Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2016

Review : Momento

28 Januari 2016 | KHAMIS
Buku kedua yang selamat dikhatamkan sepanjang cuti sem nan pendek ini.
Shortly, buku ni berkisar pengalaman silam penulis team Tarbiyah Sentap yang pernah melalui dark pathway semasa muda atau waktu kecil.
Aku rasa semuaa orang ada cerita tersendiri. Ya, aib sendiri Allah dah simpan baik-baik, tak perlu la nak hebohkan aib sendiri kan.
Tapi untuk buku ni, mereka menceritakan pengalaman silam bukanlah nak bukak aib sesaja. Tapi sebagai pedoman dan inspirasi buat anak muda. Nak bagitahu manade manusia macam malaikat, sume pernah buat dosa. Sume pernah buat silap.
Kalau anda rasa anda cukup jahat, percayalah ada orang lagi jahat dari anda. Bezanya? Taubat. Ya, bertaubatlah. Sesungguhnya pengampunan Allah itu maha besar. Allah Maha Pengampun.
Momento pun best. Tiada alasan untuk jadi baik. Semua orang boleh jadi baik.

Semoga bermanfaat!

Review : Tarbiyah Sentap

28 Januari 2016 | KHAMIS
Alhamdulillah. Haritu masa dekat UNIMAS, aku dapat forwarded mesej dari member-member, team Tarbiyah Sentap buat jualan buku kombo. Murah berganda la. Hehe. Disebabkan aku tak pernah lagi try test baca, jadi aku pun membelinya.
Jadi, Alhamdulillah dah berjaya khatamkan buku Tarbiyah Sentap. One word, sentap! Aku rasa sentapan dia kalis api kalis segalanya. Cantik je kene kalbu tepat. Hohoho.
Kata orang, siapa makan cili dia terasa pedasnya. Jadi membaca buku Tarbiyah Sentap, rasanya macam pernah makan se-tan cili. Thorbaeek.
Aku percaya ramai yang macam aku, ada benda yang aku tak tahu pun yang aku buat selama ni salah. Well, generasi dah berubah. Aku perasan generasi sekarang ni kene cakap jelas, terang benderang baru faham. Setakat cakap kias, memang tak masuk la. Bukan tak nak terima, tak faham. Macam mana nak berubah.
Dan diceritakan pentingnya tarbiyah. Yes, tarbiyah. Tarbiyah tu perubahan sebenarnya. Penting untuk kita sedar kita perlu berubah, menja…

Travelog : Tips Melancong di Vietnam

28 Januari 2016 | KHAMIS
Selepas melawat Ho Chi Minh City sebanyak dua kali. Ada beberapa tips menarik yang boleh saya kongsikan disini.
Take Note:
Tawar 50% dari harga sebenar. Terutamanya di Pasar Malam dan Ben Thant Market. Contohnya beg deuter yang dijual RM40, sebenarnya boleh dapat RM20 sahaja. Percayalah. Kalau nak beli tudung Nealofa, dah dapat harga RM14 tu, beli jelah. Paling murah dah tu. Hehe.
Bawa duit Ringgit Malaysia lebih banyak dari duit Vietnam Dong. Sebab kebanyakan kedai di sekitar Ben Thant Market, Pasar Malam dan Lorong Malaysia menerima duit Ringgit. Selalunya harga dalam Ringgit lebih murah. Kita pun tak rasa tertipu sebab kita faham matawang sendiri kan.
Membeli kain pasang lebih murah di Chinatown. Chinatown terletak jauh dari Ben Thant Market. Boleh ke sana dengan menaiki teksi atau bas ekpress.
Membeli keychain dan souvenirs tempatan lebih murah di Jeti Sungai Mekong. Jauh bezanya dengan harga di Pasar Malam dan Ben Thant Market.
Membeli t-shirt ‘I Love…

Travelog : Ho Chi Minh City, Vietnam 2.0

27 Januari 2016 | RABU
Alhamdulillah. Selamat kembali ke Malaysia setelah bercuti 4H3M di Ho Chi Minh, Vietnam untuk kali ke-2. Seronok!
Terima kasih bebanyok pada abah ambo yang belanja ke Vietnam. Hadiah birthday tahun ni, katanya. Alhamdulillah, semoga abah panjang umur dan murah rezeki. Amiin. Disebabkan birthday aku sama dengan emak. Jadi mak pun ikut sama.
So yeah, apa beza lawatan pertama dan kedua ke Vietnam ni? Meh aku cite hehe
Basically, trip pertama aku ke Vietnam lebih kepada shopping. Kami pergi ke kedai-kedai borong yang jual barang dengan harga rendah melampau. Trip kedua ni lebih banyak melawat tempat-tempat menarik, bersejarah, tempat shopping pun ada gak.
Jadi untuk kali kedua nya aku naik Vietnam Airlines. Thorbaeek! Cuma aku pelik dia dah tak serve kopi Vietnam dalam plane. Kenapa ek?

Kali ni menginap di hotel Song Anh. Last time dekat hotel Tien Anh. Hotel Song Anh lebih besar dan selesa. Tapi jauh sikit dari Ben Thant Market. Kalau Tien Anh hotel, pusing siki…

Travel Tips

19 Januari 2016 | SELASA 
Di sini saya sertakan beberapa tips untuk memastikan anda dapat memaksimakan kepuasan dan keseronokkan semasa travel. Semoga bermanfaat!

1. Mobile Data OFF
Yeah, untuk memastikan tiada gangguan semasa jenjalan menikmati keindahan alam. Eloklah kiranya kita berjeda sebentar daripada kesibukan maya. Seriously, percutian anda akan terasa lebih nikmat. Percayalah.
Jangan risau, nanti dah balik hotel boleh update segala benda guna wifi k. Huhu. Juga dapat menjimatkan duit daripada membeli simkad tempatan.
2. Membawa kamera
Rakam kesemua memori di tempat-tempat menarik dengan ambil gambar banyak banyak. Yes yes. Sebenarnya seronok kalau ada kamera kecik yang berkuasa tinggi sebijik. Senang nak bawak. Yes I know sekarang sume benda pakai smartphones, cumanya bateri smartphones tak menjanjikan kesetiaan sehingga ke malam. K fine ada powerbank. K malas cakap dah. Hahaha. Tapi point dia kalau dapat kamera sebijik bawak travel memang nice ah.
3. Beli cenderahati untuk d…

Kelebihan dan Kekurangan

18 Januari 2016 | ISNIN
Bila berada dalam kelompok semua orang hebat ni, sedikit sebanyak kau akan down jugak kenkadang sebab kau rasa kau takde apa. Tapi, aku percaya setiap orang ada kelebihan masing-masing.
Contohnya;
Ada orang lantang bersuara, tapi tak pandai menulis
Ada orang pandai menulis, tapi tak boleh bercakap depan khalayak ramai
Ada orang dia boleh bercakap tahap menggoncang jiwa dan boleh menulis sampai sentuh hati
Semua orang lain-lain. Serious tak sama.
Aku percaya, kalau semuaaaa orang lantang bersuara. Habis la perang mulut.
Aku percaya, kalau semuaaaa orang sibuk menulis, yang tak baca buku habis lah terbiar.
See?
Dan sesungguhnya tugas menyampaikan tu tugas semua orang. Bukan hanya terhad pada menulis dan lantang berhujah. Tapi boleh jugak gunakan medium lain.
Mungkin melalui poster tarbawi, komik, doodles, lagu, puisi dan macam-macam lagi.
Yang penting, kreatif. Ya, orang kreatif ni boleh buat macam-macam-macam benda.
Jadi, tak perlu la down tengok orang lain …

Travelog : Short Trip to Terengganu

17 Januari 2016 | AHAD
Alhamdulillah masih diberi nyawa oleh Allah, Tuhan sekalian alam.
And I just come back from Terengganu! Wuhuu.
Last time pergi Terengganu masa form 2, rombongan sekolah. Lama gila kot. 7 tahun lepas. Pheww.
Dan pastinya dari kali terakhir aku ke Terengganu tu, terlalu banyak benda dah berubah. Terlalu.
Sebenarnya aku dan keluarga ke Dungun, nak tengok adik yang belajar kat Uitm Dungun, so alang-alang dah sampai tu berjalan la sekali. Walaupun tak sakan sangat, tapi jenjalan jugak la.
Dari rumah dalam pukul 12.30 tengahari dan kami tiba di Dungun dalam pukul 6.00 petang la. Memang keje aku bangun tido jelah dalam kereta hahaha.
Malam tu, kami ke Medan Ikan Bakar, dekat sini banyak kedai makan yang menyediakan makanan laut, seafood kata omputeh. Disebabkan angah kata Putera Duyung femes, jadi kami pun makan kat kedai makan Putera Duyung. Pilihan lauk malam tu kurang, mungkin sebab kami sampai lambat. Tapi harga okay, sedap. So overall not bad la. Selain Puter…

Cuti Beragenda

12 Januari 2016 | SELASA 
Alhamdulilah! Semester 3 is finally ended. Yukatta ne :)
Jadi bermulalah episod cuti semester selama sebulan. 
Well, cuti ni in shaa Allah aku dah plan nak buat macam macam. Dah list out dalam 25 jugak la hahaha. Tak tahu la terbuat ke tak tu.
Plan tu termasuklah pergi melancong, cooking session with mom, join aktiviti sukarelawan (kalau ada), pergi program tarbiyah, baca buku-buku tarbawi, balik kampung, jumpa kawan-kawan sekolah dan banyaaaaaak lagi. 
Untuk meninggalkan memori yang lebih baik pada cuti yang ada, cuti tu buat benda-benda yang menyeronokkan. Atau lebih tepat bermanfaat. Takkan la cuti sebulan tergolek je kot. Makan tengok tv tido. Tak de life nya haihhh.
Orang Melayu kata, Masa Itu Emas,
Orang bisnes kata, Time is Money,
Orang Arab kata, Masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, dia akan memotong kita.
Faham kan?
Jadi, gunalah masa anda sebaiknya!

Your 20th

7 Januari 2016 | KHAMIS
Lambat seminggu boleh dimaafkan kot? Hehe
Tahun ni takde birthday song from piano, ni yo ado. I buat special untuk you :)
Semoga sentiasa diberkati,
Semoga sentiasa ceria dan bahagia,
Semoga segala impian menjadi kenyataan.
Inshaa Allah, Dr Mir Farhan :)

Pertama 2016

1 Januari 2016 | JUMAAT
Hari pertama 2016.
Biasa je kot. Hahahaha.
Cuma fakta mengenai aku dah masuk tahun ke-21 tu agak perit untuk ditelan. Ahhh sedih.
Hari pertama di tahun 2016, aku bersama geng bulatan gembira beriadah bersama hadek-hadek asasi.  Seronok Alhamdulillah. Hujan pun segan silu je nak turun. Everything went well. Seronok!
Di sebelah petang pula, bersama geng bulatan gembira sekali lagi. Kami ber-kafilah dakwah kepada masyarakat, ajak diorang pergi program lepasan sekolah. Karnival lepasan sekolah namanya. Untuk hadek hadek lepasan SPM. So yeah, that’s was my first day in 2016 be like. Hehehe
Soalan cliché tahun baru. Azam 2016?
Hmmm basically,
Tahun baru,
Semangat baru,
Azam lama. Hehehehehe
To be exact, aku takde pun specific azam each year. Benda sama je. Nak jadi baik, nak jadi lebih baik, nak jadi terbaik. Hahaha. Sebenarnya benda azam ni macam matlamat la. Tapi tak semestinya kita kene renew setiap kali tahun baru kan. Bila-bila pun boleh.
Jadi, azam lama aku. J…