Skip to main content

Mujahadah

9 November 2016 | RABU

Sesungguhnya mujahadah setiap orang tu berbeza. Bukan ke jihad paling susah adalah jihad melawan nafsu? Mudah kata, melawan diri sendiri.

Kita selalu pandang tinggi (baca: high expectation) dengan orang lain. Tapi at the same time, kita seolah-olah mengharapkan dia tu perfect segala segi. Adil ke macam tu? Nobody perfect kot.

Daripada kita mengata belakang, lebih baik kiranya kita mendoakan kebaikan untuk dia. Doakan supaya dapat hidayah. Kalau berani lagi, tegur dengan cara berhikmah. Kadang-kadang ada orang ni dia tunggu je kita tegur dia. Sebab selagi takde orang yang tegur, dia rasa dia akan sentiasa betul sepanjang masa.

Aku pun ada mujahadah sendiri. Semua orang pun ada. Struggling melawan nafsu. Takkan la semua benda pun nak bagitahu kan. What people need is support. Bukan kutukan yang mencela.

So yeah, doakan aku kuat gais. Sis taaa kuad :(