Monday, August 22, 2016

Kem Perkampungan Ilmu


21 Ogos 2016 | AHAD

Being one of SMKYL Alumni is a gift. Knowing friends from that school also make me feel great!

Alhamdulillah, terpisah kerana masing-masing sibuk mengejar ilmu, akhirnya kami berjumpa semula untuk Kem Perkampungan Ilmu ni sebagai fasilitator.

Aku puji semangat dan kesungguhan member satu batch yang sentiasa berfikir untuk menyumbang semula kepada sekolah. Aku kira ni merupakan program besar ketiga, dalam masa 3 tahun.

Nak throwback sikit, ini sekolah kedua aku masa sekolah menengah. Betapa aku rebel gila masa dapat tahu aku kene transfer ke sekolah ni. Kalau sekali tengok memang tak boleh hadam. Yelah, bila terpaksa bersekolah dengan budak-budak yang dari latar belakang yang berbeza benar dengan kau. Lain macam je perangai,

Sekolahku yang simetri, aumm

Tapi percayalah, aku tak perlukan masa yang lama pun untuk aku sayang gila kat sekolah ni. Tak pelik la ramai gila cikgu yang stay mengajar sini walaupun hakikatnya budak-budak dia nakal Ya Rabbi. Kenapa? Sebab ada something yang unik aku dapat dari sekolah ni. Cikgu-cikgu nya sentiasa bersungguh nak bantu murid-murid. Memberi kata-kata semangat dan harapan baru setiap hari.

Sebenarnya semua orang boleh berjaya. Tak kesah la dari keluarga yang bermasalah ke apa ke. Semua orang ada peluang. Aku nampak semua ni depan mata je.

Kalau la aku ditakdirkan untuk terus bersekolah dalam sekolah elite, dikelilingi bebudak pandai dan kaya je. Mesti mata aku tak terbukak dengan reality dunia. Hidup ni tak seindah drama. Serious. Berapa ramai budak yang dibesarkan dalam keadaan miskin, adik-beradik ramai, mak abah cerai berai, family berantakan dan macam-macam la.

Benda ni semua membuka mata aku untuk lebih bersyukur. Dan memahami orang lain. Syukurlah, aku diberi peluang untuk merasai semua ini.

One of the Math Explorace Checkpoint, see i found Baymax!

Jadi, bila aku cek jadual, dan jadual aku kosong. Aku volunteer nak jadi fasi. Since dah lama tak jumpa, ni kira platform yang baik jugak untuk reunion kan. Huhu.

Tak sangka semua pun dah besar panjang, ambitious, lebih matang. Aku rasa macam orang-orang dewasa je bila berborak dengan semua orang. Cerita si polan ni bertunang, si polan ni dah nak grad laa, final year project dan macam-macam benda laa.

Terlalu banyak benda yang kalau diingat semula rasa nak senyum je sampai telinga.

Bila berpeluang jumpa bebudak yang nak berperang PT3 dengan SPM, aku gunakan peluang ni untuk salurkan semangat, kata-kata harapan untuk mereka bangkit. Kadang-kadang diorang ni bukannya tak boleh, tapi atas kekangan hidup dan demotivated yang buat semua nya tak jalan. Mereka rasa dah tak berguna nak belajar lagi.

Dan bila aku tanya,

“Apa cita-cita kamu?”

“Saya nak jadi Chef”

“Saya nak jadi bomba”

“Saya nak jadi photographer”

“Saya nak jadi doktor”

“Saya nak jadi polis”

“Saya nak jadi cikgu”


“Bila akak dengar cita-cita korang akak rasa bagus sangat. Semua cita-cita yang murni. Jadi bomba bagus. Jadi chef best, adik akak pun amek seni kulinari. Jadi photographer pun berjaya. Tengok Saiful Nang, dah jadi jutawan pun. Jadi bomba sangat lah mulia, boleh tolong orang. Nak jadi doktor belajar betul-betul. Jadi polis, jangan makan rasuah. Nak jadi cikgu pun bagus sangat.”

“Jangan pernah fikir yang kita ni tak berguna. Semua orang ada peluang. Berjaya tu bukan bermakna dapat straight A’s je tapi berjaya menjadi orang yang berguna. Akak doakan korang berjaya dalam apa jua yang korang ceburi, in shaa Allah”


Kadang-kadang bila kita dah rasa tinggi sangat, kita kene turun jugak menyembah bumi. Sebab tu aku suka buat sukarelawan. Dia macam mengisi kekosongan hati yang resah gelisah. Bila dapat kongsi pengalaman dan bagi semangat tu rasa best sangat.

Macam panjang gila pulak menaip. Till then, I love my school and I’ll always love it.

Best of luck to all brothers and sisters. Ganbatte in PT3 and SPM! Yosh! 

Cenderahati untuk para Fasi, macehh cikguu

Monday, August 15, 2016

Senarai Aksesori Wajib Milik SJ4000

15 Ogos 2016 | ISNIN

Setelah membeli SJ4000 dengan jayanya di Lazada, aku rasa ia satu investment yang baik la. Walaupun ada orang kata, alaa kau bukannya snorkelling setiap bulan pun hahaah. Ni semua ayat berbaur dengki je ni J

Kepada newbie yang baru nak berjinak-jinak main dengan action cam, entry ni mungkin banyak membantu dalam memilih aksesori yang perlu untuk korang ada for future great used J

1. Protective case


Aku pernah baca satu artikel kamera ni, good camera should come with a great protective bag. Dia macam kalau kau ada kamera mahal, tapi cara penyimpanan out, tak guna jugak. Cepat laa kamera kau rusak. Hoho

Masa beli kamera ni dulu, dapat percum protective case yang kecik tu. Saiz dia muat-muat untuk letak action cam je. So aku beli yang besar sikit. So kalau travel, aku akan bawa beg yang besar tu je. Lengkap semua benda dah letak dalam tu.

And yes, i love Original haha

2. Monopod


Kalau nak selfie ramai-ramai kenkadang tangan tu tak cukup panjang. Dapat pulak ahli selfie tu comey belako. Jadi perlu lah selfie stick/monopod sebagai alat bantuan. Lagipun kalau nak shoot gambar bergerak ke apa, sambil pegang monopod dia jadi tak penat sangat.

Dan juga boleh shoot dari angle ketinggian yang berbeza, atau shoot kat tempat sempit. Menarik!

3. Floating bobber


Benda ni aku beli dari supplier barang action cam. Maybe senang je boleh cari dekat Instagram/online website belambak. Aku beli dengan hanya RM15 per pcs. Masatu ada sale Raya. So aku rembat jelah satu haha.

Serious sangat berguna untuk kaki snorkelling atau those who love water sport. Pentingnya untuk didatangkan sekali dengan strap tu supaya nanti masa snorkelling action cam tu tak terlepas.

Dan sangat lah terapung dengan jaya bila terlepas. Serious talk, gambar dalam air sangat smart.

So this one is highly recommended!

4. Lens Protector


Yang ni aksesori yang tak berapa wajib UNLESS kau suka guna camera tanpa waterproof casing.

Bila pakai waterproof casing camera akan jadi besar. Padahal camera ni kecik gila boleh masuk poket je. So kalau kau berhasrat nak letak dalam poket je, lens protector ni agak vital untuk dimiliki. At least dia boleh bagi protection kat lens daripada sebarang calaran atau habuk degil.

Aku beli je sebab aku ni super details dalam barang-barang kesayangan. So aku guna masa nak simpan. So takde lah berhabuk hohoho


So yeah, aku rasa tu je kot. hopefully bermanfaat!


Tuesday, August 9, 2016

Travelog : Pulau Perhentian

2 Ogos 2016 | SELASA

Alhamdulillah, Pulau Perhentian √


Pulau kedua yang berjaya dijejaki selepas Pulau Pangkor J

Overall Pulau Perhentian memang cantik, kalau bajet ciput, nak rasa lari jap dari masalah, Pulau Perhentian is one of the best stop J Pulau tak ramai sangat orang. Local people, orang Ganu memey peramoh toksah risau lah part tu kan. Makan pun senang dan sedap! Ohmaii I love food in Terengganu! Sedap gilaa

First time ke Pulau Perhentian, kami menaiki flight dari KUL-TGG. Tapi hakikatnya, route kami salah haha. Sepatutnya lebih dekat untuk turun di airport Kota Bharu kalau nak ke Pulau Perhentian.

Kalau turun di airport Kuala Terengganu, perlu memandu melalui Jalan Pantai atau Jerteh ke Kuala Besut yang mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit atau lebih. Jalan kampung so tak boleh nak laju sangat. Lebih dekat melalui Jalan Pantai.

Kalau turun di airport Kota Bharu, perjalanan ke Kuala Besut lebih dekat. Jimat masa.

Plan ke Pulau Perhentian ni sebenarnya dari setahun yang lepas, lepas kami dapat beli free seat ke Kuala Terengganu dengan hanya RM19.80 seorang untuk tiket penerbangan pergi balik! Seronok!

Bila dah nak dekat fly baru nak fikir nak cari place to stay, pakej island hoping etc. Dan tempoh setahun tu cukup sangat nak mengumpul duit, sebab dah ada target en. Yang penting boleh pergi travel hoho

Plan awal nak naik teksi dari airport Kuala Terengganu ke Kuala Besut, tapi memandangkan mahal gila. Kami memikirkan alternative yang lebih murah, iaitu sewa kereta!

Teksi rate, Kuala Terengganu ke Kuala Besut lebih kurang RM120 sehala

Sewa Kereta rate (Viva Auto) untuk 28 Jam, RM115. Aku bet ni habis jimat dah. Sebab Viva Auto ni pun tak kuat minyak. Overall minyak RM35 je. Nais habis J

Since flight kami agak pendek sebab sampai petang dan kene balik pagi. Jadi kami decide untuk stay di Kuala Besut, so pepagi esok nya kami amek day trip package ke Pulau Perhentian.

Pukul 8.10 pagi kami menaiki boat ke Marine Park, Taman Laut Pulau Perhentian memang cantik, Subhanallah tak tipu cantik J


Seterusnya pergi snorkelling! Kami pergi 3 checkpoint, coral point, shark point dan turtle point J

Last stop di Long Beach Pulau Perhentian Kecil J Memang cantik. Makan pun sedap. Tapi agak costly. But seriously bila kau dah penat mandi sakan tu, dengan panasnya, semua rasa sedap. Hahaha

Total cost untuk basic, RM183.30 sahaja!

Return Flight (Air Asia) – RM19.80
Iz Budget Motel, Kuala Besut – RM104/4 orang
Kereta Sewa + Minyak – RM150/4 orang
Day Trip Pulau Perhentian (Return boat transfer, Island Hoping, Snorkelling Equipment) – RM100

*Total cost ialah harga per individu selepas dibahagi empat*


Day trip route, Jeti Kuala Besut à Taman laut Pulau Perhentian à Coral Point à Shark point à Turtle point à Long Beach à Jeti Kuala Besut

So yeah, semoga bermanfaat!


About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!