Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

Dunia Dakwah

Salam semua! Aku masih di Kota Samarahan yang sejuk. (rasa macam kat oversea dah) Hihi. Hujan yang tak menentu turun dan redanya.  Alhamdullilah masih diberi nyawa dari Tuhan. Cuti Krismas kami yang panjang membolehkan aku update belog. #Eh. Peace! Sebenarnya entry kali ni aku nak share beberapa laman best yang boleh kita sama-sama layari untuk dapatkan pengetahuan lebih tentang agama. Atau dengan kata lain yang boleh membantu kita untuk menjadi insan lebih baik. Sekarang ni kan dah zaman canggih. Majoriti sume dah ada akaun Facebook , Twitter , Instagram dan memacam bagai lagi lah. Kita boleh dan mampu menghabiskan ber-jam jam menghadap semua benda ni. Tapi cuba kita fikir kejap. Apa yang kita dapat? Hmmm. So apa kata kita guna masa yang terluang tu untuk benda yang berfaedah. Ya , yang LEBIH faedahnya.  Tak salah nak online ke apa. Tapi apa kata sambil kita dok layan Twitter Facebook tu kita bukak jugak laman-laman ilmiah. Sekurang-kurangnya ada output yang kita dapat hari tu. Ye i…

Generasi Ohsem

Assalamualaikum..
Salam dunia. Salam Malaysia.

Semalam. Sabtu yang indah. Sabtu yang penat. Sabtu yang padat.
Alhamdullilah aku diberi peluang untuk menjadi salah sorang fasi dalam Kem Pemantapan Solat utk anak-anak tentera dekat kem tentera Kuching.
Aku satu group dengan fabel dan kami memilih kumpulan itik. Kumpulan dari kelab Nazim. Kelab bawah 12 tahun. Well , kitorg punya group sume laki dan semua kawaii! Hahaha
Waktu taaruf tu semua macam malu-malu. Yeah sangat shy shy cat sebab baru jumpa kan. Tapi lepas beberapa jam kami dah macam makcik2 jaga anak dah. Hyper terlampau! Haha
Dorang ni sume nampak je kecik. Hakikatnya bercita2 besar. Ramai antara mereka yang nak ikut jejak ayah jadi askar. Im so proud of them.
"Kenapa nak jadi askar?"
"Sebab nak serang Israel"
"Sebab tk nak tengok orang menderita"
Fuhhhh sape sangka jawapan tu yg kami dapat. Hontou ni sugoi!
Yang lawak pun ada.
"Kenapa nak jadi pilot?"
"Sebab nak jadi macam Adam da…

Semangat Baru

Semangat baru , Perjuangan yang satu , Dan matlamat hidupku , ............
Di mulakan dengan lagu Bunkface. Macam kena sikit dengan tajuk. Hmm sikit jelah kot.
Well , dah seminggu pun sejak Sem 2 bermula. Yang pastinya kelas baru , tempat baru , jadual baru agak tak mengujakan. Haha yelah manusia tak suka perubahan. Apa yang menariknya sem ni? Well , kitorang ada a few events yang akan kitorang sertai untuk Ko-k.
MARA ( Asasi Martial Arts ) dan AB2C ( Asasi back to Community) dan juga Annual Dinner yang bertema.  Apa-apa pun aku agak teruja yang tengok hasil semua benda ni. Macam best je. Haha
Btw , itu semua perhiasan Sem ni je. Apa yang penting , kena rancang strategi dari sekarang dan score dalam semua assignments , quiz dan paling penting exams! 


Bila tanya kengkawan pointer memasing semua menjulang belaka. K agak keciwa. Takpe , itu bukan sesuatu yang melemahkan tapi itu cabaran! Untuk berdiri sama tinggi dengan diorang. So kena laa kerja keras Sem 2 ni. Hihi. 
So yeah. Jumpa l…

She

Ohoiii 2 days more and im back. Sobs. K tetiba rasa nak tulis pasal cousin aku. Yeah lama dah terfikir tapi tu lah malas sangat. Hahaha Btw aku touched dengan entry dia sebelum ni. She Amna Wills. Mir. Amir Farhan. Yeah that's my cousin. Kitorang memang rapat gila. Dari kecik. Dulu-dulu waktu kecik kitorang selalu pos surat , kad raya , oh birthday present pun dapat! Haha. Tu la nikmat masa zaman dulu-dulu. Manade sume ipad bagai whatapps wechat semua. Semua pos tau. Rasanya semua elok dalam kotak sekarang. Hihi Mir ni orang nya sakai. Oh yeah sakai gila. Dia ni memang manusia cakap lepas terus terang jujur. So kau kalau nak buat hal depan dia sila lah lepas tu free free je kena sembur time tu jugak. Hahahaha. Oh minah ni benci sangat pink. Apebenda entah. Lepas tu kuat makan. 10 chamber perot. Kuikui. Dia ni jugak suka buat kerja gila pahtu dah menyesal tak sudah. Naseb la cousin dia yang sorang ni spesies setia mendengar segala masalah dia. Well , aku memang tak kesah pun. Ka…