Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2017

ENFJ vs ESTP

27 Februari 2017 | ISNIN
Im not really sure when it started, but currently im soooo into this kind of books. Yup, personality books. For me, it’s one of the best way to know yourself and others.
Knowing my personality types is ENFJ based on my test last year, so I try to search as many as information regarding this.
Abah pun jadi mangsa dalam hal ni haha.
I asked him to do the test, and he did it! His personality is ESTP. We are only same in extrovert-ness but different in other parts. Maybe that is why I’m the best person who can deal with him, haha we complete each other, can’t you see that? Lol. And maybe my trait was pass on from my mother, aww so sweeeet when I come across this.
So I continue to compare my personality with my dad’s. I feel this is kind of interesting as we have seriously opposite way of think. Hahaha. I love my dad!






And yeah, thanks to this book. Borrowed it from Kak Hani cantik melecun haha.


P/S; sebab baru habis baca buku English, so mood pun acah-acah ras…

First Impression

18 Februari 2017 | SABTU
‘Tulis nama dekat bahagian atas sekali, lepastu lipat. Pass kertas pada orang sebelah. Orang sebelah akan tulis first impression tentang nama atas kertas tu. Dan pass lagi sampai semua orang tulis.’
And the paper went around
Berkenalan dengan orang baru ni lebih seronok kalau disertakan dengan ‘game’ untuk pengukuhan ukhwah. Game ni akan berjaya kalau kebanyakkan peserta memang baru pertama kali jumpa. Masatu baru la keluar yang pelik-pelik wal negative.
Rasanya sejak mengenali game ni, tak pernah lagi lah sistur dapat yang negative sangat. Selalunya benda sama je. Bebudak sanguine ni memang menyerlah haha susah nak sorok perangai.
Tapi rata-rata first impression memang bad thought or negative values. Contohnya sombong, berlagak, tak mesra, tak friendly..and the list goes on.
Sebenarnya mentality kita yang dah di set macam tu. Kita senang nak suruh orang ber-husnuzon (baca: bersangka baik) tapi diri sendiri susah nak amal. Bila kita nampak orang lalu pun kit…

Aku dan Blogger

15 Februari 2017 | RABU
Hujan lebat di UNIMAS bumi Sarawak.
Hari ketiga di semester baru, sangat tenang. Hidup hanya berkisar sekitar makmal dan kolej.
Bila buka dashboard harini, macam biasa, reading list tak banyak sangat. Ya aku perasan. Sejak munculnya banyak platform media sosial macam Twitter, Snapchat yada yada, Blogger seolah-olah semakin dilupakan. Yelah, sekarang nak update panjang-panjang pun boleh post dekat status Fesbuk je. Lebih ramai orang boleh tengok bila di set ‘Public’. Lagi banyak like, komen dan share, lagi seronok. Ye dak?
Kenapa kau masih blogging? Dah 2017 ni weh!
Ikr! Aku rasa blogger ni tempat paling ohsem nak meluah. Aku tak perlukan popularity atau publisiti pun. Ni ruangan peribadi. Such a perfect online personal diary. Sebab setiap kali aku scroll entry lama, mesti rasa nostalgia habis. Dengan gaya tulisan tak matangnya, muka serabainya. Well, serabai pun aku jugak haha
Aku mula blogging masa sekolah menengah. Itu pun dah banyak entry aku buang. Mengar…

Pertama Kali 'Scaling'

6 Februari 2017 | ISNIN 
Semasa cuti pertengahan sem yang lepas, aku sempat ke klinik pergigian berdekatan rumah untuk membuat ‘scaling’ atau bahasa mudahnya cuci gigi. Selama hidup 21 tahun ni, aku tak pernah sekalipun menjalankan rawatan tersebut. Atas nasihat seorang doktor gigi di Sarawak, jadi aku pun dengan gigihnya ke klinik gigi tersebut untuk mendapatkan rawatan.

Sebenarnya, lepas kehilangan 2 batang gigi pada tahun 2016, aku jadi lebih concern dengan penjagaan gigi. Makan aiskrim pun dah jarang, huhu. Serik weh. Berbekalkan RM100 pemberian abah, aku menuju ke kaunter pembayaran.
“Assalamualaikum. Nak tanya kalau nak buat scaling berapa ya kos rawatan dia?”
“Kos rawatan dari RM50-150 mengikut ketebalan karang.”
Lepastu aku pun terus menunggu panggilan nurse ke dalam bilik rawatan dengan harapan karang aku tak tebal sangat jakgi tak cukup pulak duit haha
Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Ada la jugak berdarah-darah, tapi rasa memang bersih la gigi.
Sebelum keluar dari bil…

Review : Cinta Di Rumah Hasan al-Banna

5 Januari 2017 | AHAD

Sebenarnya, aku dah lama beli beberapa buku fikrah dari naqibah aku tapi tak pernah rasa nak baca. Jadi, untuk mengelakkan lebih lama tak terusik, aku start dengan buku ni. Buku bertajuk, Cinta di Rumah Hasan al Banna.
Bagi aku buku ni takde lah berat sangat, dan sangat mudah faham. Buku berkisar cara Hasan al-Banna mendidik anak-anak dia sehingga menjadi orang-orang yang sangat hebat. Ya, ni buku ‘parenting skills’ yang khas buat para ayah.
Bila baca sampai habis, aku semakin terinspirasi dan adore dengan Hasan al Banna. Memang terbaik!
Aku quote satu ayat yang aku teringat sampai sekarang,
"Jika ingin mengenali seseorang, kenali melalui buku-bukunya"
*Target nak habiskan buku fikrah masa cuti ni masih berbaki 4. Entah sempat entah idok.