Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

The Power of Writing

SELASA | 30 Jun 2015
Dua hari dah dekat rumah and I just feel great! Hehehe Sebenarnya harini macam nak merepek so aku pick satu topic ni nak cite. So yeah.
Kepada yang follow blog aku dari sekolah *aku tahu tak ramai or mungkin takde pun hahaha k whatever. Mesti korang perasan cara penulisan aku dah berubah sikit-sikit. Boleh dikatakan lebih matang atau tak mengarut sangat macam dulu-dulu haha. Serious talk, aku baca sendiri pun macam malu gila.
I be like..
‘Benda mengarut apa aku tulis time kekecik ni’ hahaha
‘Aku ke yang tulis ni’ hahaha
Semuanya bermula dari sini,
Click to enlarge

Benda ni buat aku sentap tersentap lagi menyentap jiwa aku.
Apa benda yang aku tulis selama ni diperhatikan. Well, aku tak pernah fikir pun nak jadi blogger femes ke apa ke kan. Tapi bila haritu aku join talk by Brother Aiman Azlan, he said setiap benda yang kita publish online tu dah kira public. So beware dengan apa yang kita nak post. Apa effect dia pada masa depan and so on.
Bila aku dapat soalan…

Year 1 Officially End

Jumaat | 26 Jun 2015 |
Alhamdulillah. Dengan berakhirnya exam Biodiversity tadi maka berakhir lah Sem 2 aku sekaligus habis la tahun pertama aku di UNIMAS. Yahooo!
Cepat kot. Sangat cepat aku rasa.
So sekarang dah habis pun tahun 1 aku sebagai budak Biotech di UNIMAS 


Hectic
Apa yang aku boleh conclude tahun pertama ni ialah hectic. Biasalah, kau budak baru masuk alam university yang sebenar. Well, asasi tu asas je. Haha. Read my lips “a sa si” . Hahaha. So asas jelah. Bila masuk degree ni baru kau nampak permainan dia. Mana nak susun jadual sendiri, assignments, berpersatuan, aktiviti kolej lagi. Semua nak kene seimbang demi menjadi pelajar cemerlang dan aktif serta tak ketinggalan dalam pelajaran. See, degree life tak seindah yang disangka. Haha
Banyak Main


Aku boleh kata tahun 1 ni aku banyak sangat main. Well, bila je aku serious? Heh. Tapi ni benda serious k. Pointer sem 1 aku tak berapa sangat. Syukurlah dapat 3 pointer ke atas tapi aku tahu aku boleh dapat lebih baik, cumanyaa …

Ramadhan Titik Perubahan

20 Jun 2015 | Sabtu | 3 Ramadhan 
Hi 
Awkward jap lama tak update belog hewhew

Alhamdulillah dah 3 hari ek puasa. Haa yang tu pose ke idok? In shaa Allah semoga kita semua istiqamah dalam menjalankan salah satu daripada Rukun Islam ni. 
So apa azam Ramadhan tahun ni?
Aku?
Habiskan bacaan Quran sedia ada Solat terawih penuh Lebih banyak Qiam
Hm apa lagi eh? Tu je kot. Orang kata kuantiti tak penting. Yang penting kualiti. Kan?
Patutnya tajuk entry aku letak "Azam Ramadhan Jana" haha. Macam cerita masak-masak kt TV3 tu. 
Sebenarnya aku sedang lari dari kesibukkan finarutesuto (final exam in Japanese) hehehe. 
So yeah lets get back to work!
Oleh itu, saya Marjana Darus mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Kareem kepada semua umat Islam. Terutamanya kepada yang terbaca belog ini. Hehe



R O A R

ISNIN | 1 Jun 2015
Road to Ramadhan (ROAR) oleh Biro Dakwah dan Tarbiyah PEMBINA UNIMAS Pagi isnin yang indah. Biasanya aku memang takde kelas since kelas Isnin aku memang ada sigek (satu dalam bahasa Sarawak) je hari isnin. Tapi sebab harini ada ROAR *bunyi rimau so kita gagahi jua lah hehehe
Melihat kepada tajuk ceramah umum dan forum program ROAR ni.
Ceramah Umum: Hijrah: Haruskah aku Berubah? Forum Ramadhan: Ibadah VS Peperiksaan
Penceramah yang dijemput Ust Vokalis kumpulan nasyid Fetya (my bad aku tak salin nama dia. Maap) Haha. Sempoi ah best aku tak mengantuk kikikikih
So meh kita tengok slot pertama. Tajuk Hijrah.
Dulu-dulu time sekolah aku dengar perkataan ni time nak Maal Hijrah je. Hehehe. Menjadi budak sekolah harian ni tak power macam budak sekolah agama ke SBP ke MRSM ke yang sangat menekankan aspek kerohanian. So kami ni cuma didedahkan bila ada sambutan macam tu lah. Nak Maal Hijrah ke Ramadhan ke Syawal ke. So memang kene banyak usaha sendiri la.
Alhamdulillah la …