Friday, December 30, 2016

Happy 21st Birthday


30 Disember 2016 | JUMAAT

Dear Amir Farhan,

Selamat menyambut ulangtahun yang ke-21! A year older makes you a step ahead to success, In shaa Allah. May all your dreams come true 😆

Maybe we should plan for a vacation for this upcoming year, hmm ke mana ya?

Bila dah lama tak jumpa ni, banyak nak cerita actually tapi tu lah, kita dipisahkan oleh lautan dan gunung-ganang serta jalan raya yang panjang. Wait for meh for the next 2 years k. hahaha.

Aku just teringat masa kekecik dulu, I never fail to remind my parents about preparing your present for your upcoming birthday, and the best was your mom did the same for my birthday! It’s kind of barter system for the few years, when we’re still in primary school. And yeah, bila umur dah meningkat, komitmen dah banyak, sedikit sebanyak mengganggu gugat jugak laa. Tapi air dicincang takkan putus kan? You can still and always have me, everytime, anytime, anywhere 😌😌

Nah, birthday banner, I buat khas tau 😊

Click to enlarge


P/S: your birthday present is on its way, you better check. Hope you like it!

Last, tanjoubi omedetou! 💗

Lots of love,
Marjanaady 

Thursday, December 29, 2016

Summary of 2016

29 Disember 2017 | RABU

Beberapa hari lagi sebelum melangkah masuk ke pintu 2017

Setahun berlalu dengan super-pantas. Bila fikir balik, apa je yang berlaku sepanjang tempoh 2016 ni, lemme think 😎

Dan dengan gigihnya mencari hardisk, scrolling those moments stored in the solid black rectangle external hard disk, dan jumpa!

Let’s recap 2016 momento;

✔Field trip to Gunung Gading
✔Biotechnology Annual Dinner
✔Menyertai Misi Bantuan Perubatan bersama Yayasan Ikhlas
✔Bendahari Program Kembara Muallaf di Kg Meranek
✔Dilantik sebagai Ketua Beliawanis PEMBINA UNIMAS sesi 2016/2017
✔Tercalon dalam Anugerah Pengarah Projek Terbaik dan Anugerah Tun Abang Salehuddin dalam Majlis Apresiasi Gemilang Mahasiswa UNIMAS (MEGAH)
✔Menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan (MATK) ke-10 PEMBINA
✔Menghadiri Program HIMMAH 3.0
✔Fasilitator dalam Perkampungan Ilmu SMK Yaacob Latif
✔Trip to Sabah
✔Trip to Pulau Perhentian
✔Trip to Bako National Park

Dan banyaaak lagi..

It's a wrap for 2016!

Oh semua ni tak disusun ikut urutan. Cuma ni antara yang aku paling ingat lah. Such a great memories to bring back home after my graduation soon huhu tetiba sayu pulak rasa sobs 😢

Alhamdulillah rupanya banyak benda yang sempat dilalui tahun ni. Sebenarnya banyak yang dah lupa-lupa haha. Bila jumpa semula gambar lama baru perasan balik.

And yeah, gunakanlah masa muda ni untuk buat macam-macam benda. Terokai ilmu baru, pergi tengok dunia luar, belajar soft skills and life skills. Jangan buang masa!

Muda ni hanya sekali, so kita enjoy!  perlu gunakan sebaiknya!

Semoga tahun baru ni lebih mencabar dan menyeronokkan!

Welcome abroad, 2017! 

Tuesday, December 27, 2016

Ababil

27 Disember 2016 | SELASA

Masa usrah dengan hadek bulatan gumbira last week, salah seorang daripada adik-adik tu berkongsi cerita tentang pembuat drone ‘Ababil’, yang dibina untuk menewaskan Israel dibunuh dan mati syahid. Sangat terinspirasi dengan cerita tersebut. Tapi apa yang lebih menarik masatu adalah perkataan ‘Ababil’ tu sendiri.

Masa balik, terus bukak google cari Ababil. Yes, pernah dengar lagu Raihan, tajuk Ababil! Search Youtube, tengok lirik. K deep kuasa dua. Back to the prev Google tab, terus membaca tentang tentera Abraham yang dikalahkan oleh burung Ababil.


Kepada yang nak baca, klik link sebelah: Kisah Burung Ababil Menewaskan Tentera Bergajah Abrahah

It was amazing! Ulama mentafsirkan burung tu tak wujud pun, memang didatangkan khas oleh Allah untuk menjaga Kaabah masatu. Masha Allah. Allahu Akbar.

Lagu Ababil oleh kumpulan lejen Raihan tu adalah satu pendekatan yang sangat bagus. Untuk golongan yang payah faham sejarah macam sistur ni, pendekatan melalui lagu adalah cara terbaik untuk tarik minat menggali sendiri cerita dia. So yeah. Lirik second chorus dia memang deep ouch.

Ababil : Raihan

Bagai gempa bumi yang menggegarkan
Tentera bergajah Abrahah
Ingin memusnahkan Kota Mekah

Kerana dengki benci terhadap rumah Allah
Tiada yang mampu untuk membantu
Mukmin hanya berserah kepada yang empunya Kaabah
Yakin dan berdoa
Allah sendiri yang akan menjaganya

Ababil kisah benar dari Al-Quran
Ababil bukan hanya kisah dongengan
Ababil satu bukti bantuan Tuhan
Jika kita bertakwa dan bertawakal kepada-Nya

Burung-burung Ababil dikirim Allah
Melemparkan batu yang panas, batu dari neraka
Menghancurkan bala tentera Abrahah, tanda pembelaanya

Persoalannya mengapakah kita di zaman ini
Dipermainkan sesuka hati oleh musuh kita
Tiada pembelaan dari Tuhan untuk umat ini
Kerna cinta dunia dan takut mati
(al-wahan)
Cubalah kita koreksi diri

Youtube: Ababil, Raihan 

Ya, persoalan tu bermain diminda untuk beberapa hari lepas aku baca kisah tu. Well, mungkin aku agak terlambat untuk faham kisah ni. Tapi apa yang aku dapat simpulkan. Kita takkan dapat pertolongan selagi kita tak kembali pada Tuhan, sibuk dengan dunia. 

Tulisan ini daripada saya, untuk saya, yang hanya rakyat marhaen, hamba hina dina. Serious, diri sendiri pun jauh lagi. Tapi percayalah, it's never too late to change. 

Henshin!  💪💪



Sem 5 Final Examination

27 Disember 2016 | SELASA

Oh, sedikit lagi untuk ke garisan penamat!

Yes, I did it 😎

Berlalu laa sudahhh 5 sem
Berbulan di Sarawaaaak

*sila nyanyi ikut nada lagu raya, sekian

And my 5th sem final examination started today. Alhamdulillah.

Semoga dipermudahkan segalanya. 1 sem je lagi bro! Let’s do this! 💪💪


Friday, December 16, 2016

Nice to meet you, Photobook!

16 Disember 2017 | JUMAAT

Salam Jumaat semuaaa

Alhamdulillah Jumaat yang barakah untuk semua

Because of me being sooooo into the customized thingy. I found out this website was soooooo cool! Terjumpa masa scrolling Facebook, I went to the website which are currently having Christmas promotion!! Whoaaaaa ini sudah bagus! It's about Photobook Malaysia!

Facebook: Photobook Worldwide



Bila kau dah pandai design, dan kau terjumpa pulak platform yang sangat best dan murah untuk visualized your artwork, it is truly ohsem okay seriously 😍

Since I’ve never been using this website, and nampak macam tipu je hahahaha so I tried once. Mula-mula beli yang paling murah which cost only RM1.20 untuk magnet. Once successfully purchased, voucher akan dihantar ke emel anda. Untuk promotion ni, Photobook guna konsep prepaid, pay first, create later. So yeah, aku pun try la buat artwork dan edit semua bagai. Bila dah sampai window payment, masukkan laa voucher belian tadi. Surprisingly, murah gilaaaaaaaa! Bayar postage je k. I was speechless at that moment. And terus ke home untuk beli lebih banyak vouchers kahkah! Kalau dah perempuan tu kaaan 😂😂

Click to enlarge

And yeah, im successfully bought 3 vouchers. Magnet, canvas, and notebook. The vouchers akan expired tahun depan. So I can plan what should I do with those stuff hewhew. Bagus jugak en konsep prepaid ni. Sempat nak berfikir panjang. Will update soon with the printed artwork. Stay tuned.

Click to enlarge


Nice promotion Photobook Malaysia 👍👍
“Handmade to Perfection”

Oh korang boleh je nak usha Facebook derang, simply search Photobook Worlwide
Website dorang ni hah boleh usha gak : Photobook Malaysia 

Wednesday, December 14, 2016

DIY 2017 Planner

14 Disember 2017 | RABU

2016 hampir ke penghujungnya. In my mind, I have to get a planner for 2017.

Malangnya, semua planner yang aku jumpa semuanya buruk hahaha. Me being fussy. Well, kita nak guna setahun kan. Mesti laa nak yang cantic-cantik. Ada jugak jumpa dekat IG tapi mahal benau. Nak conteng-conteng je pun.

Pastu im thinking of something. Maybe I should DIY the planner. Yes, my mind get into Pinterest! Haa, ni source paling comel dan creative setakat ni untuk segala idea yang ohsem. Mencurah-curah idea lepas usha website ni. Simply search keywords like: 2017 planner, planner etc. The best part is, boleh free download printable planner. Lepastu boleh je nak add apa-apa element dekat planner tu. Itulah seronok bila buat sendiri.

Pinterest!

This is soooo meh. Haha. Comel weh sis tak tahan. So aku pun download dan print. For the cover part, im glad that I know how to use photoshop. And designing part is the best afterall.



Printed cover be like..the lighting was orange haha



Extra notes included

So yeah, this is my brand new planner for 2017! Wuhuuu. Self-satisfaction unlocked 😎

Thursday, December 8, 2016

Coretan #HIMMAH2016

8 Disember 2016 | KHAMIS

Sekembalinya dari #HIMMAH2016, I feel different!

Seolah-olah menyahut nama program itu sendiri, HIMMAH = Keazaman. Walhal, HIMMAH disini bermaksud Himpunan Mahasiswa. Tapi boleh jugak la, double meaning kan.

Dari Sarawak ke Dengkil tu sendiri merupakan satu mujahadah yang besar. Pada masa yang sama ada 3 event besar yang rasanya penting sangat. HIMMAH, program Biro Rekreasi dan Pertandingan Ping Pong FSTS. Jadi sangat keliru bila rasa nak support program Biro rekreasi, yelah member baik kot. Lepastu setelah satu sem menunggu akhirnya karnival sukan FSTS nak buat masa tu gak. Dah la tengah gian nak lawan pingpong. Akhirnya, muncul HIMMAH. Walaupun tak pernah pergi. Tapi aku dapat rasakan yang program ni mesti ohsem tahap giga. Sebab PEMBINA seluruh Malaysia berkumpul kot.

Bila hati rasa lebih menjurus kepada HIMMAH. Next step, usha tiket flight. Tu mujahadah kedua. Mahal bak hang. Balik cuti pun tak pernah semahal tu. Lepastu tajdid niat balik. Bagitahu parents, diorang macam tak kesah sangat. Sebenarnya sebab dah lama tak balik. Aku rasa diorang rindu hewhew. So yeah, setel bab tu. Dan penantian ke HIMMAH tu memang penantian yang dasyat. Berdebar sepanjang masa.

Bila dah sampai sana, Alhamdulillah semuanya baik baik belaka! Bila Kak Hanan Othman menyapa dengan nama, rasa macam haiiiiiih ada jugak orang kenal. Sis terharu. Mencari-cari jugak geng masa pergi Majlis Pimpinan Universiti haritu. Tapi tak Nampak lagi, maybe dorm lain lain.

As expected, akhwat memang ohsem. Memula je nampak macam shy-shy-cat. Lepastuuuu memang melekat tak habis. Bercerita sampai sudah. Terjumpa Kak Hanan Humaira, dia baru balik BFG. Qowiyy nyaaaa akak. Sis kagum. Dalam hati berdoa, semoga aku pun boleh jadi macam tu. Hopefully.

And yeah 3 hari yang padat sangat dengan pengisian yang mengegarkan jiwa pemuda. Serious, semangat jadi berkobar-kobar lepas balik tu.

Itulah dia, HIMMAH!

Melahirkan ramai rijjal yang berjiwa Himmah Aliyah!

Tahniah team HIMMAH, in shaa Allah 2 tahun lagi kita jumpa




Note to Self

8 Disember 2016 | KHAMIS

Dan bila mana kau rasa kosong, sempit, keliru. Percayalah, bukan movie marathon yang kau cari, bukan aiskrim sepeti yang mampu menyejukkan hati, bukan juga dengan meroyan sana sini 😌

Sebenarnya,

Hati kau kosong sebab jauh dari Allah

Hati kau kosong sebab penuh dengan cinta dunia

Analogi dia mudah. Contohnya kau sakit lepastu kau makan racun. Mestilah bertambah sakit, kan?

Sebab akhirnya nafsu takkan dapat memuaskan. Hanya dengan kembali kepada Allah hati kan tenang

Tak percaya? Cubalah. Anda mampu mengubahnya 😎


Thursday, December 1, 2016

December Blues

1 Disember 2016 | KHAMIS

And today is 1st December! Welcome to the last month of the year! Phewwwwwww.

Semalam aku nampak dekat Fesbuk kot, someone wrote; ‘Sudah tercapaikan azam anda tahun ini?’

Hahaha me wondering apa ek azam aku tahun ni actually. Seingat aku nak setelkan azam tahun lepas. Then im wondering again, apa ek azam aku tahun lepas. Haa sudah! 😂

And I guess, me in December 2016, still blogging. Still being me. Crazy me, playful me, and cheerful me and photoshop-addict 😎

Nak buat azam tahun baru macam awal sangat. So yeah, let’s create more memories for the year of 2016 before it ends.

Awwww final year is tooo emotional for me. Feeling like crying sobsobs 😭😭

Yet, im still busy in doing my final year project,

In progress,

➔Progress Report,
➔Labwork,
➔Thesis writing,

#PrayforMarjana okeh?




About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!