Saturday, April 30, 2016

Asasi Sains UNIMAS

30 April 2016 | SABTU

Harini dah bulan 4, 2016.

Zaman asasi aku dah berlalu hampir 3 tahun, pheww cepat betul masa berlalu.

Aku merupakan Asasi UNIMAS 4th Batch, upcoming will be 7th, see the difference? Tua rasanya haha.

My first flight ever - Air Asia

Asasi UNIMAS terlalu seronok sampai tak dapat aku nak gambarkan dengan kata-kata. Kalau tulis dalam 10 muka surat entry pun In shaa Allah tak habis lagi. Hewhew

Bila flashback 3 tahun lepas, lepas tak dapat result nak sambung Biotech dekat Ausie, aku pun mencari alternative lain untuk sambung Biotech dalam negara. Kebetulan masa tu ada senior sekolah yang memang dah belajar dekat UNIMAS. After a few conversations, aku rasa aku memang nak kena jugak pergi UNIMAS. I want to be a Biotechnologist! Yosh! Jadi untuk pilihan UPU, UNIMAS adalah pilihan pertama.

Aku agak yakin sebenarnya yang aku akan dapat jugak UNIMAS. No matter what. Haha. Lepas result Matrikulasi keluar, mak bersungguh nak aku daftar ke Pahang sana. Tapi dengan yakinnya aku bagitahu mak, aku akan dapat UNIMAS tengok lah nanti.

Alhamdulillah, surat ditunggu kini tiba. Dan aku ditawarkan untuk program Asasi Sains Hayat, Pusat Pengajian Pra-Universiti, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Happy tak terkata weh!


Ku sangka kan panas sampai ke petang, rupa nya hujan di tengahari. Sad moments appears bila parents aku tak dapat hantar. Abah pergi umrah tarikh daftar tu. Jadi pakcik jelah yang hantar kan masa daftar. Dia macam mix feeling habis. Sedih gembira excited cuak sume lah bercampur menjadi satu. Being an independent person is an advantage. Aku takde masalah pun nak bergaul dengan sesiapa sahaja yang aku jumpa. And orang Sarawak sangaaat friendly. My roommate in Asasi is Sarawakian, and it was a bless sebab dia baik sangat I’m so touched omo.

Di UNIMAS, ada 2 kampus utama. Kampus Barat dan Kampus Timur. Pusat Asasi terletak di Kampus Timur. Perbezaan dia agak ketara haha. Bangunan di Kampus Timur lebih kepada kayu-kayu dan nampak sangat unik dan macam perkampungan. Penuh kehijauan dan tenang habis. Kampus Barat pulak tempat pelajar degree lepasan Asasi semua belajar. Kampus Barat lebih sibuk dan ramaaai sangat orang. Panas. Bangunan semua berkaca-kaca, haha. You better watch it yourself. Hoho

Back to Asasi Story.

Teringat satu malam selepas Minggu Aluan Pelajar, ada program dekat surau, Rahsiaku Kini Milikmu. Tajuk je dah catchy, menarik hati kecil aku untuk pergi ke masjid dengar talk tersebut. Alhamdulillah tak bosan, seronok lagi ada. Excited nak mulakan hidup sebagai pelajar Asasi 4th batch UNIMAS.

Orang kata kalau nak berubah ni, elok lah berhijrah.

Happiness for Asasi Hayat is...

Hijrah aku ke Sarawak membawa seribu makna penghijrahan paling besar dalam hidup aku. Bertemu Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) sangat membuka mata aku dan banyak membimbing aku ke jalan yang lebih tenang dan diredhai. Ditarbiyah di bumi Sarawak adalah sesuatu yang tak mungkin aku lupa sampai bila-bila. Alhamdulillah, terima kasih Allah di atas kurnia ini.

Dan seterusnya setahun di Asasi terlalu banyak pahit manis, mengajar erti hidup susah senang sebagai seorang pelajar. Jauh dari mak abah, semua keputusan di tangan sendiri.

Kampus Timur dikala hujan 

Nasihat kepada semuaaaa bakal 7th batch, jangan takut. Sarawak bukanlah seteruk yang anda sangka. No such things as pergi kelas naik bot ke apa ke. Percayalah Sarawak lebih menenangkan dibandingkan dengan semenanjung sana. Kau akan jatuh cinta nanti.

Good luck semua!

My welcoming banner 3 years back, sobs 


Masih ragu-ragu ke UNIMAS? You better not :)

Jumpa di sanaaa! 

P/s: Sebarang bertanyaan berkenaan Asasi UNIMAS dan PEMBINA boleh le emel: marjanaady95@gmail.com J

Thursday, April 28, 2016

Sahabat Sejati

28 April 2016 | KHAMIS

Sebenarnya esok aku exam, jadi sambil belajar tu untuk mengelakkan mengantuk hoho aku pun ON music dekat laptop.

Lagu Sahabat Sejati oleh UNIC pun berkumandang dengan merdunya.

Tetiba rasa tersentuh sendiri. Sobs.

Aku tahu, sahabat yang paling rapatlah, yang paling mudah jugak untuk kita luka kan. 
Yelah kalau dah kita selalu dengan dia, mestilah kita tak sedar kalau kita buat salah kan.

Jadi, dengan rendah diri nya aku nak mintak maaf banyak-banyaaaaak. I know im a very bad person. Selalunya ego nak mengaku salah, asyik nampak salah orang lain je. K my bad.

Maafkan lah diri ini. Inshaa Allah kita kawan sampai bebila, Lillahi Taala. Amiiin.

Thankssss koranggg, muah banyak ciked J

“Moga ikatan ukhuwwah yang dibinaaaaa ke akhirnyaaaaaa”

*Please dengar lagu Sahabat Sejati ni sambil tengok lirik. Menusuk bhaii. Huhuhu

*Lagu Sahabat Sejati telahpun di update ke dalam playlist di bawah. Enjoy!



Wednesday, April 27, 2016

Trend, Hipster atau Sunnah

27 April 2016 | RABU

Trend, Hipster atau Sunnah?

Alhamdulillah diberi kepercayaan untuk mengadakan sesi perkongsian ilmu berkenaan topik ‘Trend, Hipster atau Sunnah’

Memula tengok tajuk ni, terus macam “Wow, nice title!” huhu

Secara keseluruhannya topik sembang harini berkisar tentang fesyen atau cara pemakaian Muslimah.

Apa yang anda faham tentang trend, hipster dan Sunnah?

Trend, sesuatu yang mengikut musim atau menjadi ikutan semasa. Contohnya trend tahun ini, semua orang memakai baju kurung moden ke kuliah. Dan tidak semena-mena semua mahasiswi satu Malaysia ke kuliah dengan baju kurung moden.

Hipster, ni macam ikutan jugak la. Lebih kepada up-to-date, rare dan menarik. Nak contoh yang senang, boleh tengok Wak Doyok. Beliau sentiasa tampil dengan penampilan yang lain dari lain tapi masih menunjukkan karisma dan menampilkan beliau sebagai seorang yang ber-style dan mengikut peredaran fesyen semasa.

Sunnah, segala perlakuan, percakapan dan tindak tanduk yang di sandarkan kepada Rasulullah, Nabi Muhammad SAW. Sunnah sangat dituntut. Contohnya memakai jubah, memakai minyak wangi, bercelak dan bermacam-macam lagi.

Jadi, kita lebih cenderung ke mana?

Dalam Islam, berfesyen tidak lah menjadi satu kesalahan. Cuma, setiap orang Islam perlu peka dan tahu tentang garis panduan yang telah ditetapkan dalam Islam dalam aspek pemaikaian.

Seorang muslimah khususnya haruslah berpakaian menutup aurat.

Apa yang dimaksudnya dengan aurat?

Aurah, dalam Bahasa Arab bermaksud ‘keaiban’.

Dari segi istilah pula, aurat bermaksud bahagian tubuh badan yang wajib ditutup dan dilindungi dari pandangan.

Menutup aurat yang lengkap bagi seorang wanita Islam ialah dengan menutup semua bahagian anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Selain daripada itu, wajib ditutup.

Pakaian juga haruslah bersifat tidak jarang, tidak nipis, tidak ketat, tidak menyerupai agama lain, dan tidak tabarruj.

Apa itu tabarruj?

Tabarruj adalah sifat berlebihan-lebihan yang berniat untuk menarik perhatian orang yang memandang.

Sebenarnya nak berfesyen mengikut syariat ni takdelah susah mana.

Cuba kita wujudkan satu checklist sebelum keluar dari rumah,

ü  Tudung menutupi dada
ü  Tudung tak jarang
ü  Baju tak ketat, tak nipis, tak singkat
ü  Seluar tak ketat
ü  Kain tak jarang
ü  Pakai stoking

Apabila semua senarai dah di-tick dengan jayanya, keluar lah ke mana sahaja, inshaa Allah anda akan dilindungi Allah.

Dan ketahuilah pakaian yang terbaik adalah apabila pakaian anda terus boleh dibawa untuk solat tanpa memakai telekung.

Jika masih terdetik dalam hati, “Eh, rasa macam tak proper je baju ni nak bawak solat,” maksudnya tak sampai lagi lah tahap pemakaian baju yang sempurna menutup aurat. 

Masih belum terlambat untuk yang ingin melakukan perubahan.

Yosh! #AndaMampuMengubahnya :)

Allahualam.



Friday, April 22, 2016

BB1M 2016

18 April 2016 | ISNIN

Alhamdulillah minggu lepas berpeluang menghabiskan semua baucer di MPH The Spring Kuching bersama member-member dunia akhirat hewhew

Banyak juga buku-buku menarik. Rasanya macam masuk supermarket, semua buku nak ambik masuk bakul. Kiraan yang pertama cecah lebih 3 rat hahaha. Terpaksa la letak semula, baucer 250 je kot. haha. Bersyukur please Jana.

Spending RM250 vouchers dapat lah RM50 free baucer alat tulis dan buku nota percuma yay
Bila dengar dan tengok mahasiswa bergumbira menjual baucer sana sini. Sebenarnya sedih jugak la. 

Depa guna alasan baucer buku lambat dapat dan sem yang dah nak habis. Hello der, ilmu tu untuk sepanjang hayat, bukan 1 sem je.

Point dia bukan nak dengki ke apa. Di mana integrity seorang mahasiswa itu? Orang bagi baucer buku suruh beli buku, bukan jual. Adeh. Kalau taknak guna pergi sedekah jelah. Dapat gak pahala. 

Ataupun en, guna baucer tu pergi kedai buku pastu beli Al-Quran ke Yassin ke beli sedekah dekat masjid sana. In shaa Allah selagi ada orang membaca Al-Quran dan Yassin tu selagi tu mengalir pahala pada anda anda semua.

Takpun, kalau ada adik-adik, sedara mara, sepupu sepapat yang kecik-kecik lagi tu. Belikan la diorang buku-buku bantuan pelajaran. Buku cerita ke. Menyemai sifat suka membaca tu bagus. At least kalau kau tak suka membaca pun, dorong la orang lain yang suka membaca.

Menarik en? Tu la. Hidup ni kene kreatif. Hoho

Apa-apa pun aku masih perlu mencari masa untuk habiskan baca semua ni hahaha. In shaa Allah dalam masa setahun boleh la kot setel sementara nak tunggu next year pula ken dapat BB1M hewhew

Moh ler kita membaca.

Membaca jambatan ilmu J


Tuesday, April 5, 2016

Al-kisah Tudung

3 April 2016 | AHAD 

Bila tudung bukan lagi untuk dipakai untuk tujuan menutup aurat,
Bila tudung hanya dipakai untuk mengikut trend dan fesyen terkini semata-mata,
Bila tudung hanya dinilai pada harganya yang mahal,
Bila tudung sekadar tudung,
Dan mereka yang bertudung pun tak faham apa fungsi tudung sebenarnya.
Persoalannya, berbaloikah bergelut antara lelaki dengan perempuan hanya untuk sehelai tudung?
Di mana akhlak seorang wanita yang bertudung itu 
Credit to: Facebook Abeben

Orang Menang


Berperang dengan hati lebih sakit dari makan hati.

Pernah rasa?

Bila kau rasa marah yang teramat, tetiba suara-suara halus dari hati memujuk.

“Aku bengang betul la. Dia ni suka buat keputusan macam tu. Lepastu paksa kita ikut pulak tu. Sukahati je. Tahu lah ketua.”

“Sebab dia ketua lah, kita kene taat.” Kata Sang Hati

“Kalau dia boleh buat, aku pun boleh buat. Ingat aku tak berani ke”

“Tak baik berdendam. Bukankah kalau orang bagi kita kejahatan, kita patut balas dengan kebaikan” kata Sang Hati

“Geram nya tengok dia ni. Rasa nak tumbuk je”

“Sabar. Sabar kan separuh daripada Iman” kata Sang Hati

I be like, diam lah diam lah. Cakap dalam hati. 

Tapi akhirnya kau kalah dengan diri sendiri.

Sebenarnya kau tak kalah pun. Cuma hati kau masih punya iman. Masih sedar akan kebaikan dan kejahatan.

Berterima kasih lah kepada makcik Hidayah yang tak jemu-jemu mengetuk pintu hati untuk membimbing ke jalan benar.

Dan jangan sombong pulak. Bukak pintu tu. Takut nanti makcik Hidayah dah meluat dah tak nak jenguk. Buruk padahnya.

Berterima kasih yang tak terhingga kepada Allah, Tuhan sekalian Alam. Betapa kasihnya Allah yang sentiasa tak lupa dengan hambanya.

Sebenarnya aku bukanlah insan yang ‘kalah’, tapi aku adalah insan yang menang! Doa aku, semoga kemenangan ini berkekalan. Amiin.

Saturday, April 2, 2016

Hello April

2 April 2016 | SABTU

Pejam celik pejam celik dah April. Lajunyaaaa.

Allahu.

Midsem exam dah start, betapa aku masih merangkak nak study nak buat revision.

Bila tetiba pelajar UNIMAS diuji dengan ketiadaan WIFI untuk beberapa hari, terlalu lah menguji kesabaran pelajar yang banyak gila kerja nak buat, contohnya aku.

Memandangkan weekend ni agak free, jadi aku bertekad untuk siapkan tugasan semaksima mungkin. Yosh!



Benarlah kata ISHAB, sesungguhnya kerja atau tugasan kita lebih banyak dari masa yang ada.

Pelik jugak bila dengar orang kata, ‘Bosan la, taktahu nak buat apa’

Kepada yang exam di seluruh dunia, All the best! Ganbatte!

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!