Tuesday, February 23, 2016

SEM 4 Begins

23 Februari 2016 | SELASA

Ohayou!

Alhamdulillah. Hari kedua kuliah, SEM 2, Tahun 2. Makin tua, yeah.

#BuangBalik (Baca: Throwback) sem lepas, macam-macam benda aku lalui. Terlalu banyak kenangan pahit manis masin kelat yang tak terkongsi. Dan yang lebih pasti, sem baru, cabaran baru, semangat baru.

Mungkin perlu strategi baru since sem lepas boleh kata sem ‘bersedih’ sebab pencaipaian akademik yang tak memberansangkan. Jadi sem ni boleh jadi sem ‘balas dendam’. Perlunya kesedaran tinggi unutk memperbaiki pointer sem lepas untuk jadikannya lebih baik demi masa depan yang cemerlang. Hahaha.

Sebab, sekali gagal bukan gagal selamanya.

And yay, welcome home to UNIMAS!

Kepada semua pelajar Universiti Awam Malaysia yang baru je start sem baru,

Ganbatte!

Fighting!

Chaiyok!

Kerana, anda mampu mengubahnya J


Thursday, February 18, 2016

Wednesday, February 17, 2016

Resepi Rahsia : Homemade Ice-cream (Aiskrim Buat Sendiri)


Bahan-bahan:

¼ Susu pekat
1 tin susu cair
1 sudu besar ovalette
1 sudu esen vanila
1 biji telur

Cara-cara:

1.       Campurkan semua bahan diatas dan pukul sehingga kembang

2.       Tuang dalam bekas

3.       Sejukkan, siap!

Tips:

* Untuk lebih perasa boleh bahagikan kepada dua-tiga bekas untuk lain-lain perasa

* Masukkan coklat cip setelah aiskrim keras sedikit, jika masukkan dari awal, coklat ci panda akan tenggelam hewhew

* Pastikan ovelette anda HALAL! Kebanyakkan yang dijual tiada symbol halal. Usahakan sampai jumpa. Kami guna Nur.

* Jika anda suka manis, tambah kan portion susu pekat

That’s all! Arigatou, jaa ne!
Semoga bermanfaat J


Resepi Rahsia : Shepherd Pie

Alhamdulillah berjaya juga untuk kali kedua buat pie ni. Waktu first time buat dah lama dah. Hehe. 

So terpaksa gugel balik resepi. So next time, aku usha blog sendiri jela buat rujukan. Hoho

Bahan (Inti):
400 gram Daging kisar (Ramlee)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
5 biji cendawan butang (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 kiub stok daging
Minyak masak
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan secawan air)
Lada hitam dan lada putih secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara memasak inti:
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga berbau wangi.

2. Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging masak.

3. Masukkan tomato dan kiub daging. Apabila daging mendidih masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga masak.

4. Tambah garam dan lada putih dan lada hitam. Biarkan daging sehingga agak kering, padamkan api.

Bahan (Pie):
1 Kg Kentang
½ cawan susu segar
2 sudu marjerin *Boleh guna mentega untuk lebih sedap
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa
Air untuk merebus secukupnya

Cara memasak pie: 

1. Rebus kentang hingga empuk. Lenyek kentang ketika panas. 
*Gunakan pressure cooker untuk lebih cepat empuk. *Rebus kentang tanpa mengupas kulitnya kerana selepas dimasak sehingga lembut kulitnya lebih mudah dikupas

2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit. Masukkan marjerin dan lada hitam.

3. Gaul rata dan masukkan ke dalam bekas untuk tapak diselangi dengan inti dan kentang semula.
Untuk lebih enak, tambahkan mozzarella cheese di atas pai anda.

4. Panaskan oven pada suhu 200 C, bakar pada suhu 190 C untuk 30 minit
Shepherd pie anda siap untuk dimakan! Makan panas-panas lebih sedap!




Okay done! Semoga bermanfaat!

Passion in Travelling



Hi. Im Marjana. Im Malaysian.

Sebenarnya aku yang masih di Malaysia ni sedar je ekonomi Malaysia seakan parah dan sepatutnya budak-budak macam aku ni menabung, menyimpan duit untuk masa depan. Tapi aku pulak sibuk travelling sana sini, berangan tak sudah nak fly sana sini.

Jadi, untuk merealisasikan impian aku yang memerlukan kos tinggi ni aku takdelah duduk diam tido je. So, aku buatlah keje sambilan. Hehe. 

Aku sentiasa berfikir dengan melihat dunia aku akan menjadi lebih bersyukur. Pengalaman demi pengalaman aku timba. Alhamdulillah, bila tengok dunia luar, nampak kita ni kecik sangat. Dan bersyukur sangat. Sebenarnya tu terapi jugak. Tenang je tengok ciptaan Tuhan.


 Mula membaca buku-buku travelog buat aku lebih bersemangat untuk lihat dunia. Ya, dunia. In shaa Allah suatu hari nanti. Masalah besarnya sebenarnya, aku seorang gadis. Jadi susah nak dapat persetujuan mak abah, restu mereka untuk keluar, terutamanya backpacking. So far, aku travel guna agen je. Mudah dan murah. Aku pasti kalau backpacking lagi murah, tapi tulah restu takde. Hoho.


Impian aku, aku nak tawan Asia Tenggara dulu. Aku dah pergi Indonesia, Thailand, Singapura, Vietnam. Mungkin lepasni boleh pergi tempat-tempat menarik lain. Yang dalam kepala aku sekarang ada Koh Samui, Boracay, Manilla, dan Kemboja.


And my ultimate dream is Japan. Cadangnya nak pergi tahun 2017. Tapi tengok la macam mana. Kita hanya mampu merancang, Tuhan punya rancangan yang lebih baik.

Bila dah banyak pengalaman nanti boleh la aku start tulis buku pulak en, lepastu jual! Hohohoho. Nak hidup en, kene la bijak ciked.

Saje je #Nakbebel. Lama dah tak bebel. Hahaha

Terima kasih baca sampai habis. Jaaaaaa. 

Review : I’m Backpacker Europe


17 Februari 2016 | RABU 

Alhamdulillah setel buku ni.

Aku bagi 10 bintang. Yayyyy!

Sebenarnya jauh di sudut hati, ada la sekelumit dua nak pergi Eropah. Tapi still tak boleh lawan keinginan aku nak ke Jepun, obviously *flip eyes

Sebenarnya aku baca buku ni sebab nak gather tips berguna dan sebagainya sebagai backpackers, and I found it! Seriously tersangat amat membantu!

Kepada yang memang meroyan nak pergi Eropah, buku ni sangat amat membantu anda.

Kepada yang tak nak pergi Eropah pun, buku ni juga sangat berguna in terms of persediaan dan tips-tips menarik yang boleh di-apply untuk ke mana sahaja. Ini serious tak tipu.

Alhamdulillah, banyak ilmu baru yang dapat melalui pembacaan kali ini.

So yeah, jaa ne!

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!