara tempah. Lepas tu buat last round check. Duit pun time ni dah tak ramai, so pandang jelah yang mana tak kesampaian nak beli tu. Nafsu tu nafsu. Haha.

Pukul 12 tengahari kami check out dari hotel. Ternyata semua bagasi telah beranak dengan jayanya.

Pukul 3.15 kami terbang meninggalkan Kota Ho Chi Minh. Selamat tinggal, Veitnam!

Mengenangkan Vietnam, sepanjang perjalanan boleh tengok padat nya penduduk dekat sini. Tour guide kami kata, lebih 8 juta penduduk di Ho Chi Minh sahaja. Di jalan raya pulak, kebanyakkan penduduk menggunakan motosikal. Banyaak sangat. Bila ditanya pada tour guide, tour guide kami kata, mereka di sini tak boleh buat loan nak beli moto atau kereta. Jadinya semua kene beli cash. 

Sebab tu lah bilangan penduduk yang bawak kereta sangat sikit.


Boleh bayang tak susah nya la nak dapatkan satu motosikal? Hmm. So bila tengok jalan raya senang la nak conclude yang ada BMW ke Mercedes ke, tu dah sure sure la kaya. Big bos mungkin hehe.

Lagi satu, berdasarkan pemerhatian aku, ramai yang aku nampak cacat. Macam yang Dr Rubiah bagitahu dalam kelas Plant Physiology, rakyat Vietnam masih mengalami kesan perang yang menyebabkan ramai antara mereka cacat kekal. Mungkin yang aku nampak tu terkena kesan chemical akibat perang lama dulu.

Bilangan Muslim di Ho Chi Minh sangat sedikit. Hanya ada 1 Masjid di tengah Bandar yang boleh memuatkan mereka. Katanya, hanya ada lebih kurang 50 keluarga Muslim di sana. Mereka dikalangan Melayu Champa yang berhijrah dari kampung untuk mencari rezeki disini. Sebab tu lah mencari makanan Halal agak sukar di sini. So terpaksa la makan di Lorong Malaysia hari-hari hehehe.

Jadi tu jelah catatan kali ni. Semoga bermanfaat hokey. Hehe

Untuk memudahkan semua contact Solehah Travel, agensi yang menguruskan my trip to Vietnam boleh lah hubungi : 011-32288957 (Ana)

Jaaaaa ne J

Friday, August 21, 2015

Travelog : Krabi-Hatyai Jalan Darat

 
19 Ogos 2015 | Rabu

Alhamdulillah. Krabi-Hatyai done!

2 dalam 1 dalam 5hari4malam.

Hari Pertama

Perjalanan bermula dari KL Sentral. Kami naik train ktmb Senandung Langkawi yang bertolak dari KL Sentral ke Padang Besar.



Pengalaman pertama naik train yang ada katil. Haha. Bessttt. Well, aku tak pernah pun naik train macam ni selama ni. Selalunya train dari Shah Alam ke KL Sentral pun baru 30 minit. Ini mahu sampai 8-9 jam. Terbaaaaik.

Untuk yang tak pernah naik train macam tu, ketahuilah train tu ada koc yang berbeza-beza ikut harga. Ada yang seats sahaja dan yang ada katil macam kami duduk tu. Kemudahan lain dalam train ada café, surau dan toilet. Katil yang disediakan pun selesa. Ada langsir di tingkap dan tempat duduk. So privacy tu ada lah. Jangan risau.

Hari Kedua

Kami tiba di Padang Besar pagi, tapi kami Subuh di dalam train. Setibanya di Padang Besar, kami beratur untuk Passport Stamping. Lepastu, kami pun sarapan! Yummy. Di sini masih boleh guna duit Malaysia, dan gerai makanan dekat stesen ketapi ni sediakan makanan Malaysia. Setakat Nasi lemak dengan teh tarik tu memang ada la. Jangan risau. Hehehehe

Dari Padang Besar kami menaiki van ke Krabi. 4 jam wooo. Hahaha. Mohon bawa snek atau download game siap-siap untuk mengelakkan bosan.

Dalam perjalanan tu kami berhenti di satu Food court, aku tak tahu nama dia sebab tulisan Thailand haha. Kat sini dia serve makanan halal yang murah dan sedap. So recommended jugak la.
Atas banyak sebab kami sampai ke Krabi awal. Yeayy. Haha. Seterusnya kami check in hotel. I Krabi hotel, serious cakap, cantiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik gila. Besaaar sangat. Sesuai la kalau nak honeymoon datang sini hehehehe.



Pukul 5.30 petang kami keluar lagi untuk tour ke Krabi. Kami berhenti di Crab Statue untuk bergambar kenangan di Krabi.

Lepastu kami ke Krabi Night Market untuk membeli-belah. Shopping time! Haha. Kami decide untuk shopping souvenirs dekat sini sebab tour guide kami kata tempat lain nanti lagi mahal. Jadi, tanpa berfikir panjang, kami shopping sakan hari pertama tu haha. Tapi memang tak menyesal sebab dekat tempat lain memang jauh lagi mahal. Bayangkan, kat pasar malam ni, untuk souvenirs macam keychain, fridge magnet tu harganya 200 baht untuk 11 unit barang. Di tempat lain rata-rata menjual 100 baht untuk 3 unit barang. Mana murah? Haha

Kalau nak beli baju tshirt Krabi pun boleh la nak beli dekat pasar malam ni sebab banyak pilihan dan murah. Baju lengan pendek bermula dari 100 baht, dan baju lengan panjang bermula dari 150 baht. Kalau di Aonang, baju tshirt lengan panjang boleh mencecah sehingga 350 baht. Mahal oooo.

Malam tu kami mencuba makan Tom Yam Seafood originally dari Thai. Komen aku? Hm aku suka TomYam Malaysia yang ala Thai lagi kot hehehe. Mungkin sebab orang Malaysia dah modified jadi kaw kaw pekat pedas tomyam tu. Dekat Thailand ni biasa je. Tapi sedap dimakan waktu panas. Makanan yang aku paling suka kat Krabi, somtam. Somtam ni sebenarnya kerabu je. Cumanya kerabu dekat sini murah dan ada macam-macam jenis. Ikan, sotong, ketam, kerang, betik, manga. Perghh meleleh air liur weh cerita. Sedap sangat. Pergh pergh.

Kami pulang ke hotel dengan gembira setelah sakan bershopping. Haha

Hari Ketiga

Kami bersiap dengan pakaian nak pergi island hoping. Lepas sarapan, kami tunggu van yang pick up kami untuk island hoping. Kami ambil pakej 4 island hoping + buffet lunch. Pakej dah termasuk dalam pakej travel kami. Pukul 9 pagi, kami dijemput dari hotel dan dihantar ke jeti.

Orang Malaysia ni memang peramah, jumpa dekat ceruk mana pun mesti nak bertegur.

Waktu kami tunggu boat kami ambil, kami berjumpa dengan sekumpulan pakcik-pakcik *diorang suruh panggil abang yang naik boat sama dengan kami. Borak punya borak. Sakan jugak la. Haha

Island hoping kami bermula dengan Poda Island.



Poda Island. Subhanallah. Terlalu cantik. Ada satu batuan besar yang menunjukkan kita dah sampai 

Poda Island. Air laut dia memang takyah cite lah, sangaaat jernih. Turquoise gituh. Kami diberi masa dalam 40 minit disini untuk mandi-manda dan bersiar-siar keliling pulau.

Seterusnya, kami ke Sea Island. Ni tempat pertama kami singgah untuk aktiviti snorkelling. Boat berhenti di tengah laut berdekatan batuan besar. Kami diberi 30 minit untuk snorkelling. Pengalaman pertama dalam hidup aku untuk aktiviti snorkelling ni. Gilaa ah cuak. Aku nyaris lemas sebab panic. 

Laut dalam kot. Mana cecah kaki. Hahaha. Tu la untung sape pandai berenang.

Seterusnya kami ke Chicken Island.

Ia dipanggil chicken island sebab bentuk batuan tu dari jauh menyerupai ayam. Memang lebih kurang la. Di sini, kami dapat snorkelling lagi. Yeay. Kali ni aku dah boleh kawal diri dan snorkelling dengan gembira hahaha. Air yang sangat jernih membolehkan kau tengok ikan-ikan cantik yang sangat banyak di sekeliling. Nice experience. Seriously.

Next, kami ke Tup Island. Kami berhenti untuk lunch disini. Menu lunch kami nasi, kari ayam hijau dan sayur campur. Sedaaap sangat kari hijau tu. Haha. Only in Krabi. Pulau ni pun cantik. Lepas makan, kami sambung mandi-manda. Tengah mandi tu pun boleh tengok ikan dekat je dengan kita. Banyak pula tu.

Destinasi terakhir kami ke mainland. Dekat sini ada gua. Aku dan Bihah ke gua tu untuk meninjau khazanah alam di bumi Krabi ni. Memang cantik. Aku ambil keputusan untuk mandi bawah gua tu sebab tak panas haha.

Kami sampai di hotel dalam pukul 3.15 petang. Perasaan masa tu, penaaaaaaat. Tapi memang best.

Baru je nak rehat kejap, mesej baru masuk. Akaka bam tour guide tu ajak amek skuter. Memang dah plan pun cuma malas betul rasa sebab penat sangat baru balik kan. Skuter dekat sini best deal boleh dapat 150-250 baht. Terpulang kepada rezeki anda. Pandai cari yang murah dapat la hehe. Isi minyak dalam 50 baht pun cukup. Minyak kitorang pun berlebih. Rugi je. Bak kata Nanad ‘Tak best la kalau tak try skuter Thailand’. Best feeling ever weh dapat bawak skuter jenjalan Krabi ni. Serious. Lek je.

Sebelah petang tu sebelum malam menjelma, kami try Thai Massage. Murah je kalau kene tempat. Area I Krabi Hotel ada satu tempat massage ni 200 baht je untuk 1 jam Thai Massage compared to Spa massage dekat Aonang boleh cecah sampai 350 baht untuk massage yang sama. Memang sangaat lega. Seronok la lepas penat seharian shopping jalan sakan, kita amek masa kejap rehatkan badan.

Malam tu kami meronda dengan skuter mencari makan malam. Halal Food dekat Krabi tak susah. Cuma boleh kata mahal jugak la kan harga makanan dia. Dah alang-alang dekat Thailand ni, kami sempat la merasa Pok Tek (Tomyam Putih), Somtam (Kerabu) dan Telur Dadar mereka dekat sini. Not bad rasa dia. Tapi honestly Malaysia punya version lagi kick la hehehehe.

Lepas dinner kami sambung shopping souvenirs. Dekat Aonang ni boleh kata souvenirs mahal dari Krabi Night Market. Jadi perlu nya skil tawar menawar sampai dapat. Kalau dia tak nak kasi kurang sikit kita blah je pergi tempat lain. Memang boleh dapat murah punya. Kalau tak reti, meh hakak ajarkan. Haha

Hari Keempat

Bangun pagi dengan malas sebab dah tahu harini nak balik. Arghhh I’ll miss Krabi seriously.
Kami naik van ke Hatyai dalam pukul 9.00 pagi. Perjalanan ke Hatyai mengambil masa 4 jam lagi. Memang kerja aku tido bangun tido jelah hahaha.

Destinasi seterusnya ialah Hatyai Shopping Plaza. Sampai Hatyai dalam pukul 3.45 petang. Benda pertama kami buat, cari lunch dulu. Halal Food area ni agak susah. Puas jugak kami pusing-pusing. 

Akhirnya menjumpai Hamid Restaurant Hatyai. Aku rasa macam tu je satu-satunya yang Halal. Mungkin ada lagi tapi tak jumpa pun.

Seterusnya, last stop kami di Floating Market. Dekat sini boleh la nak beli makanan-makanan orang Thailand. Tak mahal sangat. 1 makanan dalam 30 baht je. Tak banyak sangat pilihan sebab ramai peniaga jual benda yang sama. Dekat sini ada land market jugak. So yang nak last minit shopping t-shirt ke, keychain ke sempat lagi la. Sini pun agak mahal. Perlukan skil tawar-menawar yang power. Haha.



Dan akhirnya kami dihantar oleh van ke pejabat tempat menunggu bas dari Hatyai ke Pudu Sentral Kuala Lumpur. Bas bertolak pukul 8.00 malam.

Hari Kelima

Kami tiba di Pudu Sentral jam 4.30 pagi. Terkebil-kebil rasanya. ‘Eh dah sampai ke?’ Punya lah lena aku tido dalam kepenatan hahaha.

Berakhirnya perjalanan darat aku ke Krabi Hatyai

Untuk mudah kan perjalanan anda, boleh ambil pakej travel dari Solehah Travel.
Kami dah, anda bila lagi?

Tahniah sebab baca sampai habes. Hahaha.

Jaaaa na J

Tuesday, August 18, 2015

Travelog : Perbelanjaan di Langkawi 3H2M

18 Ogos 2015 | Selasa

Memang dah lama nak tulis part ni cuma takde kesempatan. Maafkan lah ya.
Entry ni bertujuan baik, dengan tujuan nak bagi roughly idea kepada geng-geng yang nak pergi Langkawi pada masa akan datang. At least dapat la nak bajet berapa nak bawak, apa yang kene bayar dan sebagainya.

Di sini aku sertakan beberapa tempat yang dikenakan bayaran masuk serta belanjawan di sana J

Kereta Sewa (Viva Auto) + Baron Motel = RM350 untuk 2 orang selama 3h2m

Pakej di Oriental Village bergantung pada kehendak:

Seperti yang tertera di dalam gambar,


Water Orb



Aku nasihatkan untuk beli di kaunter daripada beli online, sebab korang akan dapat diskaun untuk warga Malaysia jauh lebih rendah berbanding harga di website.

Jika berminat untuk fish feeding, di Oriental Village hanya RM0.50 untuk sebungkus makanan ikan.

Hand Wax di Oriental Village, RM10 yang paling murah hehehehe

Harga lain mengikut jenis dan kualiti waxes.



Di Telaga Tujuh, anda akan dikenakan bayaran parking untuk RM2 sebuah kereta. Tiada had masa.

Ayer Hangat Village and Spa, RM5 untuk bayaran masuk.

Di Ayer Hangat Village and Spa, anda boleh mendapatkan khidmat urutan kaki atau bahu.

Urutan kaki – RM15 (15 minutes)
Urutan bahu, leher dan kepala – RM25 (15 minutes)

Untuk yang teringin bebenor nak join activity Island Hoping, jangan risau tak mahal mana pun. RM35 untuk jetty transfer dari hotel, boat, lawatan ke 3 tempat termasuklah Pulau Beras Basah, Pulau Lang dan Tasik Dayang Bunting.

Di Tasik Dayang Bunting, anda boleh melakukan beberapa aktiviti lain.

Berkayak – RM30 untuk 2 orang selama setengah jam
Solar boat – RM30 untuk 2 orang selama setengah jam
Berenang/Bermandi-manda – RM5 untuk sewa life jacket
Rendam kaki – Percuma

Jika anda berminat untuk membeli cenderahati berbentuk piring yang ada gambar tu, boleh la beli di jeti sebelum balik ke hotel. RM10 untuk satu piring bergambar.

Makam Mahsuri, RM10 untuk bayaran masuk.

Underwater World – RM30 untuk bayaran masuk. Menonton semua pertunjukkan di dalam Underwater World adalah percuma.

Di sini terdapat juga tarikan terbaru, simulasi Tsunami dalam bentuk 5D ke 6D tak ingat hahaha. Bayaran masuk RM18 seorang. Pelawat akan dibekalkan dengan baju hujan sebab pastinya keluar dengan basah kuyup hahaha.

Di dalam ini juga terdapat Marrybrown kepada yang lapar boleh terus makan disini. Harga pun not bad. Fast food kan.

Untuk yang berminat nak bergambar dengan ular sawa comel, anda boleh berbuat demikian dengan bayaran RM10 untuk kamera sendiri, atau RM20 untuk kamera mereka (dapat terus gambar dicetak).

Tips:

Untuk membeli souvenirs seperti keychains, batik, tshirt dan lain-lain. Tempat terbaik untuk anda kunjungi ialah Beras Terbakar. Keychain serendah RM1 seunit. Dan banyak pilihan.

Singgah makan tengahari di Jom Ikan Bakar yang terletak di Padang Matsirat dan tak jauh lansung dari airport. Makanan sangat murah dan pelbagai jenis lauk disediakan. Minuman yang disediakan seperti air oren, sirap, anggur diberi secara percuma dan boleh refill hahaha. Boleh WAZE kalau tak tahu jalan.

Di Pekan Kuah, tempat makan paling senang cari dan murah, boleh try di Bazaar HIG yang terletak di hadapan Kompleks HIG.

Buat perbandingan antara kedai-kedai coklat di Pekan Kuah sebelum membeli.
Beli coklat di Kompleks HIG lebih selamat kerana tiada coklat non-halal dijual.

Di Langkawi Saga, coklat yang non-halal dilabel dengan tag lain dan disusun di satu cabinet. Perhatikan tag, jangan belasah je. Hahaha.

Bagasi paling murah boleh didapati di Langkawi Saga.

Jika berkesempatan, singgahlah di Pasar Malam yang diadakan setiap hari di Langkawi. Tetapi lokasi berbeza setiap hari. Boleh rujuk Peta Langkawi untuk info pasar malam.

Anda akan berasa sangat lapar sewaktu Island Hoping, jadi dinasihatkan untuk membawa snek sendiri. Sebab kalau nak beli pun harga mahal sikit la. Makanan tengahari adalah tidak disediakan. Harap Maklum.

Okay, usha atas. Banyak nya tips. Hahahaha.

Done for now. Semoga bermanfaat.


Saturday, August 8, 2015

Travelog : Langkawi

 
5 Ogos 2015 | Rabu

Alhamdulillah kembali ke rumah manis rumah setelah 3 hari berada di Langkawi J

Oleh itu, saya dengan ini akan berkongsikan pengalaman dan tempat-tempat menarik serta info-info terbaik untuk sesiapa sahaja yang ingin ke sana. Gituh haha.

First time bercuti berdua dengan kezen terchenta. Tanpa mak abah. Takde sedara mara terdekat. Semua nya bergantung pada map, google, waze dan sign board J


Mengikut pada peta Pulau Langkawi, aku boleh bet hampir 90% tempat aku singgah. Yang tak singgah tu ada beberapa sebab la contohnya macam dah penah masuk kt tempat lain, kene bayar entrance fees (time tu duit dah pokai), ataupun jauh ke hujung sangat.

Kami menginap di motel, to be exact di Baron Motel yang terletak di Pekan Rabu, Kuah. Tak jauh dari Bandar, dengan jeti Kuah pun dekat gila. So recommended jugak la. Lagipun sewa murah, wifi lajuu, ada air panas, bilik selesa, tandas cantik. Hm okay la kan?

Kereta pulak kami sewa viva auto. Jimat gila minyak oo. Aku isi RM40 untuk 3h2m tu tak habes pun.

DAY 1

Kami tiba di airport Langkawi pukul 8.30 pagi.

Lepas ambil kereta sewa, benda pertama kene buat ialah sarapan. Lapar k. Haha. Jadi kami sarapan dekat warung tepi jalan je. Dekat Jalan Kuala Muda.



Perjalanan diteruskan lagi. Kami singgah di Telaga Habour untuk bergambar. Kcak kcak! Hahaha. Dekat telaga habour ni tempat letaknya kapal layar. Cantik-cantik semuanya.


Seterusnya kami ke Oriental Village. Oriental Village ni merupakan tarikan utama kat Langkawi ni memandangkan Sky Cab (cable car) pun dekat sini. So apa lagi yang ada dekat Oriental Village?


Tiket rate untuk semua yang dinyatakan di atas adalah berbeza. Yang pasti untuk Malaysian korang akan dapat lagi murah. So jangan lupa bawak IC please haha.
Aku amek pakej Sky Cab + Sky Dome + 6D Cinemation. Murah lah untuk pakej Malaysian. Hanya RM32 instead of RM60 for normal price. Jimat weh. Hehe.

Sky Cab biasalah naik cable car. Siapa yang takut tinggi tu hmm too bad sebab memang tak boleh pandang bawah la. Haha. Sky Dome tu pulak 3D cinema yang seolah-olah kau naik roller coaster berpusing-pusing. Yang ni aku tak gemar sangat. Rasa nak muntah je. Berpusing kepala rasanya. 6D cinemation pun naik roller coaster jugak. Tapi sebab dia 6D so effect dia lebih la. Haha. Siap kene percik air bagai. Yang ni nice la untuk cuba.

Sky Bridge pulak terletak dekat puncak Sky Cab. Kiranya kalau tak naik Sky Cab tak dapat la pergi Sky Brigde haha. Oh nak masuk Sky Brigde pun kene bayar RM5. Buat masa sekarang, jalan utama untuk ke Sky Brigde masih dalam pembinaan. Jadi, pelawat terpaksa ikut trail jungle trekking untuk ke Sky Brigde. Serious penat aku cakap. Better jogging hari-hari kasi fit sikit haha.


Untuk Water Orb and Roller Orb, hanya RM10 seorang dan RM18 untuk 2 orang. Durasi masa adalah selama 8 minit. Tapi aku tak main pun benda ni. Teringin je lebih hmm.



Lepas habes semua yang berbayar tu boleh la jalan-jalan dekat Oriental Village tu ada jual pakaian, cenderahati, boleh tunggang kuda, hand wax.

Oh kami pergi bagi ikan makan. RM1 je untuk makanan ikan. Best best!


Next, kami ke Telaga Tujuh. Tengok peta macam tak mampu je nak daki. Jadi kami ambil keputusan untuk lunch dekat situ. Not bad. Sedap jugak.

Perjalanan diteruskan menuju Pekan Kuah untuk check in. Penat dah weh. On the way tu kami singgah Teluk Yu. Pantai dia Ya Allah cantik sangat. Bila nampak ada macam stall. Kami beli air kelapa dan lepak tepi tu. Angin sepoi-sepoi je pergh.

Sebelum sampai ke Pekan Kuah kami singgah lagi di Ayer Hangat. Usha internet kata free, jakgi rupanya kene bayar. Sigh. Ingatkan boleh mandi rupanya celup kaki je. Hahahaha. Tapi papepun tetap best. Layaan. 

Kami siap cuba foot massage lagi. Memang best la.
Dinner hari pertama dekat kedai mamak sebelah motel je. Tak larat nak keluar dah. Zzzz.

DAY 2

Hujan lebat di Pekan Rabu, Pekan Kuah Langkawi.
Walaupun hujan, aktiviti island hoping kami tetap diteruskan walaupun mula agak lambat sebab nak tunggu hujan reda.

Kami dijemput dari motel ke jeti yang terletak berhampiran dengan motel tersebut.

Okay, island hoping best jugak. Ada 3 pulau yang kami lawati. Pulau beras basah, pulau Lang dan Tasik Dayang Bunting.





Di Tasik Dayang Bunting, ada beberapa aktiviti lain yang boleh pelancong lakukan. Di sana ada solar boat (RM30 untuk 2 orang), kayak (RM30 untuk 2 orang) dan berenang (sewa life jacket RM5). Pelawat boleh jugak rendam kaki dalam tasik tu, lepastu ada ikan keli gigit-gigit kaki korang hehehe. Nice weh.
Island hoping habes dalam pukul 2 macam tu. Kami dihantar balik ke motel dan kami pun bersiap untuk next journey huhuhu

Kami ke Padang Matsirat dan Beras Terbakar mencari souvenirs. Not bad. Memang kalau takat keychain, baju tulis ‘Langkawi;, kain batik, kat sini la tempat best nak shopping. Keychain 1 RM1 sahaja.

Petang tu kami kembara mencari cokelat haha. Kami ke Langkawi Saga dan Kompleks HIG. Buat para penchenta cokelat, kalau tak bawak banyak duit jangan masuk nanti menangis tak berlagu hahaha. Kami pun shopping sakan di dalam kompleks itu. Well, aku usha coklat tu banyak rupanya bukan aku punya. Sibuk belikan yang orang kirim, aku punya sikit je.

Kompleks HIG ni besar. Ada hotel, bazaar dan foodcourt sekali. So lengkap la kan. Kami dinner dekat HIG Foodcourt. Murah dan sedap. Just nice.

DAY 3

Hari terakhir kini tiba. *sedih.

Kami mulakan hari dengan sambung shopping hahaha. Lepastu baru breakfast dekat HIG Foodcourt. Lepastu pulang ke motel untuk berkemas dan check out.

Kami meneruskan misi ke Underwaterworl Langkawi yang terletak di Pantai Cenang. Entrance fees for Malaysian : RM30 per person.



Dalam ni boleh tengok macam-macam jenis ikan, ketam dan memacam la hidupan laut. Burung pun ada jugak. Tarikan ialah pada penguin shows yang diadakan pada waktu petang. Ada beberapa shows yang bermula dari pukul 2.30 petang. So kene bajet-bajet masa la nak masuk sini so dapat tengok free show sekali.

Tengok jam, nak pergi airport awal sangat lagi. So kami ke Pantai Kok lepak makan coklat hehe
Dan kami pun berhuhuhuhu

Alhamdulillah selamat tiba di KLIA2 pukul 9.45 malam.

Panjang gila okaaaaay post aku kali ni.

Tahniah kepada yang baca sampai habes.

Adios. Jaaaa na.

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!