Monday, May 23, 2016

Travelog : 4 Tips Mencari Hotel Murah

23 Mei 2016 | ISNIN

Hai peeps!

Alhamdulillah kelas pun dah suam-suam kuku sekarang. I’ve more time to self-study dan mengarut hahaha

And yeah, I’ll be going to Kota Kinabalu, Sabah with my super busy couzy yehuu

So I would like to share some tips to book a hotel or place to stay J 

1. Buat perbandingan harga melalui website-website agen dan website official hotel


Percayalah harga semua hotel berbeza dekat semua website. So let the best price win!

2. Perhatikan lokasi sebelum membeli

Contohnya untuk hotel di Kota Kinabalu, kita perlu tahu land mark atau hotel tu dekat dengan apa. Jangan mudah tertipu dengan harga. Sekali tengok gambar hotel cantik, bersih lepastu dah book baru perasan rupanya hotel tu kat luar bandar. Haa sudah, meranalah awak di sanaaa hahaha

3. Baca review pelanggan

Ni sangat membantu. Boleh cek rating, baca komen. Selalunya tak semua hotel itu indah di gambar, indah di alam reality. Dengan membaca review sekurang-kurangnya boleh membantu kita lead nak pilih hotel yang mana. But seriously I tell you, kalau bajet kau semalam RM60 je, what do you expect huh? Haha.

4. Bertanya dengan local people

Dalam kes aku nak ke Sabah ni, boleh la bertanyakan kengkawan Sabah yang ado. At least kau boleh la agak tempat tu macam mana, dekat dengan restoran tak, sunyi tak malam-malam. Penting tu. Orang kata malu bertanya, sesat jalan. Gittew. 

Semoga bermanfaat!

Travel mode STANDBY
Study mode ON! J


Sunday, May 15, 2016

Review : Saiful Nang Kisah Orang Menang

15 Mei 2016 | AHAD

I Am. Truly. Inspired.

First time nampak page Saiful Nang dekat fesbuk, itupun lepas nampak ada orang share status dia. Beberapa status shared yang aku baca, kebanyakkan nya aku boleh kata setuju la dengan pandangan dia. Dan akhirnya aku pun like page dia. Tulisan yang menarik pada aku. Jadi bila dengar cerita dia tulis buku, aku excited gak nak baca.

Setahun aku mencari buku ni, selalu nya sold out sebab bestseller. Masa mula-mula cuak gak nak baca takut dia ni fahaman lain ke apa ke hahaha. Apa punya pemikiran daaa.

Selepas baca buku ni, aku rasa terus macam, Wow! Kalau dia boleh kenapa aku tak.

Basically, buku ni menceritakan tentang betapa dia orang susah yang nak jadi senang dan berjaya terlalu banyak benda yang dia kene lalui. The best exciting part is that, rupanya dia senior Asrama Semai Bakti Felda, wow! Im so proud of you! Aku percaya memang budak-budak ASB (Asrama Semai Bakti) ni hebat-hebat orangnya J

Dan aku tak nafikan I love his parenting skills. And I believe that too much gadgets are not good. They should feel and learn how to play something free like tengteng, konda kondi, batu Seremban and stuffs. Seriously, the best childhood life ever hoho

Dan sebenarnya aku baru tahu dia jutawan hahaha. Jutawan photographer. Hebat. Syabas (Y)

Buku yang ringan, mudah difahami dan dekat dihati. In shaa Allah.


Saturday, May 14, 2016

Mengisi Kekurangan, Meraikan Kelebihan

14 Mei 2016 | SABTU

Setiap minggu yang sibuk, takkan pernah kulupa akan ada suatu hari di mana segala kesibukan dunia akan lenyap seketika. Hari dimana kami berkumpul dan berkongsi segala cerita.

Walaupun kami dari latar belakang yang berbeza, ukhuwah yang terbina ternyata menguatkan lagi hubungan antara kami semua. Perbezaan watak dan pendapat juga tak pernah menjadi penghalang kami untuk lebih mengenali satu sama lain, malah mengukuhkan lagi tali persabahatan di jalan-Nya.  

Dalam kalangan kami ada yang pendiam orangnya, ada pula yang tegas, penyayang, peramah dan selamba. Setiap masalah pasti dapat diselesaikan jika kami berkumpul begitu. Betapa indahnya pertemuan yang dimulakan dengan mentadabbur ayat suci Al-Quran, disulami pula dengan tazkirah menyentuh jiwa. Disambung lagi dengan kisah Sirah Rasulullah yang sering membakar semangat pemuda. Bukanlah semua dikurniakan kehebatan bercerita, kerana ada juga yang hanya menjadi pedengar setia, ada yang boleh menangkap segala cerita tanpa mencatat notanya, ada juga yang menjadi guru tanpa berkira.

Kerana kami bukanlah manusia sempurna, kami tetap ada cacat celanya. Cuma kami tak pernah menyalahkan sesiapa kerana kami percaya semua orang ada kekurangan dan kelebihan tersendiri dan kami mengisi kekurangan dan meraikan kelebihan yang semua ada. Semuanya kami lakukan dalam hari yang sama.

Hari apakah itu? Itulah hari kami berbulatan gembira J



Wednesday, May 11, 2016

3 Tips Berkesan Menguruskan Masa

10 Mei 2016 | SELASA

Kalau anda perasan, aku makin kerap update blog.

Kenapa? Hm basically, I’m practising my writing skills. Gittew. Sedang mencari the best funkiest coolest way to deliver things and opinion. Doakan please hehe

So apa aku nak share harini, sesuatu perkongsian yang menarik sebenarnya untuk dipraktikkan. Sebab entry harini berkaitan pengurusan masa.

Anda pelajar seperti saya? Atau pekerja yang sangat sibuk dengan tugasan harian? Takpe kita masih ada persamaan iaitu perlu mengurus masa sebaiknya.

Sebelum ni, aku juga mempunyai masalah yang sama. Susah nak atur masa, banyak benda tak setel, sibuk memanjang. Tapi selepas mengamal kan tips ni, Alhamdulillah semuanya boleh setel on time.

Tak percaya, meh usha tips ni J

Disini, aku huraikan 3 tips menarik tertarik the bomb untuk digunapakai dalam kehidupan seharian anda J

Tips 1: Buat Jadual Tugasan Mengikut Kepentingan

Figure 1 shows my task schedule *acah scientific ciked* HAHA


Jadi, jika diperhatikan aku cuba kelaskan segala task seharian dalam 4 kotak.
1.       Urgent – Important
2.       Urgent – Not Important
3.       Important – Not Urgent
4.       Not Important – Not Urgent

Jadi, persoalannya kotak mana yang kene selesaikan dulu?

***

Okay bagus! Jawapannya, Urgent – Important.

Sangat penting untuk kita tahu cemana nak kelaskan segala tasks tu dalam kotak-kotak yang berkenaan.

The best feeling ever bila semakin hari semakin sikit sticky notes yang tertampal kat situ. Lagi bagus kalau dapat sampai kosongkan kotak tu semua. Alahai heaven gila rasa. Haha

Dengan teknik ini, anda akan berpotensi sangat rendah untuk tertinggal kerja-kerja yang ada dateline etc.

Tips 2: Planner


Sebelum ni aku pernah jugak ada planner, tapi tak reti guna hahaha. Last-last simpan je buat pekasam sampai akhirnya dah habis setahun pastu dah tak guna planner tu.

So, cemana sebenarnya nak guna planner ni?

Planner ni sangat berguna untuk orang yang super duper busy, macam aku untuk susun segala meeting, exam, kuliah dan sebagainya untuk memastikan aku tak tertinggal dan lupa apa-apa. Hoho

Jadi bila kau bukak planner, senang la nak rujuk. Oh esok aku meeting dengan kolej, oh Khamis ada iftar perdana, oh minggu depan quiz 10%. Dan sebagainya hehehe

Tips 3: Prinsip “Tiada istilah masa lapang, hanya tugasan yang belum selesai”

Faham tak quote tu?

Sebenarnya aku terjumpa lama dah quote ni. Dia punya effect sentap tu Alhamdulillah sampai sekarang la. Ia seolah-olah mendorong dan menidakkan aku untuk melagha haha. Bagus en. Tepat je dia shoot jantung aku.

Sebab Hassan Al Banna pun ada kata, tugasan kita lebih banyak dari masa yang kita ada. Jadi betullah, sebenarnya kita ni takde pun istilah masa lapang sebenarnya. Kalau kau banyaak sangat masa lapang, percayalah sebenarnya banyak benda kau tak setel tu huhu

Bila berpegang pada prinsip ni, dan bila terasa ada masa lapang, aku akan cek 4 kotak tu balik. Kalau masih ada sticky notes, aku akan segera untuk setelkan task yang ada. kalau takde, cek pulak planner kalau-kalau ada persiapan nak kene buat ke, kalau takde jugak, akhir sekali bukak la buku. Tambah ilmu.

Bukankah bagus begitu?

Jadi, itulah ketiga-tiga tips pengurusan masa yang meletops untuk perkongsian kali ni.

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar." ( Al-Asr: 1-3 )

Semoga bermanfaat!


Monday, May 9, 2016

Memohon Maaf dan Memaafkan Orang Lain

8 Mei 2016 | AHAD

Kehidupan seharian kita takkan terlepas dari berurusan dengan manusia. Ya, kita sentiasa berurusan dengan manusia bukannya robot. Jadi perlunya toleransi dan kefahaman yang mendalam antara satu sama lain supaya dapat persefahaman yang baik.

Tapi, langit tak selalunya cerah. Manusia pun takkan lari dari melakukan kesilapan. Ini boleh menyebabkan hubungan menjadi renggang dan retak tanpa kita sedar.

Jadi, memohon maaflah dan belajar memaafkan orang lain.

Memohon maaflah walaupun bukan kita puncanya. Mungkin dengan berbuat demikian akan dengan mudah menjernihkan keadaan. Sebab ego dan manusia berpisah tiada.

Maafkan lah orang lain. Semua manusia tak pernah tak buat salah. Kita pun nanti akan buat salah jugak. Hindari penyakit hati dengan memaafkan orang lain. Jadi, berlapang dada lah.

Percayalah, dengan berbuat demikian, anda akan lebih tenang. Inshaa Allah!

Selamat mencuba!



Friday, May 6, 2016

Review : #Henshin Mahasiswa

6 Mei 2016 | JUMAAT

Alhamdulillah, buku pertama yang habis dibaca dalam senarai buku yang dibeli guna BB1M! Yayy

Jadi, apa maksud Henshin?

Henshin ni perkataan Bahasa Jepun yang bermaksud berubah.

Buku #Henshin terbitan #Inspirasee ni ada beberapa siri termasuklah #Henshin, #Henshin Muslimah, #Henshin Mahasiswa yang semua daripadanya berkisar ceritera hidup penulis.

Untuk #Henshin Mahasiswa, aku boleh kata buku ni sangat dekat dengan pelajar. Yes, mahasiswa mahasiwi macam aku. Menariknya dia susun semua cerita ikut kepentingan dan keperluan mahasiswa sekarang.

Ada part cara belajar dengan berkesan, recommended jadual seharian, cara nak bergiat aktif, nak baik dengan pensyarah dan macam-macam lagi lah. Main point dia, macam mana nak jadi Muslim yang hebat di zaman Universiti.

Banyak benda baru yang aku belajar dari buku ni. In shaa Allah ada yang sesuai untuk dipraktikkan. Menarik, serious tak tipu J

Jadi, semua mahasiswa mahasiswi sekalian, #Henshin!



Starter Kit for Beginner Designer

6 Mei 2016 | JUMAAT

Alhamdulillah. Akhirnya aku dapat jugak belajar Adobe Photoshop! *nak nangis* Sobs

Bermula dari Tingkatan 2, aku memang dah mula suka belajar benda berkaitan multimedia ni. Bagi aku sangat cantik dan elegant gituh. Haha. Masa tu aku sanggup stayback dekat sekolah untuk tusyen yang dibayar sendiri. Seronok gila dapat belajar buat video montage, editing, dan animation. Kalau tanya cemana nak buat sekarang, memang dah lupa aaa haha. Maybe tu la masalah dia bila kita belajar tapi tak praktik.

Dan bila PEMBINA UNIMAS menawarkan Kelas Media untuk mengajar para peserta guna photoshop, akulah antara yang paling excited sekali. Dah lamaaaaa I tunggu saat ni you. Hahahaha

Bermula dari paling basic di Kelas Media, aku cuba explore melalui Prof Google dan Dr Youtube. Alhamdulillah, terlalu banyak tips dan tutorial yang mudah diikuti.

Jadi, dengan rasa gumbiranya, aku akan kongsikan beberapa website yang sangat membantu dalam men-design especially for the beginners. Macam saya! Kira macam starter kit lah hehe

So untuk ini, aku senaraikan beberapa link tutorial Youtube yang boleh membantu dan sangat menarik J


Kalau nak design takkan lah nak guna font Times New Roman atau Arial kan? Hahaha.
So boleh lah download free font dekat sini J

Untuk masalah pemilihan warna pula, boleh rujuk website dibawah untuk mendapatkan idea gabungan warna yang ideal J

Nak tengok contoh poster yang gempak-gempak? Boleh sangat. Cer usha website ni.

Dan untuk part poster ni, boleh jugak tengok-tengok poster yang pernah dibuat oleh orang lain sebelum ni. Penting sangat untuk kita belajar melalui pemerhatian. Cuba tiru buat poster yang anda suka. Kalau dah sampai tahap boleh buat sebijik macam tu, dah lejen dah tu haha

Fake it, till you make it.

Kalau dah master basic, korang boleh belajar guna tools ‘Brush’ dekat Photoshop. Ada banyaaak sangat brush yang cun cun yang boleh korang try. Boleh download dekat link di bawah J

Recommended brush : Splash, water splash, cloud, ink, watercolour, flower

Masih tak pandai atau mahir menggunakan Adobe Photoshop? Hm jangan risau. Cuba website ni J

Berikut merupakan beberapa website yang membolehkan kita design poster secara online, mudah, dan cepat. Cuma design yang ada terhad dan tidak boleh di-edit semula selepas di-save.

So yeah, I’m done! Happy designing!

Semoga bermanfaat J

Wednesday, May 4, 2016

Terima Kasih!

4 Mei 2016 | RABU

Dan tatkala tekanan perasaan melebihi segalanya
Jiwa hanya berserah pada yang Esa
Meminta sedikit kekuatan yang bersisa
Memohon dikuatkan jiwa raga
Demi meneruskan legasi di bumi nyata

Dan disaat itu juga pintu bilik terbuka
Datanglah sahabat membawa bahunya
Terlepaslah segala kesesakan dijiwa
Alhamdulillah lega, syukur aku pada-Nya
Mengirimkan teman mengubat duka lara

Terima kasih Allah 

Terima kasih untuk segalanya J



About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!