Tuesday, January 31, 2017

Mak Yang ke-4

31 Januari 2017 | SELASA
Rasanya adrenaline malam ni super laju seiring lajunya idea dalam otak 😁

Dalam hidup aku, aku ada Mak, Mama dan Umi. Baru-baru ni aku dapat ‘Mak’ baru menjadikan beliau Mak yang ke-4. Yelah, mama dan umi pun mak juga en.

Mak, mak yang melahirkan. Yang sama tarikh lahir. Sangat penyayang dan teman bergaduh paling best 👍

Mama, kakak sulung abah. Mungkin sepatutnya dipanggil Maklong tapi disebabkan aku ni manja time kekecik, dia panggil aku ‘Manja’ hahaha. Dah besar ni memang aku marah la kalau panggil cemtu lagi 😏

Umi, kakak kedua abah. Mungkin sepatutnya dipanggil Makngah tapi disebabkan Umi takde anak perempuan, aku antara yang paling rapat jugak la dengan Umi. Dan dengan takdir Allah, menantu Umi yang pertama pun nama dia lebih kurang aku 😂

Mak yang ke-4 ni, mak usrah aku. Hehehee. Panjang en aku intro. Haritu saje try test panggil beliau ‘Mak’ lepastu dia layan je. Nasib laa dapat ‘anak’ nakal. Ni laa mak yang penat melayan anaknya dalam proses mengenal tarbiyah dan pembinaan rohani. Terima kasih mak. Jasamu akan kukenang sampai bila-bila. Tinggal beberapa purnama sahaja lagi sebelum meninggalkan bumi ribath Sarawak. Adeh, touching betul lah bila ingat. Sobs. Doakan kami tsabat dan qowiy ya Mak.

Nukilan yang agak rawak di malam selasa,

P/S: Ana akan merindui semua akhwat bila balik nanti, percayalah! *nangis lelaju*  😭



Review : Cikgu Kelas Sebelah

31 Januari 2017 | SELASA

Buku seterusnya, Cikgu Kelas Sebelah karya Cikgu Fadli Salleh. Best! 👍


Rasanya, aku dah mula suka buku bergenre kerjaya. Sebelum ni, aku berjaya kumpul banyak buku pasal kehidupan pegawai perubatan. Segala buku yang berkaitan medic semua aku belasah. Cantik je susun atas rak hehe

Kali ni, buku tentang kerjaya cikgu pulak. Aku tak nafikan susah nak jadi cikgu zaman milenia ni. Zaman sekarang ni budak-budak dah maju. Kecik-kecik dah main Ipad. Kalau cikgu masih di takuk lama, nampaknya habis kena buli jela dengan budak-budak. Nak mendidik ni kena kreatif. Menyedari hal ni, tak peliklah bila adik aku bawak mainan pergi sekolah. Bila ditanya, adik aku jawab,

“Takpe, cikgu tak marah pun.”

Pulak.

Tapi bila aku tanya, cikgu tu best tak mengajar? Dia akan jawab, best!

Yes, as expected!

Aku rasa dengan mendalami budak-budak tu je cikgu akan dapat menyampaikan didikan dengan berkesan. Aku rasa la hehe.

Selepas buku Mak Kau Hijau, buku Cikgu Kelas Sebelah ni betul-betul buat aku mengekek ketawa. Lawak weh cerita budak budak darjah 1. Percayalah, kau akan baca sambil teringat perangai nakal kau masih kekecik

Awww rindu sekolah 😌

Kadang-kadang aku nak je cakap dengan bangga,

“Sape dulu masa kecik dia budak baik dan skema mesti tak best hidup dia, tak banyak cerita nak ingat bila dah besar. Nasib baik aku nakal masa kecik”

Hahahahaha, apa punya pemikiran daaaa 😆

Oh aku dah usha beberapa buku lain yang kena mengena dengan profesion cikgu ni. Mungkin aku patut baca buku Bukan Salah Cikgu terbitan Kopipress. Lama dah usha actually, tapi sebab buku tu nampak berat, sis takut nak beli

Okay dah, moving to the next boooook 😎

Review : Mentaliti Jamban

30 Januari 2017 | ISNIN

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina!

Disebabkan lab tutup semalam, jadi dengan sedikit pujukan, aku dan rumet baru (baca: Migha) keluar berjalan-jalan raya ke Kuching. Kami sempat membeli buku di MPH The Spring Kuching. Alhamdulillah, ada offer. Seronok! 😂

4 buku berjaya ‘diculik’. Salah satunya ialah buku Mentaliti Jamban.

Ewwwwwwwwwwww, buku apa tu?

Credit: Google

Mungkin aku memang jenis suka tajuk yang over atau menarik perhatian macam ni. Macam sebelum ni, aku tertarik nak baca buku Mak Kau Hijau terbitan KopiPress. Aku rasa tu hanya teknik pemasaran sebab walaupun tajuk dia macam tu, content dia memang terbaik. 10 bintang hakak kasi. 👍🌟

Back to the main topic, buku ni. Buku karya Khairul Abdullah bertajuk Mentaliti Jamban. Dengan bangganya aku ulang ayat sama seperti masa aku habis baca buku Mak Kau Hijau. Penulis telah berjaya menempatkan dirinya dalam list ‘My Favourite Author’. Tahniah!

Dari tajuk, mentality jamban tu sendiri dah nampak sebenarnya apa yang nak disampaikan. Ya, mengenai mentality, akhlak dan adab orang Malaysia. Paling tak boleh tahan tu, hampir 80% dari cerita yang disampaikan pernah kene kat batang hidung aku sendiri. Mungkin aku agak ignorant, sebab aku buat taktahu je, sebab aku fikir mungkin aku je yang perasan. Tapi kalau dah dibukukan dan ramai jugak yang menyokong, aku kira aku tak keseorangan kot mengalami masalah ni.

Bila penulis membandingkan sikap masyarakat Malaysia dan masyarakat luar negara, apa yang aku nampak jelas ialah perlu dan pentingnya kita menjelajah ke negara orang bila berpeluang. Niat mengembara tu sendiri kene betul. Bukan setakat nak update dekat Instagram lepastu nak like komen yang belambak akhirnya tak membawa kepada apa-apa kemajuan hidup pun.

Dalam Islam pun kita ditekankan untuk mengembara dunia luar untuk menimba ilmu dan pengajaran daripada masyarakat sekeliling. Mungkin lepasni aku patut letak Eropah dalam travel-wishlist.

Surprisingly, aku baru je perasan lepas tengok blog inche penulis, rupanya ni buku kedua dia selepas buku I'm Backpacker Europe yang mana aku dah pernah baca pun! Haha, sila baca review di sini.

Jadi, untuk buku Mentaliti Jamban ni aku hadiahkan 10 bintang! Sangat terbaaaaik 👍👍

Okay dah, moving to the next book. 🙋 

Saturday, January 28, 2017

Review : Kuch Kuch

Review : Kuch Kuch

28 Januari 2017 | SABTU

Alhamdulillah, selesai baca buku Kuch Kuch.

Semangat baca dalam lab 😂

Buku apakah? Kuch Kuch Hota Hai?

Bukan bukan. Ni buku Indie tulisan pelajar perubatan dan pergigian di India. Since im soo into these indie type of books, so saje nak try la buku ni. Dan bila tau penulis tu dari kalangan pelajar perubatan, ada sedikit expectation di situ. Dan mengenali salah seorang penulis buku tu, menjadikan diri lebih excited untuk memiliki buku tersebut. Nice one, Kak Shat!

Pembacaan demi pembacaan sampai ke akhirnya, buku ni lebih kepada mengajak pembaca berfikir tentang kehidupan seharian yang kita lalui sehari-hari. Betapa hidup ni singkat dan perlukan perubahan.

Buat yang sedia berada dalam landasan dakwah dan tarbiyah, buku ni memang reminder yang terbaik la. Sebagai da’i apa yang patut kita buat dan macam-macam lagi.

Jadi, apakah maksud Kuch Kuch sebenarnya?

Kuch Kuch: Sesuatu sedang berlaku

Sesungguhnya sesuatu sedang berlaku, dan dimanakah kita?



Tuesday, January 24, 2017

Travelog : Phuket

24 Januari 2017 | SELASA

Alhamdulillah, satu lagi tempat menarik di Thailand telah dijejaki!

3 Hari 2 Malam di Phuket, not bad. I had fun! And I can say it’s a very good bonding time for me and my PaMa

Sorry to say, but I keep comparing between Phuket and Krabi. Taktahu kenapa, it’s reflex action 😁

Pengangkutan

So trip ke Phuket ni sebenarnya sangat unplanned trip. Sebenarnya mak dengan abah je yang pergi, tapi aku insist nak ikut haha. So I bought my own flight ticket which cost me RM200+ jugak masatu sebab dah dekat. Tapi sebab rasa meroyan hidup sem 5, so I guess it’s okay to have some time for vacation weee

Di Phuket, kami (aku, abah, mak) banyak jalan kaki (baca: exercise) dan sewa moto jek sebab murah dan senang.

Jalan di Phuket sentiasa sesak dengan kenderaan, compared to Aonang Krabi, yang lebih tenang and boleh bawak 20 km/h tapi Phuket ni kene pantas kalau tak kene langgar haha

Penginapan

Kami menginap di Yaya Residence. Phuket ni sangat unplanned sampai hotel tu main walk in je. Yang dekat Agoda pun dah mahal. So acah redah jela. Alhamdulillah, dapat tempat yang selesa dengan harga. 140 baht per night untuk 3 orang. Not bad. Syukur juga, hotel tu terletak dekat dengan masjid, dari area masjid tu memang kedai makan halal.

Makanan

I love Thai food! Rasanya kalau makan tomyam hari-hari pun sanggup ni. Serious sedap. Spice dia tu memang cukup.

Kalau seminggu stay Thailand memang boleh gemok bulat dan montel. Sila cuba. Makanan tak mahal sangat, abah kata kitorang order banyak dan harga makanan sangat murah. Aku tak tahu sebab aku makan je.

Kebanyakkan peniaga boleh berbahasa Kelantan. So komunikasi tu mudah sikit la walaupun kawe keno keceh kelate deh.

Ni kalau terkenang pun boleh terliur 
Pancake Phuket memang sedap dan murah. Recommended! 50-70 Baht sahaja.
Jus Manga original. sedaaaap. 80 Baht sahaja.

Tempat Lawatan

Phuket ni sebenarnya takde la banyak sangat tempat lawatan dia. Sebab kebanyakkan tarikan dia macam temple semua tu. So tak berapa nak sesuai la untuk Muslims.

Ni antara tempat yang boleh dilawati

➧Karon View Point
➧Patong Beach
➧Karon Beach
➧Elephant Trekking
➧James Bond Island
➧Night Market
➧Bangla Street
➧Bee Farm
➧Cashew Nut Factory

Selfie kasut satoo kali 

Bangla Street - tempat kebanyakkan Bar dan Kelab Malam, jenjalan boleh la
First time naik gajah, seronok tapi kesian gajah tu hmm im sorry little Dumbo 
Night Market di Patong Beach, berdekatan dengan Bangla Street

And I made one for myself. Treat yourself please 😍

Island Hoping

Hari kedua sangat sesuai untuk aktiviti island hoping. Untuk pengetahuan, dari Phuket ada 2 pakej yang ditawarkan iaitu James Bond Island dan Phi Phi Island. Selalunya, orang akan pilih James Bond Island, sebab Phi Phi Island boleh di access dari Krabi, dan lebih murah dari Krabi.

Jadi kami pun try ke James Bond Island. Not bad. Ada aktiviti berkayak, melalui gua dan swimming. Pakej ni takde snorkelling, sebab island dia keruh so boleh swimming je. Bagi aku agak tak puas la, most of the time dihabiskan atas cruise je. Tapi takpelah kan, pengalaman.

Batu ni macam simbol kepada James Bond Island 

Suasana sekitar James Bond Island
Aktiviti berkayak di Bat Cave. Setiap boat ada 1 boatman yang akan pandu kayak tu

Gambar dari dalam air, sis berjaya berenang k. Lautan sejuk sanggup kurenangi, gituhh 😆

Since ni adalah trip bersama PaMa, jadi aku tak take note sangat perbelanjaan dia hehehe. Sebab semua pun ditanggung beres kan.

Tapi kalau korang tanya, mana lagi best antara Krabi dengan Phuket? I will definitely answer Krabi!

Serious, aku boleh buat Krabi tu macam kampung dah, selamber je. Rasa lebih selamat

Bila dah balik dari Phuket tu, serious rasa gatal je nak beli tiket pergi Krabi. Masih mencari tarikh sesuai.

So yeah, till then, adios. Jaa ne!

View dari puncak bukit. Subhanallah sangat cantik! Siap berangin lagi *phewww pheww

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!