Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2016

Asasi Sains UNIMAS

30 April 2016 | SABTU
Harini dah bulan 4, 2016.
Zaman asasi aku dah berlalu hampir 3 tahun, pheww cepat betul masa berlalu.
Aku merupakan Asasi UNIMAS 4th Batch, upcoming will be 7th, see the difference? Tua rasanya haha.
My first flight ever - Air Asia
Asasi UNIMAS terlalu seronok sampai tak dapat aku nak gambarkan dengan kata-kata. Kalau tulis dalam 10 muka surat entry pun In shaa Allah tak habis lagi. Hewhew
Bila flashback 3 tahun lepas, lepas tak dapat result nak sambung Biotech dekat Ausie, aku pun mencari alternative lain untuk sambung Biotech dalam negara. Kebetulan masa tu ada senior sekolah yang memang dah belajar dekat UNIMAS. After a few conversations, aku rasa aku memang nak kena jugak pergi UNIMAS. I want to be a Biotechnologist! Yosh! Jadi untuk pilihan UPU, UNIMAS adalah pilihan pertama.
Aku agak yakin sebenarnya yang aku akan dapat jugak UNIMAS. No matter what. Haha. Lepas result Matrikulasi keluar, mak bersungguh nak aku daftar ke Pahang sana. Tapi dengan yakinnya …

Sahabat Sejati

28 April 2016 | KHAMIS
Sebenarnya esok aku exam, jadi sambil belajar tu untuk mengelakkan mengantuk hoho aku pun ON music dekat laptop.
Lagu Sahabat Sejati oleh UNIC pun berkumandang dengan merdunya.
Tetiba rasa tersentuh sendiri. Sobs.
Aku tahu, sahabat yang paling rapatlah, yang paling mudah jugak untuk kita luka kan.  Yelah kalau dah kita selalu dengan dia, mestilah kita tak sedar kalau kita buat salah kan.
Jadi, dengan rendah diri nya aku nak mintak maaf banyak-banyaaaaak. I know im a very bad person. Selalunya ego nak mengaku salah, asyik nampak salah orang lain je. K my bad.
Maafkan lah diri ini. Inshaa Allah kita kawan sampai bebila, Lillahi Taala. Amiiin.
Thankssss koranggg, muah banyak ciked J
“Moga ikatan ukhuwwah yang dibinaaaaa ke akhirnyaaaaaa”
*Please dengar lagu Sahabat Sejati ni sambil tengok lirik. Menusuk bhaii. Huhuhu
*Lagu Sahabat Sejati telahpun di update ke dalam playlist di bawah. Enjoy!


Trend, Hipster atau Sunnah

27 April 2016 | RABU
Trend, Hipster atau Sunnah?
Alhamdulillah diberi kepercayaan untuk mengadakan sesi perkongsian ilmu berkenaan topik ‘Trend, Hipster atau Sunnah’
Memula tengok tajuk ni, terus macam “Wow, nice title!” huhu
Secara keseluruhannya topik sembang harini berkisar tentang fesyen atau cara pemakaian Muslimah.
Apa yang anda faham tentang trend, hipster dan Sunnah?
Trend, sesuatu yang mengikut musim atau menjadi ikutan semasa. Contohnya trend tahun ini, semua orang memakai baju kurung moden ke kuliah. Dan tidak semena-mena semua mahasiswi satu Malaysia ke kuliah dengan baju kurung moden.
Hipster, ni macam ikutan jugak la. Lebih kepada up-to-date, rare dan menarik. Nak contoh yang senang, boleh tengok Wak Doyok. Beliau sentiasa tampil dengan penampilan yang lain dari lain tapi masih menunjukkan karisma dan menampilkan beliau sebagai seorang yang ber-style dan mengikut peredaran fesyen semasa.
Sunnah, segala perlakuan, percakapan dan tindak tanduk yang di sandarkan kepada Ra…

BB1M 2016

18 April 2016 | ISNIN
Alhamdulillah minggu lepas berpeluang menghabiskan semua baucer di MPH The Spring Kuching bersama member-member dunia akhirat hewhew
Banyak juga buku-buku menarik. Rasanya macam masuk supermarket, semua buku nak ambik masuk bakul. Kiraan yang pertama cecah lebih 3 rat hahaha. Terpaksa la letak semula, baucer 250 je kot. haha. Bersyukur please Jana.
Spending RM250 vouchers dapat lah RM50 free baucer alat tulis dan buku nota percuma yay Bila dengar dan tengok mahasiswa bergumbira menjual baucer sana sini. Sebenarnya sedih jugak la. 
Depa guna alasan baucer buku lambat dapat dan sem yang dah nak habis. Hello der, ilmu tu untuk sepanjang hayat, bukan 1 sem je.
Point dia bukan nak dengki ke apa. Di mana integrity seorang mahasiswa itu? Orang bagi baucer buku suruh beli buku, bukan jual. Adeh. Kalau taknak guna pergi sedekah jelah. Dapat gak pahala. 
Ataupun en, guna baucer tu pergi kedai buku pastu beli Al-Quran ke Yassin ke beli sedekah dekat masjid sana. In shaa …

Al-kisah Tudung

3 April 2016 | AHAD 
Bila tudung bukan lagi untuk dipakai untuk tujuan menutup aurat, Bila tudung hanya dipakai untuk mengikut trend dan fesyen terkini semata-mata, Bila tudung hanya dinilai pada harganya yang mahal, Bila tudung sekadar tudung, Dan mereka yang bertudung pun tak faham apa fungsi tudung sebenarnya. Persoalannya, berbaloikah bergelut antara lelaki dengan perempuan hanya untuk sehelai tudung? Di mana akhlak seorang wanita yang bertudung itu  Credit to: Facebook Abeben

Orang Menang

Berperang dengan hati lebih sakit dari makan hati.
Pernah rasa?
Bila kau rasa marah yang teramat, tetiba suara-suara halus dari hati memujuk.
“Aku bengang betul la. Dia ni suka buat keputusan macam tu. Lepastu paksa kita ikut pulak tu. Sukahati je. Tahu lah ketua.”
“Sebab dia ketua lah, kita kene taat.” Kata Sang Hati
“Kalau dia boleh buat, aku pun boleh buat. Ingat aku tak berani ke”
“Tak baik berdendam. Bukankah kalau orang bagi kita kejahatan, kita patut balas dengan kebaikan” kata Sang Hati
“Geram nya tengok dia ni. Rasa nak tumbuk je”
“Sabar. Sabar kan separuh daripada Iman” kata Sang Hati
I be like, diam lah diam lah. Cakap dalam hati. 
Tapi akhirnya kau kalah dengan diri sendiri.
Sebenarnya kau tak kalah pun. Cuma hati kau masih punya iman. Masih sedar akan kebaikan dan kejahatan.
Berterima kasih lah kepada makcik Hidayah yang tak jemu-jemu mengetuk pintu hati untuk membimbing ke jalan benar.
Dan jangan sombong pulak. Bukak pintu tu. Takut nanti makcik Hidayah dah meluat dah tak …

Hello April

2 April 2016 | SABTU
Pejam celik pejam celik dah April. Lajunyaaaa.
Allahu.
Midsem exam dah start, betapa aku masih merangkak nak study nak buat revision.
Bila tetiba pelajar UNIMAS diuji dengan ketiadaan WIFI untuk beberapa hari, terlalu lah menguji kesabaran pelajar yang banyak gila kerja nak buat, contohnya aku.
Memandangkan weekend ni agak free, jadi aku bertekad untuk siapkan tugasan semaksima mungkin. Yosh!


Benarlah kata ISHAB, sesungguhnya kerja atau tugasan kita lebih banyak dari masa yang ada.
Pelik jugak bila dengar orang kata, ‘Bosan la, taktahu nak buat apa’
Kepada yang exam di seluruh dunia, All the best! Ganbatte!