Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2016

Buatmu Pemimpin Ummah

30 November 2016 | RABU
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya" - Al Baqarah: 286

Ya, kepimpinan itu seni.
Bukan senang nak jadi pemimpin ni, Bukan senang nak arah orang buat itu ini, Semua nak kene dengan gayanya, Semua ada caranya, Jadi pemimpin bukan jadi bos semata, Tapi jadi ‘leader’ yang bersusah sama, Ke bukit sama didaki, Ke lurah sama dituruni,
Pemimpin yang sejati, Melahirkan lebih ramai pemimpin yang berazam tinggi, Tak mudah rebah dengan halangan, Berjiwa besar menempuhi segala cabaran,

Saban tahun kepimpinan bertukar ganti, Memberi nafas baru dan strategi, Membawa agenda yang tak pernah mati, Bersatu hati menegakkan panji Ilahi


Inspire

27 November 2016 | AHAD
“Aku rasa hidup aku boring la. Semua benda smooth je. Takde pun banyak cerita menarik macam orang lain”
Aku pun join ketawa sekali bila dengar member cakap macam ni.
Lepastu bila balik rumah aku terfikir. Kadang-kadang Allah datangkan ujian berat pada kita, then kita pun melepasi dugaan tu dengan baik. Sebenarnya Allah memberi peluang pada kita untuk jadi inspirasi kepada orang lain. Susah payah kita tu akhirnya menjadi semangat kepada orang lain untuk terus berjuang. Mesti kita tak perasan kan?
Ajaibnya berada dalam tarbiyah ni. Semua benda akhirnya kita akan kaitkan semula dengan amal kebaikan yang kita buat. Terus menginspirasikan orang di sekeliling. Menjadi rujukan budak budak lain. The feeling is very nice! Seriously.
Bagi aku, kalau laa kita takde cerita yang menarik. Let’s create one. Mesti ada sudut yang kita tak perasan pun yang sebenarnya menarik je. Mungkin ada perkara yang mudah bagi kita, mujahadah bagi orang lain.
Apa-apa pun, terus menginspir…

Mujahadah

9 November 2016 | RABU
Sesungguhnya mujahadah setiap orang tu berbeza. Bukan ke jihad paling susah adalah jihad melawan nafsu? Mudah kata, melawan diri sendiri.
Kita selalu pandang tinggi (baca: high expectation) dengan orang lain. Tapi at the same time, kita seolah-olah mengharapkan dia tu perfect segala segi. Adil ke macam tu? Nobody perfect kot.
Daripada kita mengata belakang, lebih baik kiranya kita mendoakan kebaikan untuk dia. Doakan supaya dapat hidayah. Kalau berani lagi, tegur dengan cara berhikmah. Kadang-kadang ada orang ni dia tunggu je kita tegur dia. Sebab selagi takde orang yang tegur, dia rasa dia akan sentiasa betul sepanjang masa.
Aku pun ada mujahadah sendiri. Semua orang pun ada. Struggling melawan nafsu. Takkan la semua benda pun nak bagitahu kan. What people need is support. Bukan kutukan yang mencela.
So yeah, doakan aku kuat gais. Sis taaa kuad :(

Common Sense

5 November 2016 | SELASA
Kurangnya common sense dalam generasi masa kini.
Bila orang tengah bercakap dia sibuk main phone,
Bila datang rumah orang, macam anak raja. Tak reti nak tolong-tolong dekat dapur,
Bila pinjam duit, tak reti nak bayar balik. Alih-alih yang pemberi hutang pulak malu nak mintakbanyak kali,
“Mungkin bagi kita tu common sense, tapi bagi dia tu biasa je” *sigh*
Well, benda ni berlaku for almost every time. Yelah, kita jumpa macam-macam jenis orang.
Tapi aku percaya benda ni semua bermula dari didikan di rumah. Yelah, common sense yang diterapkan dari rumah, dari kecik lagi.
Contohnya, lepas makan basuh pinggan. Jangan main tinggal je. Kalau tumpahkan air, pergi ambil mop bersihkan. Sebab takde siapa yang nak tolong bersihkan. Clean your own mess.
Jadi, bila berjumpa dengan orang-orang yang kurang common sense ni, sedikit sebanyak menggugat kesabaran jugak lah. I don’t really mad. Maybe they are not trained to be like that. Tapi tu la. Sepatutnya seiring usia yang m…

Ummah Prihatin

6 November 2016 | AHAD
Alhamdulillah. Sekali lagi berpeluang berprogram dengan masyarakat setempat. Kali ni di Sekolah Pendidikan Khas.
Serious, tak pernah terbayang macam mana kehidupan budak-budak kecik dari darjah 1 terpaksa tinggal di asrama dan jauh dari keluarga. Dah la tak boleh bercakap, tak boleh dengar, family jauh, semua kene survive sendiri. Tabahnyaa *sobsobsob*
Tapi bagusnya sekolah macam ni, sekurang-kurangnya masih ada ruang untuk budak-budak ni untuk belajar jugak macam orang lain. Paling tidak, boleh berdikari. Pakai makan semua boleh setel sendiri.
Cukuplah dengan memandang adik-adik ni je dah rasa insaf. Muhasabah dalam sikit. Allah dah bagi kita ni sempurna dah. Cukup segala benda. Maka nikmat Tuhan yang manakah yang engkau dustakan?
Jujur, akak bangga dengan adik semua! Tabah, pandai hidup berdikari, comel pulak tu mueheheheh#tetiba
Semoga usaha kami yang sedikit untuk mencantikkan kawasan sekolah bermanfaat kepada banyak pihak. Mana tau lepasni adik-adik nampak je po…

Senior Year!

4 November 2016 | JUMAAT
Being a final year student is not easy.
Assignments bertingkek-tingkek,
Labworks outside your studies timetable,
Meetings, program and stuff related lagi,
dan banyaak lagi.
Phew!
Labworks dah start. Perasaan masih sama. Excited tak kena masa. Rasa berkobar je setiap kali masuk lab. Huhu. Alhamdulillah, semoga diberikan kesungguhan sehingga ke akhirnya.
Currently working on culturing the fungus. Ramai yang tanya apa benda yang aku tengah working on sekarang? Ayat senangnya, aku tengah buat research on media supplement on agriculture waste macam daun nenas untuk convert jadi enzymes yang berguna yang akan dihasilkan oleh fungus, Aspergillus versicolor nama dia
Some A.versicolor photos;



Tak banyak gambar lagi sebab baru masuk lab dua kali hohoho
Doakan project sis berjaya hokeh!