Sunday, January 31, 2016

Review : Momento

28 Januari 2016 | KHAMIS

Buku kedua yang selamat dikhatamkan sepanjang cuti sem nan pendek ini.

Shortly, buku ni berkisar pengalaman silam penulis team Tarbiyah Sentap yang pernah melalui dark pathway semasa muda atau waktu kecil.

Aku rasa semuaa orang ada cerita tersendiri. Ya, aib sendiri Allah dah simpan baik-baik, tak perlu la nak hebohkan aib sendiri kan.

Tapi untuk buku ni, mereka menceritakan pengalaman silam bukanlah nak bukak aib sesaja. Tapi sebagai pedoman dan inspirasi buat anak muda. Nak bagitahu manade manusia macam malaikat, sume pernah buat dosa. Sume pernah buat silap.

Kalau anda rasa anda cukup jahat, percayalah ada orang lagi jahat dari anda. Bezanya? Taubat. Ya, bertaubatlah. Sesungguhnya pengampunan Allah itu maha besar. Allah Maha Pengampun.

Momento pun best. Tiada alasan untuk jadi baik. Semua orang boleh jadi baik.


Semoga bermanfaat!

Review : Tarbiyah Sentap

28 Januari 2016 | KHAMIS

Alhamdulillah. Haritu masa dekat UNIMAS, aku dapat forwarded mesej dari member-member, team Tarbiyah Sentap buat jualan buku kombo. Murah berganda la. Hehe. Disebabkan aku tak pernah lagi try test baca, jadi aku pun membelinya.

Jadi, Alhamdulillah dah berjaya khatamkan buku Tarbiyah Sentap. One word, sentap! Aku rasa sentapan dia kalis api kalis segalanya. Cantik je kene kalbu tepat. Hohoho.

Kata orang, siapa makan cili dia terasa pedasnya. Jadi membaca buku Tarbiyah Sentap, rasanya macam pernah makan se-tan cili. Thorbaeek.

Aku percaya ramai yang macam aku, ada benda yang aku tak tahu pun yang aku buat selama ni salah. Well, generasi dah berubah. Aku perasan generasi sekarang ni kene cakap jelas, terang benderang baru faham. Setakat cakap kias, memang tak masuk la. Bukan tak nak terima, tak faham. Macam mana nak berubah.

Dan diceritakan pentingnya tarbiyah. Yes, tarbiyah. Tarbiyah tu perubahan sebenarnya. Penting untuk kita sedar kita perlu berubah, menjadi yang lebih baik.

Jika anda rasa nak berubah jadi baik tapi taktahu macam mana nak start, anda harus baca buku ini. Serious membantu I tell you.

Tahniah team Tarbiyah Sentap! Penggunaan Bahasa sempoi dan mudah faham, sangat memahami jiwa muda.



Semoga bermanfaat J

Travelog : Tips Melancong di Vietnam

28 Januari 2016 | KHAMIS

Selepas melawat Ho Chi Minh City sebanyak dua kali. Ada beberapa tips menarik yang boleh saya kongsikan disini.

Take Note:

Tawar 50% dari harga sebenar. Terutamanya di Pasar Malam dan Ben Thant Market. Contohnya beg deuter yang dijual RM40, sebenarnya boleh dapat RM20 sahaja. Percayalah. Kalau nak beli tudung Nealofa, dah dapat harga RM14 tu, beli jelah. Paling murah dah tu. Hehe.

Bawa duit Ringgit Malaysia lebih banyak dari duit Vietnam Dong. Sebab kebanyakan kedai di sekitar Ben Thant Market, Pasar Malam dan Lorong Malaysia menerima duit Ringgit. Selalunya harga dalam Ringgit lebih murah. Kita pun tak rasa tertipu sebab kita faham matawang sendiri kan.

Membeli kain pasang lebih murah di Chinatown. Chinatown terletak jauh dari Ben Thant Market. Boleh ke sana dengan menaiki teksi atau bas ekpress.

Membeli keychain dan souvenirs tempatan lebih murah di Jeti Sungai Mekong. Jauh bezanya dengan harga di Pasar Malam dan Ben Thant Market.

Membeli t-shirt ‘I Love Vietnam’ dan seumpama dengannya boleh didapati dengan hanya RM7 sehelai untuk lengan pendek dan RM10 sehelai untuk lengan panjang. Lebih daripada tu? Consider mahal! Haha. Boleh didapati pada waktu malam di Lorong Malaysia.

Membeli simkad dengan unlimited internet hanya sekitar 100,000 Dong. Lebih kurang RM20. Sila cari dengan tekun sebab mostly kedai akan jual RM40. Oh, internet sangat lajuuu. Sekian.

Jika anda membeli beg dueter atau kiplings atau seumpama dengannya, sila pastikan setiap komposisi beg telah di cek. Pastikan beg anda nyah daripada sebarang kotoran, koyak, patah dan sebagainya. Sebab waktu beli mungkin tak perasan.

Untuk makanan yang sedap dan murah, anda boleh try makan makanan halal di Halal Amin. Sedap, murah, thorbaeek. Makanan pedas dan menepati citarasa Malaysian.

Membeli-belah di kedai-kedai sepanjang Lorong Malaysia lebih mudah sebab kebanyakan pekerja boleh berbahasa Melayu. Bodek-bodek sikit in shaa Allah dapat murah hehe. Selalunya kalau beli 1 je, susah sikit la. Kalau anda beli borong, mesti dia kasi diskaun punya.
Teknik membeli di Pasar Malam, jika anda ingin kan beg contohnya, pekedai buka harga RM50. Anda perlu tawar 50% jadi RM25, atau lebih murah. Kalau dia taknak bagi, keluar je dari kedai tu. Lepastu pandang belakang sikit. Nanti dia panggil balik, tanya kita nak berapa. Hahaha. Lepastu dapat la harga yang kita nak. Part lawak tu, nanti lepas dah bayar harga kita, dia akan halau keluar cepat-cepat supaya orang taktahu kita beli harga murah.

Di Ben Thant Market, amal kan usha-usha je dulu. Tanya harga dan JANGAN tawar kalau taknak beli. Once anda tawar, anda akan dipaksa beli. Hahaha. Pekerja di Ben Thant agak agresif, sebab kalau dah tawar lepastu tak jadi beli, dia akan pegang tangan kita dan tanya kita nak harga berapa. Kalau taknak jugak, dan kita berjaya melepaskan diri, kita akan dengar dia memaki hamun kita dalam Bahasa Vietnam hahahaha.

Jika anda ingin menggunakan teksi di Vietnam, teksi yang paling dipercayai ialah Vinasun Taxi. Teksi ini menggunakan meter. Elakkan menggunakan teksi lain, takut-takut ditipu nanti.

Aktifkan kad bank anda untuk keluaran duit di luar Negara. Boleh diaktifkan di ATM atau secara online. Penting untuk last minit nak shopping lagi, atau bila tiba-tiba baru perasan dah broke. Hahaha.

In shaa Allah, rasanya ini je yang terfikir dek akal buat masa sekarang. Semoga bermanfaat!
Selamat melancong ke Vietnam!




Wednesday, January 27, 2016

Travelog : Ho Chi Minh City, Vietnam 2.0

27 Januari 2016 | RABU

Alhamdulillah. Selamat kembali ke Malaysia setelah bercuti 4H3M di Ho Chi Minh, Vietnam untuk kali ke-2. Seronok!

Terima kasih bebanyok pada abah ambo yang belanja ke Vietnam. Hadiah birthday tahun ni, katanya. Alhamdulillah, semoga abah panjang umur dan murah rezeki. Amiin. Disebabkan birthday aku sama dengan emak. Jadi mak pun ikut sama.

So yeah, apa beza lawatan pertama dan kedua ke Vietnam ni? Meh aku cite hehe

Basically, trip pertama aku ke Vietnam lebih kepada shopping. Kami pergi ke kedai-kedai borong yang jual barang dengan harga rendah melampau. Trip kedua ni lebih banyak melawat tempat-tempat menarik, bersejarah, tempat shopping pun ada gak.

Jadi untuk kali kedua nya aku naik Vietnam Airlines. Thorbaeek! Cuma aku pelik dia dah tak serve kopi Vietnam dalam plane. Kenapa ek?


Kali ni menginap di hotel Song Anh. Last time dekat hotel Tien Anh. Hotel Song Anh lebih besar dan selesa. Tapi jauh sikit dari Ben Thant Market. Kalau Tien Anh hotel, pusing sikit je dah sampai. Seronok nak punggah barang shopping. Hahahaha. Hotel kali ni kene effort sikit la. Sado la jadinya. Haha.

Pakej penuh Ho Chi Minh City 4H3M by Solehah Travel memang berbaloi. Makan semuaa sedak-sedak. Aku sampai terlebih kenyang. Orang nismilan kato, ongeh. Kbai.

Hari Pertama

Lepas check-in di Song Anh Hotel, kami pun makan tengahari. Seterusnya aktiviti bebas. So kita shopping! Hari pertama pun dah sakan menyoping memasing haha. Pasar malam pun tak kurang mengujakan. Tapi disebabkan baru sampai dan sangat penat. So hari pertama kita leklu balik bilik rehat.



Hari Kedua

Mekong River Tour
Kami ke Sungai Mekong untuk tour hari kedua. Sepanjang perjalanan, tour guide pun bercerita lah budaya dan adat orang Vietnam. Aku yang memula nak tido tak jadi nak tido bila dengar tour guide cerita. Menarik jugak. Lawak pun ada.

Penduduk Vietnam kebanyakkan nya terdiri dari orang Veitnam sendiri dan majoritinya beragama Buddha. Boleh kata diorang ni banyak jugak amalan pelik-pelik. Waktu on the way ke Sungai Mekong, kami dapat lihat sawah padi cantik sangat. Tapi di tengah-tengah sawah padi tu ada kubur berwarna-warni. Kami diberitahu, warna kubur tu bergantung pada warna kegemaran si mati. Contoh la si polan suka kaler biru, biru la kubur dia nanti. Pelik en. Kenapa tanam dekat sawah? Mereka percaya, bila tanam kat sawah, si mati sentiasa dalam keadaan sejuk.

Kami sempat singgah di kedai menjual beg kulit original. Boleh tahan la harga dia. Aku usha kosong je. Hehe.


Bila sampai je jeti Sungai Mekong tu, dapat tengok pemandangan memang cantik. Subhanallah! Nice gila.


Kami pun menaiki bot ke pulau seberang. Nama pulau tu Unicorn Island. So basically, pulau tu tempat orang Vietnam usahakan buah-buahan dan madu lebah. Unicorn Island popular dengan hasil tempatan, Royal Jelly. Madu asli dari permaisuri lebah. Aku beli jugak la. Sedap kot. Walaupun agak mahal, memandangkan tempat lain tak jual. Aku pun beli jelah.



Selain dari madu lebah dan buah-buahan, pulau ni pun hasilkan pelbagai produk berasaskan kelapa. Ada sabun, gula-gula, pencuci muka, memacam lagi la.

Kami disambut dengan minuman teh madu limau. Sodapp!



Walaupun dalam pulau ni ada jual souvenirs, jangan beli! Dekat jeti Sungai Mekong lagi murah. Jadi, aku usha kosong jelah hehe.

 

Sebelum pulang, kami singgah untuk menikmati buah-buahan tempatan *dah termasuk dalam pakej, percuma! Ada nenas, ciku, jambu, apa lagi entah lupa pulak hahaha. Sedap lah yang penting.


Kami pulang dengan menaiki sampan, simbolik Sungai Mekong la ni. Seronok sangat naik sampan! Angin sepoi-sepoi bahasa menampar pipi. Adehh jiwang.



Dan kami pun menaiki bot sekali lagi untuk ke jeti. Masa nak balik ni dia kasi minum air kelapa percuma. Segar je rasa lepas penat berjalan dalam pulau. Kita minum dulu!


Like I said just now, membeli souvenirs di jeti lebih murah. Seriously, lagi murah dari harga di Unicorn Island, lagi murah dari harga di Pasar Malam dekat hotel. Ben Thant Market pun kalah. Hoho.


Dan kami kembali menuju ke Ho Chi Minh City. Sempat singgah di Chinatown tapi sekejap je. Trip hari kedua berakhir selepas kami menaiki Cruise Saigon River. Thorbaekk!


Layan sunset atas cruise boleh tahan best jugak. Pemandangan lebih kepada tengok bangunan, kilang etc hahaha. Boleh laaa.

Hari Ketiga

Hari ketiga dimulakan dengan melawat Muzium Perang. Aku taktahu nama betul dia apa. Hahaha. Boleh tengok pameran perang, senjata dan sebagainya. Bagi aku, aku tak minat sangat tempat macam ni. Seram kot.


Seterusnya kami ke Handicapped Handicrafts Factory. Usha jelah. Nak beli mahal. Hehe. Basically, di kilang ni mereka yang kurang upaya menghasilkan kraftangan atau produk yang menggunakan telur itik. I tell you, sumpah kreatif. Sume produk dan karya perlukan kesabaran dan super tinggi demi menghasilkan satu-satu produk yang bermutu tinggi. Tak pelik la dia jual mahal kan.


Pada sebelah petang, kami ke Chu Chi Tunnel. Ni pun tempat sejarah gak. Seronok dengar cerita sejarah, siap praktikal lagi haha. Kami diberi peluang untuk masuk tunnel (baca: terowong) yang digunakan masa zaman perang. Walaupun dah diubah suai sikit untuk para pelancong tapi sangat sempit. Hanya yang slim je boleh masuk dan berjaya sampai hujung hahaha. Memang sempit. Tapi pengalaman yang menarik la. Bayangkan mereka dulu boleh duduk dalam tu berhari-hari demi menyelamatkan diri dari askar Amerika.


Lepas dah jenjalan tu, kami tiba di tempat menembak. Okay dekat sini kene bayar. Ada banyak jenis senapang. Semua senapang harga lain-lain. Aku dengan akak ni share, kami amek paling murah hahaha. Carbin, senapang tradisional orang Vietnam masa perang.

Memang nice la dapat menembak. Susah kot. lepastu memang kene kuat pegang senapang tu. Aku yang keding ni tertolak ke belakang jugak la masa menembak tu haha. Lawak betul. Dah la askar yang assist tu garang gilew. Cuaks titew.


Sebelum exit, kami disajikan dengan ubi kayu dan teh cina. Memang feeling zaman perang habis. Kenapa ek, aku rasa macam dalam filem Sarjan Hassan. Hohoho.

Hari Keempat

Selesai sarapan roti gemuk. Vietnamese call roti canai. Haha. Macam ni rupanya roti canai orang Vietnam. Pun boleh la. Hehe.


Kami pun habiskan sisa masa untuk last shopping sekitar hotel untuk dibawa pulang. Macam biasa beg beranak dengan jayanya.

Sebelum sampai ke airport, kami singgah di Hard Rock Café, Ho Chi Minh City. Kita bergambar jela. Hehe.

Dan kami pulang dengan selamat, Alhamdulillah.

Selamat sampai ke Kuala Lumpur pukul 6.30 petang, 25 Jan 2016. 

Tuesday, January 19, 2016

Travel Tips

19 Januari 2016 | SELASA 

Di sini saya sertakan beberapa tips untuk memastikan anda dapat memaksimakan kepuasan dan keseronokkan semasa travel. Semoga bermanfaat!


1.  Mobile Data OFF

Yeah, untuk memastikan tiada gangguan semasa jenjalan menikmati keindahan alam. Eloklah kiranya kita berjeda sebentar daripada kesibukan maya. Seriously, percutian anda akan terasa lebih nikmat. Percayalah.

Jangan risau, nanti dah balik hotel boleh update segala benda guna wifi k. Huhu. Juga dapat menjimatkan duit daripada membeli simkad tempatan.

2. Membawa kamera

Rakam kesemua memori di tempat-tempat menarik dengan ambil gambar banyak banyak. Yes yes. Sebenarnya seronok kalau ada kamera kecik yang berkuasa tinggi sebijik. Senang nak bawak. Yes I know sekarang sume benda pakai smartphones, cumanya bateri smartphones tak menjanjikan kesetiaan sehingga ke malam. K fine ada powerbank. K malas cakap dah. Hahaha. Tapi point dia kalau dapat kamera sebijik bawak travel memang nice ah.

3. Beli cenderahati untuk diri sendiri

Bila kita keluar travel, terutama yang pertama kalinya. Kita akan super excited nak beli souvenirs untuk family, sedara mara, kawan-kawan, jiran tetangga dan semua yang berkaitan la. Hahaha.

Jadi, amalkan untuk beli souvenirs yang kita nak dulu. Beli untuk diri sendiri dulu baru beli untuk orang lain. Menjadi kebiasaan bila balik rumah, kita pun agih-agih harta pusaka dari luar Negara. Sudahnya satu pun takde untuk kita. Haha. Dek kerana terlalu excited nak belikan untuk orang. Kita pulak yang melopong. Hoho.

4. Jangan tido

Sepanjang perjalanan tu kalau boleh jangan la tido. Nikmati pemandangan sebaik mungkin. Bukan selalu nak pergi travel jadi gunakan masa yang ada sebaiknya. Sambil tengok keindahan alam, kat sini la kita boleh membayangkan macam-macam. Betapa hebatnya nikmat yang Allah dah kurniakan. Betapa indahnya setiap ciptaanNya. Jadilah kita dalam golongan manusia yang berfikir dan bersyukur.

So far tu je yang terfikir, and yeah. Semoga bermanfaat!


Monday, January 18, 2016

Kelebihan dan Kekurangan


18 Januari 2016 | ISNIN

Bila berada dalam kelompok semua orang hebat ni, sedikit sebanyak kau akan down jugak kenkadang sebab kau rasa kau takde apa. Tapi, aku percaya setiap orang ada kelebihan masing-masing.

Contohnya;

Ada orang lantang bersuara, tapi tak pandai menulis

Ada orang pandai menulis, tapi tak boleh bercakap depan khalayak ramai

Ada orang dia boleh bercakap tahap menggoncang jiwa dan boleh menulis sampai sentuh hati

Semua orang lain-lain. Serious tak sama.

Aku percaya, kalau semuaaaa orang lantang bersuara. Habis la perang mulut.

Aku percaya, kalau semuaaaa orang sibuk menulis, yang tak baca buku habis lah terbiar.

See?

Dan sesungguhnya tugas menyampaikan tu tugas semua orang. Bukan hanya terhad pada menulis dan lantang berhujah. Tapi boleh jugak gunakan medium lain.

Mungkin melalui poster tarbawi, komik, doodles, lagu, puisi dan macam-macam lagi.

Yang penting, kreatif. Ya, orang kreatif ni boleh buat macam-macam-macam benda.

Jadi, tak perlu la down tengok orang lain hebat. Percayalah, kita pun hebat. We are just awesome in our own way.

Find your strength, benefit others. 


Sunday, January 17, 2016

Travelog : Short Trip to Terengganu

17 Januari 2016 | AHAD

Alhamdulillah masih diberi nyawa oleh Allah, Tuhan sekalian alam.

And I just come back from Terengganu! Wuhuu.

Last time pergi Terengganu masa form 2, rombongan sekolah. Lama gila kot. 7 tahun lepas. Pheww.

Dan pastinya dari kali terakhir aku ke Terengganu tu, terlalu banyak benda dah berubah. Terlalu.

Sebenarnya aku dan keluarga ke Dungun, nak tengok adik yang belajar kat Uitm Dungun, so alang-alang dah sampai tu berjalan la sekali. Walaupun tak sakan sangat, tapi jenjalan jugak la.

Dari rumah dalam pukul 12.30 tengahari dan kami tiba di Dungun dalam pukul 6.00 petang la. Memang keje aku bangun tido jelah dalam kereta hahaha.

Malam tu, kami ke Medan Ikan Bakar, dekat sini banyak kedai makan yang menyediakan makanan laut, seafood kata omputeh. Disebabkan angah kata Putera Duyung femes, jadi kami pun makan kat kedai makan Putera Duyung. Pilihan lauk malam tu kurang, mungkin sebab kami sampai lambat. Tapi harga okay, sedap. So overall not bad la. Selain Putera Duyung, ada lagi a few kedai makan yang boleh korang try. Sederet situ je pun huhu

Hari pertama habis disitu sahaja. Esoknya, kami sarapan di tepi pantai. Disebabkan duduk Dungun, nak feeling Ganu, jadi aku sarapan Laksam hoho.

Seterusnya kami ke Kuala Terengganu, nak pergi Pasar Payang.

Dari kali terakhir ke sini, Pasar Payang tak banyak berubah. Tetap macam tu. Rasa nostalgia sangat. Bangunan sekeliling Pasar Payang tu memang berubah dan membangun dengan maju. Tapi Pasar Payang tetap stay still, cool macam dulu. Aku suka la suasana tu. Flashback sangat. Hahaha

Kepada yang mencari batik Terengganu, sutera dan segala jenis kain, Pasar Payang tidak akan mengecewakan anda, In shaa Allah.

Disebabkan tujuan utama aku bukan lah untuk memborong kain, jadi aku lalu jelah cuci mata.

Tujuan aku nak memborong makanan hahaha. Jadi aku beli jeruks (plural jeruk) hahaha. Boleh tengok banyak makanan tradisional yang dijual kat sini yang susoh nak cari kat tempat lain. Ada baby nenas lagi k. Beli online mahal, sini murah je.

Habis di Pasar Payang, kami singgah solat kat Masjid Terapung. Tak ingat la nama betul dia apa. Gomen. Yang penting masjid ni memang cantik ahh.



Seterusnya kami nak pi lunch, so mencari kedai makan. Jumpa lah satu ni haa. Sedap gak not bad. Huhu

Tengok pemandangan laut, Subhanallah, rasa nak tinggal situ je. Sumpah tenang.


‘Hanya dengan mengingati Allah, hati kan tenang’


Lepas hantar angah balik ke Uitm, kami pun pulang. Abah kata mungkin tak sempat nak sampai Kemaman sebab dah petang. K sedih amat. Sebab nak makan satar sebenarnya. Dan memang kami tiba di Kemaman dah malam. Banyak kedai dah tutup. Yang bukak pun satar dan habis. Sadlife gilaaa. Sekali aku tanya jelah dekat akak jual kapok tu,

“Sini ada ke yang jual satar waktu malam?”

“Ada, kat kedai Aziz Satar, depan tu”

Oh yes! Yeyeyeyeye!

Kami kami pun ke sana. Dan aku pun berhuhuhuhuhu sambil makan satar. Banyak gila kitorang makan. Satu kayu tu ada 10, lebih kot abang tu bagi, RM5 je. Hohoho. Alhamdulillah, puas makan. Mekaseh aboh.


Dan kami pun pulang ke rumah.

“Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya). – Al-Mulk:15

Tuesday, January 12, 2016

Cuti Beragenda


12 Januari 2016 | SELASA 

Alhamdulilah! Semester 3 is finally ended. Yukatta ne :)

Jadi bermulalah episod cuti semester selama sebulan. 

Well, cuti ni in shaa Allah aku dah plan nak buat macam macam. Dah list out dalam 25 jugak la hahaha. Tak tahu la terbuat ke tak tu.

Plan tu termasuklah pergi melancong, cooking session with mom, join aktiviti sukarelawan (kalau ada), pergi program tarbiyah, baca buku-buku tarbawi, balik kampung, jumpa kawan-kawan sekolah dan banyaaaaaak lagi. 

Untuk meninggalkan memori yang lebih baik pada cuti yang ada, cuti tu buat benda-benda yang menyeronokkan. Atau lebih tepat bermanfaat. Takkan la cuti sebulan tergolek je kot. Makan tengok tv tido. Tak de life nya haihhh.

Orang Melayu kata, Masa Itu Emas,

Orang bisnes kata, Time is Money,

Orang Arab kata, Masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, dia akan memotong kita.

Faham kan?

Jadi, gunalah masa anda sebaiknya!


Thursday, January 7, 2016

Your 20th


7 Januari 2016 | KHAMIS

Lambat seminggu boleh dimaafkan kot? Hehe

Tahun ni takde birthday song from piano, ni yo ado. I buat special untuk you :)

Semoga sentiasa diberkati,

Semoga sentiasa ceria dan bahagia,

Semoga segala impian menjadi kenyataan.

Inshaa Allah, Dr Mir Farhan :)


Friday, January 1, 2016

Pertama 2016

1 Januari 2016 | JUMAAT

Hari pertama 2016.

Biasa je kot. Hahahaha.

Cuma fakta mengenai aku dah masuk tahun ke-21 tu agak perit untuk ditelan. Ahhh sedih.

Hari pertama di tahun 2016, aku bersama geng bulatan gembira beriadah bersama hadek-hadek asasi. 
Seronok Alhamdulillah. Hujan pun segan silu je nak turun. Everything went well. Seronok!

Di sebelah petang pula, bersama geng bulatan gembira sekali lagi. Kami ber-kafilah dakwah kepada masyarakat, ajak diorang pergi program lepasan sekolah. Karnival lepasan sekolah namanya. Untuk hadek hadek lepasan SPM. So yeah, that’s was my first day in 2016 be like. Hehehe

Soalan cliché tahun baru. Azam 2016?

Hmmm basically,

Tahun baru,

Semangat baru,

Azam lama. Hehehehehe

To be exact, aku takde pun specific azam each year. Benda sama je. Nak jadi baik, nak jadi lebih baik, nak jadi terbaik. Hahaha. Sebenarnya benda azam ni macam matlamat la. Tapi tak semestinya kita kene renew setiap kali tahun baru kan. Bila-bila pun boleh.

Jadi, azam lama aku. Just follow the flow.

So untuk netizen Malaysia semua. Selamat tahun baru! Yeah its 2016 already. Lagi 4 tahun nak sampai 2020.


Sudah majukah kita?


Wisma Bapa Kuching, tempat riada pagi tadi. 

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!