Sunday, March 31, 2013

Resepi - Sagu Gula Melaka

 
Hi ! Ni kira kali kedua la post benda makan ada resepi. Well , aku dah try buat. Sedaap! Seminggu aku makan benda alah ni je. Benda ni memang sedap makan time sejuk. Bahan sikit kerja tkde lah leceh mana. So , boleh la try. Hihi

Tadaaaaaaaaaa ===>






Bahan-bahan ( 6 orang )

  • Bahan A :
  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air
  • Bahan B :
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Bahan C :
  • 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan

 

Cara-cara

  1. Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
  2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
  3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
  4. Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
  5. Buang daun pandan dan sejukkan.
  6. Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
  7. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
  8. Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
  9. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C. 
  10. Siap untuk dimakan!!! 

Untuk resepi kredit to Myresepi.com
Aku malas nk salin balik. Hahaha. Tapi yang gambar tu memey aku buat ehh. Hahaha.

K. Bergerak dulu. Jaa ne :)


Resepi - Chocolate Moist Muffin

 
Hi there ! Semoga sihat dan sentiasa dibawah rahmat-Nya.

Harini terasa macam nk share something yang senang dimasak dan sedap! Pastinyaa :)

Taraaaa ==== > Choc Moist Muffin 



Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 susu pekat manis F&N
1 cawan minyak masak Saji
2 biji telur
1 cawan air mendidih


Cara-cara


1. Masukkan bahan-bahan kering iaitu tepung gandum , gula , serbuk koko , serbuk penaik dan soda bikarbonat. Kacau sehingga sebati.

2. Kemudian masukkan susu dan minyak. Kacau lagi sehingga rata.

3. Masukkan telur dan kacau lagi. 

4. Akhir sekali masukkan air yang betul2 mendidih. Kacau rata sehingga semua bahan sebati. 

5. Tuangkan dalam bekas acuan dan bakar. Bakar muffin pada suhu 180c selama 25-30 minit. 

Alah , senang je. Bak kata chef dalam movie Ratoutolie tu "Everyone can cook" .
K. Selamat mencuba ! Ganbantte-ne!



Saturday, March 30, 2013

21 / 03 / 2013 ===> My Day

 
Alhamdullilah.
Firstly nak cakap thanks to Mak , Abah , Family , Kawan2 , Cikgu2 dan semuaaaaaaa yang berbakti dan menjaga aku dari kecik sampai segini haa. Haha. 

SPM Result ?
Hahaha. Tu yang lawak tu. 2 malam weh aku tkdapat tido lena. Plus mimpi2 ngeri result teruk lagi. Heh. Bila dah tiba harinya , aku berjaya peroleh 9A1B :) Alhamdullilah. 

Abah kata sebelum aku dapat tahu warden dah bisik kat abah. Apalah. Tk suprise lansung. Aku pulak tengok je result terus nangis. Serious , aku terkelu tak terkata bila dapat tengok ada B+ ! Aku nk stret As! Lepastu aku ingat Pyhsic ke Bio ke. Tapi Chemist! Ya Allah , dugaannya ~ Aku ni punya-lah tegar minat Chemist dari F4 lagi. Hanya mampu menyabarkan hati. Mungkin ada silap kat mana-mana yang aku tk lepas Chemist tu. Boleh kata laju jugak la airmata aku mengalir. Semua pelik kenapa. Sebab bagi orang lain result aku tu dah kira bagus , gempak. Tapi yelah. Empunya badan kecewa dengan diri sendiri. 

Dear Chemist , aku sayang kau dari F4 lagi. Macam ni kau buat kat aku en en. Isk isk. 
Tkpelaaa , aku redha. Sesungguhnya perancangan Allah tu tk pernah ada cacat celanya :)
Lepas amek result dekat asrama aku pergi sekolah pulak. Aku nk jumpa semua cikgu2 aku. Jumpa la beberapa sebab ramai dah balik. And sume suggest aku buat recheck untuk Chem . Hmm , Insya-Allah. I'll try :)

Lepastuuu , jumpaa kawan2 pulak !
Yang ni best sebab dapat makan free , hadiah birthday. Thanks semua! Thanks Bai untuk BR and Teddy Pink tu. Sooo cute. ^^




Kbai :)





Saturday, March 16, 2013

Welcome , My Instax Mini 8 !

  

Heyyo guyss ! 

Oh , harini nak share benda yang sangat menarik! haha. Actly menarik untuk aku laa. Korang aku tktahu la kan. Mungkin sesuai untuk peminat Instax Camera . Sebenarnya aku dah lama teringin nak beli Instax Camera. Yeahh. Mek la punya pasal. Dia beli lepastu aku pung jeles. Nak jugak aku satu! :P Hihi

Bermula-lah pencarian Instax Camera ! 

Mula-mula aku memey aim yang sama macam Mek , Instax 7s. Sampailah aku jumpa Mr Kenneth dekat GM. Dia kata "Buat apa you mahu cari itu camera , itu sudah lama. You beli yang baru la. Mini 8. Lagi canggih you tahu. Harga pun mahal sikit saje".

Balik tu aku berfikir panjaaaaaang. Haha. Dan aku decide la nak beli. Nak beli pink sokmo tkde stok. Last2 dapat Yellow. Sekali tengok , dua kali tengok. Okayyy apa! Comel kut. haha. 

Instax tu beli dekat Lazada Online Portal Shopping :) RM248.00
Kalau tanya aku murah ke mahal , aku jawab murah. Sebab , dekat tempat lain RM300+. Market price pulak RM288. So kira memey ber-baloi baloi ah beli online lagi :)

Untuk film dia RM25/10pcs. Itu standard. Means kalau jumpa mahal dr tu memey tokei kedai tu nak kaut untung banyak2. Heh. Teruk. Jangan beli. 

Bila dah ada camera dan film boleh la amek gambar. Plus Instax boleh nk hias2. Ada special aksesori. Aku pakai-kan Instax aku baju transparent. Haha. Baru la nmpak Kekuningan-nyaaa. Hahaha.

Sekarang dah jadi harta pung. Hihi ======== >>>>
 
 


Comel tak camera aku pakai baju? haha

 
Okay. Done. Cukup gembira sampai disini. Khamis depan menanti penuh debaran. Arghh. Taknak ingat. haha. Mata-ne :)



Friday, March 8, 2013

Happy Eight-teen Day :)

 

Olaa u ollsss :)

Yeahhhh ! Pejam dan celik aku sudah pun jadi 18 tahun. Oh serious ? Cepatnya tua ! Aku rasa macam baru je daftar dengan abah dengan cikgu darjah satu. Haishhh. Cepat sangat. Kalau dulu-dulu ni kawen dah ada 2 3 anak jugak laa kan. haha #nonsense

Okayy. Seperti tahun2 yang sebelumyaa aku memey boleh kata every year pun celebrate dengan membe2. Tahun ni lain sikit. Aku terasa kosong sebenarnya. Seriously talk , bosan. Macam apa je. Birthday ? Biasa lah. Sume orang pun ada. Tapi tu lah. Thanks to Allah yang bagi aku family yang sangat best! Hahaha. Mereka celebrate birthdayy aku kat BR weh! My fav place ever! hahaha

Sini saya lampirkan beberapa kenangan mengusik jiwa! haha

Frankly speaking , BR's Cake tk sesedap Secret Recipe :)
But its a goood try. So aku boleh buat perbandingan. 
 

 Banyak tau kelebihan birthday sama dengan Mak ni. haha
Love you , Mom !

 
 Peaceee :)


Yeahh ! Macam aku cakap tadi. Untuk cake Secret Recipe lagi sedap lah. Dan BR lebih mahal. Plus tax lagi. Sikit je lagi nak 100. Kek kecik je. Aku last2 kutip ice-cream je. Kek dia tinggal. Tak makan. haha.  Tapi kalau nak makan ice-cream jangan la tk try BR. Best woo ! 
My fav flavour ; Pralines & Cream ! Try laa. Nak murah pergi hari rabu dapat 1/2 price diskaun. hihi

Kepada yang wish , thankyou ! Aku sangat appreciate. Lebih2 lagi yang guna bahasa Jepun and call me Conan. Sooo sweet. haha. 

Okayy , done for now :)
Mata ne ^^




About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!