Tuesday, March 28, 2017

F.A.Q Asasi UNIMAS

Sejak 2 minggu lepas rasanya ada beberapa orang contact bertanyakan tentang asasi UNIMAS. Soalan yang ditanyakan pun rata-rata lebih kurang je. Akak tahu korang curious. Curiosity kills the cat, right? So rasanya lebih baik akak kumpulkan dan jawab sekaligus. Senang sikit nak cerita.

So yeah, let’s start!

1.       Dekat UNIMAS ni ada kos apa je untuk Asasi?

Di Asasi UNIMAS ada dua kos iaitu Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal

2.       Apa beza Sains Hayat dan Sains Fizikal?

Sains Hayat akan belajar subjek Biologi dan tak perlu belajar subjek Fizik, Sains Fizikal sebaliknya

3.       Kalau saya nak jadi doktor boleh ke ambil Sains Fizikal?

Tak. Kena ambil Sains Hayat.

4.       Sains Fizikal akan cenderung kepada kos apa nanti?

Kejuruteraan, IT dan selain Science stream

5.       Ada elaun tak?

Ada. RM1250 untuk setiap semester

6.       Tiket flight akan ditanggung ke?

Tak. Cuma akan diberi elaun kapal terbang untuk sekali sepanjang pengajian sebanyak RM700 seorang

7.       Ada cuti tak?

Of course ada. Jadual cuti akan diberikan masa daftar nanti or even earlier. Takwin setahun akan diberikan nanti.

8.       Kalau Asasi UNIMAS akan wajib sambung degree kat UNIMAS ke?

Ya. Automatically macam tu. So choose your Asasi wisely

9.       Kalau taknak sambung masa degree nanti boleh ke?

Boleh. Tapi selalunya kena apply Universiti Swasta.

10.   Apa je fakulti yang ada dekat UNIMAS ni?

Fakulti Sains dan Teknologi Sumber
Fakulti Kejuruteraan
Fakulti Ekonomi dan Perniagaan
Fakulti Sains Sosial
Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia
Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat
Fakulti Bahasa dan Komunikasi

11.   Ada kos Farmasi tak dekat UNIMAS?

Takde

12.   Penginapan Asasi macam mana?

Pelajar Asasi akan ditempatkan di Kolej Seroja atau Kolej Rafflesia. Jalan kaki je pergi kelas.

13.   Macam mana persekitaran tempat belajar tu?

Nice, mendamaikan

14.   Lecturer okay?

Best gilaa

15.   Antara Asasi dengan Matrik mana lebih baik?

Akak tak pernah masuk Matrikulasi. Tapi Asasi ni seolah-olah kita dah selangkah ke alam Universiti. Dan selalunya pelajar Asasi akan diberi keutamaan.

16.   Untuk kos Medic, berapa kuota pelajar yang akan diambil oleh pihak university?

Selalunya 60 orang dari asasi.
P/S: Belajar leklok kalau nak medic. Anda mampu melakukannya.

17.   Akak kos apa?

Akak ambil Bioteknologi sumber. Dah tahun akhir dah, Inshaa Allah

18.   Kalau saya mohon asasi letak pilihan no 8 agak-agak dapat tak kak?

Inshaa Allah dik, kalau dah rezeki awak kat sini 😂

19.   Kalau saya letak pilihan pertama, boleh dapat tak?

High probability untuk dapat!

20.   Kalau dapat UNIMAS, baldi cebok semua tu kene bawak dari semenanjung ke?

Tak perlu. Dekat area Asasi tu banyak kedai. Mall pun banyak. Bawak duit je.

21.   Kalau amek asasi sains boleh ke nak amek kos degree yang takde kaitan dengan sains?

Boleh je. Nanti kita akan diberi pilihan untuk pilih kos. Masa tu buatlah pilihan bijak. Jangan ikut kawan.

22.   Jadual Asasi pack tak?

Boleh tahan. 8-5 petang jugak. Tapi bukan setiap hari macam tu.

23.   Pemakaian ke kelas macam mana?

Formal dan semi formal

24.   Ada tak link yang boleh saya refer untuk tahu lebih lanjut tentang UNIMAS?

Boleh check link ni, UNIMAS

25. Akak rasa best tak Asasi UNIMAS?

Seriously best gilaaaa. Susah nak describe tapi memang I'll highly recommend budak-budak lepas SPM datang Sarawak, discover the Borneo land.

Nah, cerita Asasi sikit, ni tulisan tahun lepas. Honestly, I can never move on from Asasi life. Haha. Too bad that im getting older.


*******************************************

Phew, banyak betul soalan haha

Semoga membantu! Agak-agak masih ada keraguan dihati, jangan risau. Boleh post komen kat bawah atau kindly email to marjanaady95@gmail.com

Last word,

Kalau rasa macam keliru atau buntu sangat. Buatlah solat istikharah, in shaa Allah, anda akan lebih yakin untuk buat keputusan. Istikharah ni bukan untuk kawen je dik. Untuk sambung belajar pun boleh. Dan ingatlah, kita hanya mampu merancang, Allah jualah sebaik-baik perancang.

Ganbatte!


Monday, March 27, 2017

Review : Hipster Hartanah

Niat di hati nak baca nota untuk exam Jumaat ni, tapi disebabkan buku ni macam menarik sangat, aku terpanggil untuk baca buku ni dulu




People always call me ‘Hipster’ because of my passion towards fashion and design.

But hey, Hipster Hartanah lagi hipster kot! Serious! Hahaha

Kepada yang masih tak tahu, buku ni sebenarnya cerita pasal cara pengurusan kewangan dan cara-cara untuk mendapatkan/membeli rumah pertama anda

Seriously, kau baca pasal rumah?

Haaa, yes! Aku dah besar kot 😂

Well, minggu lepas masa call abah. Ada jugak cakap pasal hartanah ni. And his reaction is so positive. Aku tahu abah memang tak pernah tak sokong, maceh aboh muah banyak ciked 💖

This book is seriously good for youth! Sila dapatkan segera. Highly recommended. Hakak kasi 5 bintang. Anda juga boleh dapatkannya dalam bentuk e-book. Sebenarnya aku tak pandai sangat baca E-book ni. Sakit kepala duduk depan laptop lama-lama. Bila dapat buku dia punya feel lain sikit. Hehe. Tak kisah laa cara macam mana, yang penting carilah ilmu tu. Sekian tazkirah hari ini.

Okay rasanya malam ni cukup marathon satu buku. Sebab best sangat, aku dah habis baca dah. Sebab rasa tak tenang selagi tak habis

So yeah. Aku nak baca nota semula hahaha 😆


Doakan midsem Jumaat ni, #PrayforJana

Saturday, March 25, 2017

The Last 3 Months

Sebenarnya kerja berbaki masih banyak. Cuma terasa gatal tangan nak menaip.

Tengok planner, dah nak habis bulan 3

Supervisor dah bagitahu tarikh submit thesis dan FYP presentation. Dan sesungguhnya makluman itu membuatkan jiwa tak tenang, makan tak kenyang, hati tak senang. Berat nanang ni. 😅

Tetiba teringat pengisian Rabithah Beliawanis semalam,

“Serendah-rendah sabar adalah tidak mengeluh”

Sila tahan diri anda dari mengeluh. Susah weh. Haha takpe at least let’s have a try.

Dan motivasi yang berguna untuk saat macam ni, dengan bagitahu diri sendiri,
“Sikit je lagi”

Ya, tak lama dah ni. Aku kena setelkan semua benda dengan baik, dengan cemerlang.

Sila doakan saya 💪

#RoadtoGraduation

When you are bored in the lab, you be like..



Wednesday, March 22, 2017

Review : Jejon Di Jepun

Menjadi kebiasaan kalau masuk lab, aku akan bawak satu buku. Sementara menunggu tu boleh membaca. Murni tak? Haha kbai.

Beberapa hari lepas, buku-buku yang aku order dari Bookcafe telah selamat sampai. Buku ni pun salah satu yang aku sempat grab. Bila pandang travelog Jepun tu rasa tak keruan kalau tak ‘Add to chart’ hahaha tahpape. Itupun aku terpaksa delete a few more travelogue books selepas bermuhasabah panjang. Yela, aku perlu beli buku ikut keperluan. Dan sekarang focus pembacaan aku bukan travel.

Okay get back to this book, buku ni ohsemmmmmmmmmmm!

Kenapa? sebab buku ni rupanya komik dan fully coloured. Omo aku tak perasan lansung ni komik. Ingat just like other ordinary travelogue books yang cerita pengalaman diorang masa travel. And buku ni bersambung, haha bese la komik kan. Tak pasal-pasal aku kene kumpul nanti, cis. Bila dah cerita pasal komik tu, aku nak komen lukisan dia. Kawaiii! So konklusinya, aku suka buku ni dan komik dia dan jalan cerita dia.

Dan buku ni cerita pasal Kyoto. Selalunya buku travel Jepun pasal Tokyo. So aku rasa menarik jugak. Aku terfikir nak jejak Kyoto, Sapporo, Saitama etc etc. Kena pindah kot aku rasa

Masa dalam lab tadi, aku rasa aku baca buku ni tak sampai setengah jam dan membuatkan the rest of the day in the lab sangaaaat bosan. Aku termenung je tengok fon. Scroll newsfeed fesbuk sampai lebam. Bosan gila. So lesson of the day, lepasni maybe aku kena bawa buku standby sebab takut bosan.


Wednesday, March 15, 2017

Wednesday, March 8, 2017

22

8 Mac 2017 | RABU

Alhamdulillah, 22 tahun yang semakin mematangkan in shaa Allah



Terima kasih kepada semua yang masih mengingati walaupun surprise tak jadi lansung haha. When the master mind of every birthday having her birthday i think its hard for everybody else 😄

Bak kata mak fara,

Semoga menjadi,

Anak yang taat,
Isteri yang solehah,
Mutarobbi yang berdikari,
Kakak yang penyayang.

*ada lagi tapi dah lupa hehe sorry mak

And for those yang bersusah-payah mencari hadiah yang sesuai, terima kasih bebanyak. Actually kalau awak-awak bagi apa pun saya terima je, sebab saya memang suka hadiah hewhew

Thanks ENFJ buddy for the bookmark 💝

Macehhh kak pah 💝

Macehhh sabren for the cutest bag, motif sangat mini cooper tu haha 💝

Kepada adek-adek bulatan gembira yang buat surprise di Sentosa Theme Park after playing Zorb Soccer tadi, sangat best! Ya Allah, i cant describe, but I'm totally bless with all your loves. Thank you very much! Jzzk semuaa.

Aku tahu ni semua kerja Kak tipah hang, a.k.a my ENFJ buddy haha, macehh makcik Senah.





anddddd, for this 4 years back in UNIMAS, this year is the greatest because I can celebrate my birthday with my beloved mak! Terima kasih abah sebab layankan anak abah yang mengada-ngada ni. Terima kasih mak sebab menjayakan plan ni. Thorbaek sangat! 👍

Sebab dah lama tak sambut birthday bersama walaupun birthday kami sama tarikh, jadi aku mencari-cari idea geliga beberapa bulan lepas,

I messaged my dad,

"Abah tak ke mana-mana kan weekend 4-5 Mac tu, apakata datang Sarawak. Kan birthday orang dah dekat, hewhew."

My dad replied,

"Okay tunggu ada tiket murah bagitahu"

and after few weeks takde progress, tiket agak mahal. Tapi leklu, hidup ni mana boleh give up awal. hahaha

I called my mom,

"Mak, jom la datang Sarawak, tahun ni orang last kot kat Sarawak. Bila lagi nak jalan-jalan. Pujuk la abah. Haha"

Mom replied,

"Okay nanti mak cakap dengan abah"

So i guess that is the last plan, kalau tak jalan jugak, takpelah.

Few weeks later,

Abah posted a copy of tickets of 4 of them dalam Whatsapp group! hahahahaah yippie!

Mom said,

"Mak kata nak pergi Sarawak sebab nak beli baju raya. Abah pun agree." Bhahaaahaha nice mom!

So yeah, weekend yang sangat ohsem, with my lovely familia.

Abah asyik ulang, nak celebrate birthday girls.

Thanks abah 💋 Aku siap nangis teresak-esak dalam kereta sebab terharu sangat. Habis bengkak mata aku.

Lepastu siap tanya lagi banyak kali aku nak beli apa, masatu hati aku dah bercampur baur sebab diorang dah spent a lot untuk sampai sini. So why should I ask for more? Masatu laaa en. Bila aku dah sampai UNIMAS terus dapat idea nak mintak apa hahahaaha sabo jela dapat anak macam ni.

Terima kasih semuaaaa! Mohon doa yang baik-baik yaa. Sayang semua muah muah.

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!