Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2017

Mak Yang ke-4

31 Januari 2017 | SELASA Rasanya adrenaline malam ni super laju seiring lajunya idea dalam otak 😁

Dalam hidup aku, aku ada Mak, Mama dan Umi. Baru-baru ni aku dapat ‘Mak’ baru menjadikan beliau Mak yang ke-4. Yelah, mama dan umi pun mak juga en.
Mak, mak yang melahirkan. Yang sama tarikh lahir. Sangat penyayang dan teman bergaduh paling best 👍
Mama, kakak sulung abah. Mungkin sepatutnya dipanggil Maklong tapi disebabkan aku ni manja time kekecik, dia panggil aku ‘Manja’ hahaha. Dah besar ni memang aku marah la kalau panggil cemtu lagi 😏
Umi, kakak kedua abah. Mungkin sepatutnya dipanggil Makngah tapi disebabkan Umi takde anak perempuan, aku antara yang paling rapat jugak la dengan Umi. Dan dengan takdir Allah, menantu Umi yang pertama pun nama dia lebih kurang aku 😂
Mak yang ke-4 ni, mak usrah aku. Hehehee. Panjang en aku intro. Haritu saje try test panggil beliau ‘Mak’ lepastu dia layan je. Nasib laa dapat ‘anak’ nakal. Ni laa mak yang penat melayan anaknya dalam proses mengena…

Review : Cikgu Kelas Sebelah

31 Januari 2017 | SELASA
Buku seterusnya, Cikgu Kelas Sebelah karya Cikgu Fadli Salleh. Best! 👍

Rasanya, aku dah mula suka buku bergenre kerjaya. Sebelum ni, aku berjaya kumpul banyak buku pasal kehidupan pegawai perubatan. Segala buku yang berkaitan medic semua aku belasah. Cantik je susun atas rak hehe
Kali ni, buku tentang kerjaya cikgu pulak. Aku tak nafikan susah nak jadi cikgu zaman milenia ni. Zaman sekarang ni budak-budak dah maju. Kecik-kecik dah main Ipad. Kalau cikgu masih di takuk lama, nampaknya habis kena buli jela dengan budak-budak. Nak mendidik ni kena kreatif. Menyedari hal ni, tak peliklah bila adik aku bawak mainan pergi sekolah. Bila ditanya, adik aku jawab,
“Takpe, cikgu tak marah pun.”
Pulak.
Tapi bila aku tanya, cikgu tu best tak mengajar? Dia akan jawab, best!
Yes, as expected!
Aku rasa dengan mendalami budak-budak tu je cikgu akan dapat menyampaikan didikan dengan berkesan. Aku rasa la hehe.
Selepas buku Mak Kau Hijau, buku Cikgu Kelas Sebelah ni betul-be…

Review : Mentaliti Jamban

30 Januari 2017 | ISNIN
Selamat Menyambut Tahun Baru Cina!
Disebabkan lab tutup semalam, jadi dengan sedikit pujukan, aku dan rumet baru (baca: Migha) keluar berjalan-jalan raya ke Kuching. Kami sempat membeli buku di MPH The Spring Kuching. Alhamdulillah, ada offer. Seronok! 😂
4 buku berjaya ‘diculik’. Salah satunya ialah buku Mentaliti Jamban.
Ewwwwwwwwwwww, buku apa tu?

Mungkin aku memang jenis suka tajuk yang over atau menarik perhatian macam ni. Macam sebelum ni, aku tertarik nak baca buku Mak Kau Hijau terbitan KopiPress. Aku rasa tu hanya teknik pemasaran sebab walaupun tajuk dia macam tu, content dia memang terbaik. 10 bintang hakak kasi. 👍🌟
Back to the main topic, buku ni. Buku karya Khairul Abdullah bertajuk Mentaliti Jamban. Dengan bangganya aku ulang ayat sama seperti masa aku habis baca buku Mak Kau Hijau. Penulis telah berjaya menempatkan dirinya dalam list ‘My Favourite Author’. Tahniah!
Dari tajuk, mentality jamban tu sendiri dah nampak sebenarnya apa yang nak …

Review : Kuch Kuch

Review : Kuch Kuch
28 Januari 2017 | SABTU
Alhamdulillah, selesai baca buku Kuch Kuch.

Buku apakah? Kuch Kuch Hota Hai?
Bukan bukan. Ni buku Indie tulisan pelajar perubatan dan pergigian di India. Since im soo into these indie type of books, so saje nak try la buku ni. Dan bila tau penulis tu dari kalangan pelajar perubatan, ada sedikit expectation di situ. Dan mengenali salah seorang penulis buku tu, menjadikan diri lebih excited untuk memiliki buku tersebut. Nice one, Kak Shat!
Pembacaan demi pembacaan sampai ke akhirnya, buku ni lebih kepada mengajak pembaca berfikir tentang kehidupan seharian yang kita lalui sehari-hari. Betapa hidup ni singkat dan perlukan perubahan.
Buat yang sedia berada dalam landasan dakwah dan tarbiyah, buku ni memang reminder yang terbaik la. Sebagai da’i apa yang patut kita buat dan macam-macam lagi.
Jadi, apakah maksud Kuch Kuch sebenarnya?
Kuch Kuch: Sesuatu sedang berlaku
Sesungguhnya sesuatu sedang berlaku, dan dimanakah kita?


Travelog : Phuket

24 Januari 2017 | SELASA

Alhamdulillah, satu lagi tempat menarik di Thailand telah dijejaki!
3 Hari 2 Malam di Phuket, not bad. I had fun! And I can say it’s a very good bonding time for me and my PaMa
Sorry to say, but I keep comparing between Phuket and Krabi. Taktahu kenapa, it’s reflex action 😁
Pengangkutan
So trip ke Phuket ni sebenarnya sangat unplanned trip. Sebenarnya mak dengan abah je yang pergi, tapi aku insist nak ikut haha. So I bought my own flight ticket which cost me RM200+ jugak masatu sebab dah dekat. Tapi sebab rasa meroyan hidup sem 5, so I guess it’s okay to have some time for vacation weee
Di Phuket, kami (aku, abah, mak) banyak jalan kaki (baca: exercise) dan sewa moto jek sebab murah dan senang.
Jalan di Phuket sentiasa sesak dengan kenderaan, compared to Aonang Krabi, yang lebih tenang and boleh bawak 20 km/h tapi Phuket ni kene pantas kalau tak kene langgar haha
Penginapan
Kami menginap di Yaya Residence. Phuket ni sangat unplanned sampai hotel tu main walk…