Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2017

F.A.Q Asasi UNIMAS

Sejak 2 minggu lepas rasanya ada beberapa orang contact bertanyakan tentang asasi UNIMAS. Soalan yang ditanyakan pun rata-rata lebih kurang je. Akak tahu korang curious. Curiosity kills the cat, right? So rasanya lebih baik akak kumpulkan dan jawab sekaligus. Senang sikit nak cerita.
So yeah, let’s start!
1.Dekat UNIMAS ni ada kos apa je untuk Asasi?
Di Asasi UNIMAS ada dua kos iaitu Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal
2.Apa beza Sains Hayat dan Sains Fizikal?
Sains Hayat akan belajar subjek Biologi dan tak perlu belajar subjek Fizik, Sains Fizikal sebaliknya
3.Kalau saya nak jadi doktor boleh ke ambil Sains Fizikal?
Tak. Kena ambil Sains Hayat.
4.Sains Fizikal akan cenderung kepada kos apa nanti?
Kejuruteraan, IT dan selain Science stream
5.Ada elaun tak?
Ada. RM1250 untuk setiap semester
6.Tiket flight akan ditanggung ke?
Tak. Cuma akan diberi elaun kapal terbang untuk sekali sepanjang pengajian sebanyak RM700 seorang
7.Ada cuti tak?
Of course ada. Jadual cuti akan diberikan masa d…

Review : Hipster Hartanah

Niat di hati nak baca nota untuk exam Jumaat ni, tapi disebabkan buku ni macam menarik sangat, aku terpanggil untuk baca buku ni dulu



People always call me ‘Hipster’ because of my passion towards fashion and design.
But hey, Hipster Hartanah lagi hipster kot! Serious! Hahaha
Kepada yang masih tak tahu, buku ni sebenarnya cerita pasal cara pengurusan kewangan dan cara-cara untuk mendapatkan/membeli rumah pertama anda
Seriously, kau baca pasal rumah?
Haaa, yes! Aku dah besar kot 😂
Well, minggu lepas masa call abah. Ada jugak cakap pasal hartanah ni. And his reaction is so positive. Aku tahu abah memang tak pernah tak sokong, maceh aboh muah banyak ciked 💖
This book is seriously good for youth! Sila dapatkan segera. Highly recommended. Hakak kasi 5 bintang. Anda juga boleh dapatkannya dalam bentuk e-book. Sebenarnya aku tak pandai sangat baca E-book ni. Sakit kepala duduk depan laptop lama-lama. Bila dapat buku dia punya feel lain sikit. Hehe. Tak kisah laa cara macam mana, yang penti…

The Last 3 Months

Sebenarnya kerja berbaki masih banyak. Cuma terasa gatal tangan nak menaip.
Tengok planner, dah nak habis bulan 3
Supervisor dah bagitahu tarikh submit thesis dan FYP presentation. Dan sesungguhnya makluman itu membuatkan jiwa tak tenang, makan tak kenyang, hati tak senang. Berat nanang ni. 😅
Tetiba teringat pengisian Rabithah Beliawanis semalam,
“Serendah-rendah sabar adalah tidak mengeluh”
Sila tahan diri anda dari mengeluh. Susah weh. Haha takpe at least let’s have a try.
Dan motivasi yang berguna untuk saat macam ni, dengan bagitahu diri sendiri, “Sikit je lagi”
Ya, tak lama dah ni. Aku kena setelkan semua benda dengan baik, dengan cemerlang.
Sila doakan saya 💪
#RoadtoGraduation



Review : Jejon Di Jepun

Menjadi kebiasaan kalau masuk lab, aku akan bawak satu buku. Sementara menunggu tu boleh membaca. Murni tak? Haha kbai.
Beberapa hari lepas, buku-buku yang aku order dari Bookcafe telah selamat sampai. Buku ni pun salah satu yang aku sempat grab. Bila pandang travelog Jepun tu rasa tak keruan kalau tak ‘Add to chart’ hahaha tahpape. Itupun aku terpaksa delete a few more travelogue books selepas bermuhasabah panjang. Yela, aku perlu beli buku ikut keperluan. Dan sekarang focus pembacaan aku bukan travel.
Okay get back to this book, buku ni ohsemmmmmmmmmmm!
Kenapa? sebab buku ni rupanya komik dan fully coloured. Omo aku tak perasan lansung ni komik. Ingat just like other ordinary travelogue books yang cerita pengalaman diorang masa travel. And buku ni bersambung, haha bese la komik kan. Tak pasal-pasal aku kene kumpul nanti, cis. Bila dah cerita pasal komik tu, aku nak komen lukisan dia. Kawaiii! So konklusinya, aku suka buku ni dan komik dia dan jalan cerita dia.
Dan buku ni cerita p…

New Book Genre

Tetiba rasa semangat membuak-buak nak belajar pasal pengurusan kewangan.
Terasa dah dewasa 😆

P/S: Waiting for other books to arrive, reading mode ON 💪



22

8 Mac 2017 | RABU

Alhamdulillah, 22 tahun yang semakin mematangkan in shaa Allah



Terima kasih kepada semua yang masih mengingati walaupun surprise tak jadi lansung haha. When the master mind of every birthday having her birthday i think its hard for everybody else 😄

Bak kata mak fara,

Semoga menjadi,

Anak yang taat,
Isteri yang solehah,
Mutarobbi yang berdikari,
Kakak yang penyayang.

*ada lagi tapi dah lupa hehe sorry mak

And for those yang bersusah-payah mencari hadiah yang sesuai, terima kasih bebanyak. Actually kalau awak-awak bagi apa pun saya terima je, sebab saya memang suka hadiah hewhew




Kepada adek-adek bulatan gembira yang buat surprise di Sentosa Theme Park after playing Zorb Soccer tadi, sangat best! Ya Allah, i cant describe, but I'm totally bless with all your loves. Thank you very much! Jzzk semuaa.

Aku tahu ni semua kerja Kak tipah hang, a.k.a my ENFJ buddy haha, macehh makcik Senah.




anddddd, for this 4 years back in UNIMAS, this year is the greatest because I can …