Saturday, December 28, 2013

Dunia Dakwah

 
Salam semua!
 
Aku masih di Kota Samarahan yang sejuk. (rasa macam kat oversea dah) Hihi. Hujan yang tak menentu turun dan redanya. 
 
Alhamdullilah masih diberi nyawa dari Tuhan.
Cuti Krismas kami yang panjang membolehkan aku update belog. #Eh. Peace!
 
Sebenarnya entry kali ni aku nak share beberapa laman best yang boleh kita sama-sama layari untuk dapatkan pengetahuan lebih tentang agama. Atau dengan kata lain yang boleh membantu kita untuk menjadi insan lebih baik.
 
Sekarang ni kan dah zaman canggih. Majoriti sume dah ada akaun Facebook , Twitter , Instagram dan memacam bagai lagi lah. Kita boleh dan mampu menghabiskan ber-jam jam menghadap semua benda ni. Tapi cuba kita fikir kejap. Apa yang kita dapat? Hmmm. So apa kata kita guna masa yang terluang tu untuk benda yang berfaedah. Ya , yang LEBIH faedahnya. 
 
Tak salah nak online ke apa. Tapi apa kata sambil kita dok layan Twitter Facebook tu kita bukak jugak laman-laman ilmiah. Sekurang-kurangnya ada output yang kita dapat hari tu. Ye idok? Haha
Ni ada beberapa laman dakwah best yang aku selalu usha. Dan yup sentap sokmo bila baca. Hahaha
 
Website / Blog :
I luv Islam
Angel Pakai Gucci
Its Teme
Langit Ilahi 
 
Twitter :
Angel Pakai Gucci
ItsTeme
 
Youtube :
TH Film
Mr. Bie
Mr The All Shared
IProduksi
Mat Lutfi
Aiman Azlan
So yeah thats it.
Kenkadang time kita boring tak tahu nak buat apa tu boleh la browse sume yang tertera di atas. daripada layan game ber-jam jam apa pun tak dapat. (mungkin lagi stress sebab kalah) Haha. Baik kita buat sesuatu yang berfaedah dan bermanfaat.
 
Lepas dah usha-usha semua tu boleh la share-share pulak dengan kawan-kawan lain.
" Sedekah yang paling baik adalah seorang Muslim yang belajar kemudian mengajarkannya kepada Muslim yang lain " 
- Riwayat Ibn Majah-
Jadi , itulah entry kali ini. Penuh dengan link! haha
 
Semoga jumpa lagi. Jaa ne :)
 
 

Sunday, December 22, 2013

Generasi Ohsem

Assalamualaikum..

Salam dunia. Salam Malaysia.

Semalam. Sabtu yang indah. Sabtu yang penat. Sabtu yang padat.
Alhamdullilah aku diberi peluang untuk menjadi salah sorang fasi dalam Kem Pemantapan Solat utk anak-anak tentera dekat kem tentera Kuching.

Aku satu group dengan fabel dan kami memilih kumpulan itik. Kumpulan dari kelab Nazim. Kelab bawah 12 tahun. Well , kitorg punya group sume laki dan semua kawaii! Hahaha

Waktu taaruf tu semua macam malu-malu. Yeah sangat shy shy cat sebab baru jumpa kan. Tapi lepas beberapa jam kami dah macam makcik2 jaga anak dah. Hyper terlampau! Haha

Dorang ni sume nampak je kecik. Hakikatnya bercita2 besar. Ramai antara mereka yang nak ikut jejak ayah jadi askar. Im so proud of them.

"Kenapa nak jadi askar?"
"Sebab nak serang Israel"
"Sebab tk nak tengok orang menderita"

Fuhhhh sape sangka jawapan tu yg kami dapat. Hontou ni sugoi!

Yang lawak pun ada.

"Kenapa nak jadi pilot?"
"Sebab nak jadi macam Adam dalam novel Adam dan Hawa"

Perghhhh bebudak zaman sekarang ni memang unexpected. Baru darjah 4 dah baca novel. Phew bahaya tau.

Itu belum masuk bab agama.
"Ustazah , saya dah khatam 3 kali."
"Ustazah , jom buat kuiz agama"
"Ustazah , kita nak solat dhuha ke?"

Ya Allah. Aku bersyukur dan kagum dengan mereka semua. Serious aku tak sangka mereka sehebat tu. Hebat. Hebat sungguh generasi ni.

Dalam group kami , ada seorang yang kurang upaya. Senang cite dia jenis slow learner. Dan kebetulan adik dia pun group yang sama.

Yeah aku sgt tersentuh tengok dua beradik ni. Sikap adik dia yg sgt protective terhadap abg dia buat aku tersentuh. Rasa nak menangis pun ada. Aku dpt rasa yg dia takkan maafkan org yg berani buli abg dia. Abg dia sebenarnya bijak! Waktu aku tanya pasal rukun Iman dan Islam. Aku dpt dengar abg dia jawab cuma sgt slow. Aku tahu abg dia tahu. Abg dia pun pandai melukis! Sangat pandai!

Sesungguhnya ia nya satu pengalaman yg sgt berharga. Tak ternilai dengan wang ringgit.
Apa yang aku sentiasa terfikir kan ialah ,

Betapa hebatnya ibu bapa mereka yang berjaya mendidik kanak-kanak tersebut menjadi insan yang ohsem!


Sunday, December 15, 2013

Semangat Baru

 

Semangat baru ,
Perjuangan yang satu ,
Dan matlamat hidupku ,
............

Di mulakan dengan lagu Bunkface. Macam kena sikit dengan tajuk. Hmm sikit jelah kot.

Well , dah seminggu pun sejak Sem 2 bermula. Yang pastinya kelas baru , tempat baru , jadual baru agak tak mengujakan. Haha yelah manusia tak suka perubahan. Apa yang menariknya sem ni? Well , kitorang ada a few events yang akan kitorang sertai untuk Ko-k.

MARA ( Asasi Martial Arts ) dan AB2C ( Asasi back to Community) dan juga Annual Dinner yang bertema. 
 
Apa-apa pun aku agak teruja yang tengok hasil semua benda ni. Macam best je. Haha

Btw , itu semua perhiasan Sem ni je. Apa yang penting , kena rancang strategi dari sekarang dan score dalam semua assignments , quiz dan paling penting exams! 



Bila tanya kengkawan pointer memasing semua menjulang belaka. K agak keciwa. Takpe , itu bukan sesuatu yang melemahkan tapi itu cabaran! Untuk berdiri sama tinggi dengan diorang. So kena laa kerja keras Sem 2 ni. Hihi. 

So yeah.
Jumpa lagi.
Jaa mata :)




Friday, December 6, 2013

She

 
 
Ohoiii 2 days more and im back. Sobs.
 
K tetiba rasa nak tulis pasal cousin aku. Yeah lama dah terfikir tapi tu lah malas sangat. Hahaha
Btw aku touched dengan entry dia sebelum ni.
 
 
Amna Wills.
 
Mir.
 
Amir Farhan.
 
Yeah that's my cousin.
 
Kitorang memang rapat gila. Dari kecik. Dulu-dulu waktu kecik kitorang selalu pos surat , kad raya , oh birthday present pun dapat! Haha. Tu la nikmat masa zaman dulu-dulu. Manade sume ipad bagai whatapps wechat semua. Semua pos tau. Rasanya semua elok dalam kotak sekarang. Hihi
 
Mir ni orang nya sakai. Oh yeah sakai gila. Dia ni memang manusia cakap lepas terus terang jujur. So kau kalau nak buat hal depan dia sila lah lepas tu free free je kena sembur time tu jugak. Hahahaha. Oh minah ni benci sangat pink. Apebenda entah. Lepas tu kuat makan. 10 chamber perot. Kuikui.
 
Dia ni jugak suka buat kerja gila pahtu dah menyesal tak sudah. Naseb la cousin dia yang sorang ni spesies setia mendengar segala masalah dia. Well , aku memang tak kesah pun. Kalau dengan tu aku boleh tolong , yeah aku sedia membantu :)
 
Di sebalik semua tu , minah ni sebenarnya tersangat lah bijak. Yup. Genius. Kami dapat result sama untuk UPSR dan PMR tapi dia potong aku waktu SPM. Sekarang pun aku rasa kalau lawan pointer memang tergolek-golek la aku. Haha. Aku pun taktau software apa dia install dalam otak dia tu. Haha
 
Dia juga ada sifat pemimpin yag lahir sekali dengan dia. Pergi la ceruk mana pun mesti dapat jawatan. Tak yah mintak pun orang kasi. Memang ada muka YB ke cemana aku pon taktahu. Haha.
 
K aku rasa cukup cerita harini.
 
Walaupun minah ni super sakai takpe aku tetap sayang dia. K manis terlampau.
Semoga kau Berjaya! Aku doakan kau akan ke India juga nanti :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!