Skip to main content

Travelog : 4 Tips Mencari Hotel Murah

23 Mei 2016 | ISNIN

Hai peeps!

Alhamdulillah kelas pun dah suam-suam kuku sekarang. I’ve more time to self-study dan mengarut hahaha

And yeah, I’ll be going to Kota Kinabalu, Sabah with my super busy couzy yehuu

So I would like to share some tips to book a hotel or place to stay J 

1. Buat perbandingan harga melalui website-website agen dan website official hotel


Percayalah harga semua hotel berbeza dekat semua website. So let the best price win!

2. Perhatikan lokasi sebelum membeli

Contohnya untuk hotel di Kota Kinabalu, kita perlu tahu land mark atau hotel tu dekat dengan apa. Jangan mudah tertipu dengan harga. Sekali tengok gambar hotel cantik, bersih lepastu dah book baru perasan rupanya hotel tu kat luar bandar. Haa sudah, meranalah awak di sanaaa hahaha

3. Baca review pelanggan

Ni sangat membantu. Boleh cek rating, baca komen. Selalunya tak semua hotel itu indah di gambar, indah di alam reality. Dengan membaca review sekurang-kurangnya boleh membantu kita lead nak pilih hotel yang mana. But seriously I tell you, kalau bajet kau semalam RM60 je, what do you expect huh? Haha.

4. Bertanya dengan local people

Dalam kes aku nak ke Sabah ni, boleh la bertanyakan kengkawan Sabah yang ado. At least kau boleh la agak tempat tu macam mana, dekat dengan restoran tak, sunyi tak malam-malam. Penting tu. Orang kata malu bertanya, sesat jalan. Gittew. 

Semoga bermanfaat!

Travel mode STANDBY
Study mode ON! J