Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016

SEM 4 Begins

23 Februari 2016 | SELASA
Ohayou!
Alhamdulillah. Hari kedua kuliah, SEM 2, Tahun 2. Makin tua, yeah.
#BuangBalik (Baca: Throwback) sem lepas, macam-macam benda aku lalui. Terlalu banyak kenangan pahit manis masin kelat yang tak terkongsi. Dan yang lebih pasti, sem baru, cabaran baru, semangat baru.
Mungkin perlu strategi baru since sem lepas boleh kata sem ‘bersedih’ sebab pencaipaian akademik yang tak memberansangkan. Jadi sem ni boleh jadi sem ‘balas dendam’. Perlunya kesedaran tinggi unutk memperbaiki pointer sem lepas untuk jadikannya lebih baik demi masa depan yang cemerlang. Hahaha.
Sebab, sekali gagal bukan gagal selamanya.
And yay, welcome home to UNIMAS!
Kepada semua pelajar Universiti Awam Malaysia yang baru je start sem baru,
Ganbatte!
Fighting!
Chaiyok!
Kerana, anda mampu mengubahnya J

Dream. Travel. Discover

( Ho Chi Minh City, 2016 )

Resepi Rahsia : Homemade Ice-cream (Aiskrim Buat Sendiri)

Bahan-bahan:
¼ Susu pekat 1 tin susu cair 1 sudu besar ovalette 1 sudu esen vanila 1 biji telur
Cara-cara:
1.Campurkan semua bahan diatas dan pukul sehingga kembang
2.Tuang dalam bekas
3.Sejukkan, siap!
Tips:
* Untuk lebih perasa boleh bahagikan kepada dua-tiga bekas untuk lain-lain perasa
* Masukkan coklat cip setelah aiskrim keras sedikit, jika masukkan dari awal, coklat ci panda akan tenggelam hewhew
* Pastikan ovelette anda HALAL! Kebanyakkan yang dijual tiada symbol halal. Usahakan sampai jumpa. Kami guna Nur.
* Jika anda suka manis, tambah kan portion susu pekat
That’s all! Arigatou, jaa ne! Semoga bermanfaat J

Resepi Rahsia : Shepherd Pie

Alhamdulillah berjaya juga untuk kali kedua buat pie ni. Waktu first time buat dah lama dah. Hehe. 
So terpaksa gugel balik resepi. So next time, aku usha blog sendiri jela buat rujukan. Hoho
Bahan (Inti): 400 gram Daging kisar (Ramlee) 1 labu bawang besar (dipotong dadu) 2 ulas bawang putih (dipotong dadu) 5 biji cendawan butang (dipotong dadu) 2 biji tomato (dipotong dadu) 1 kiub stok daging Minyak masak 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan secawan air) Lada hitam dan lada putih secukup rasa Garam secukup rasa
Cara memasak inti: 1. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga berbau wangi.
2. Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging masak.
3. Masukkan tomato dan kiub daging. Apabila daging mendidih masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga masak.
4. Tambah garam dan lada putih dan lada hitam. Biarkan daging sehingga agak kering, padamkan api.
Bahan (Pie): 1 Kg Kentang ½ cawan susu segar 2 sudu marjerin *Boleh guna me…

Passion in Travelling

Hi. Im Marjana. Im Malaysian.
Sebenarnya aku yang masih di Malaysia ni sedar je ekonomi Malaysia seakan parah dan sepatutnya budak-budak macam aku ni menabung, menyimpan duit untuk masa depan. Tapi aku pulak sibuk travelling sana sini, berangan tak sudah nak fly sana sini.
Jadi, untuk merealisasikan impian aku yang memerlukan kos tinggi ni aku takdelah duduk diam tido je. So, aku buatlah keje sambilan. Hehe. 
Aku sentiasa berfikir dengan melihat dunia aku akan menjadi lebih bersyukur. Pengalaman demi pengalaman aku timba. Alhamdulillah, bila tengok dunia luar, nampak kita ni kecik sangat. Dan bersyukur sangat. Sebenarnya tu terapi jugak. Tenang je tengok ciptaan Tuhan.

Mula membaca buku-buku travelog buat aku lebih bersemangat untuk lihat dunia. Ya, dunia. In shaa Allah suatu hari nanti. Masalah besarnya sebenarnya, aku seorang gadis. Jadi susah nak dapat persetujuan mak abah, restu mereka untuk keluar, terutamanya backpacking. So far, aku travel guna agen je. Mudah dan murah. Aku pas…

Review : I’m Backpacker Europe

17 Februari 2016 | RABU 
Alhamdulillah setel buku ni.
Aku bagi 10 bintang. Yayyyy!
Sebenarnya jauh di sudut hati, ada la sekelumit dua nak pergi Eropah. Tapi still tak boleh lawan keinginan aku nak ke Jepun, obviously *flip eyes
Sebenarnya aku baca buku ni sebab nak gather tips berguna dan sebagainya sebagai backpackers, and I found it! Seriously tersangat amat membantu!
Kepada yang memang meroyan nak pergi Eropah, buku ni sangat amat membantu anda.
Kepada yang tak nak pergi Eropah pun, buku ni juga sangat berguna in terms of persediaan dan tips-tips menarik yang boleh di-apply untuk ke mana sahaja. Ini serious tak tipu.
Alhamdulillah, banyak ilmu baru yang dapat melalui pembacaan kali ini.
So yeah, jaa ne!