Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2016

Happy 21st Birthday

30 Disember 2016 | JUMAAT
Dear Amir Farhan,
Selamat menyambut ulangtahun yang ke-21! A year older makes you a step ahead to success, In shaa Allah. May all your dreams come true 😆
Maybe we should plan for a vacation for this upcoming year, hmm ke mana ya?
Bila dah lama tak jumpa ni, banyak nak cerita actually tapi tu lah, kita dipisahkan oleh lautan dan gunung-ganang serta jalan raya yang panjang. Wait for meh for the next 2 years k. hahaha.
Aku just teringat masa kekecik dulu, I never fail to remind my parents about preparing your present for your upcoming birthday, and the best was your mom did the same for my birthday! It’s kind of barter system for the few years, when we’re still in primary school. And yeah, bila umur dah meningkat, komitmen dah banyak, sedikit sebanyak mengganggu gugat jugak laa. Tapi air dicincang takkan putus kan? You can still and always have me, everytime, anytime, anywhere 😌😌
Nah, birthday banner, I buat khas tau 😊


P/S: your birthday present is on its…

Summary of 2016

29 Disember 2017 | RABU
Beberapa hari lagi sebelum melangkah masuk ke pintu 2017
Setahun berlalu dengan super-pantas. Bila fikir balik, apa je yang berlaku sepanjang tempoh 2016 ni, lemme think 😎
Dan dengan gigihnya mencari hardisk, scrolling those moments stored in the solid black rectangle external hard disk, dan jumpa!
Let’s recap 2016 momento;
✔Field trip to Gunung Gading ✔Biotechnology Annual Dinner ✔Menyertai Misi Bantuan Perubatan bersama Yayasan Ikhlas ✔Bendahari Program Kembara Muallaf di Kg Meranek ✔Dilantik sebagai Ketua Beliawanis PEMBINA UNIMAS sesi 2016/2017 ✔Tercalon dalam Anugerah Pengarah Projek Terbaik dan Anugerah Tun Abang Salehuddin dalam Majlis Apresiasi Gemilang Mahasiswa UNIMAS (MEGAH) ✔Menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan (MATK) ke-10 PEMBINA ✔Menghadiri Program HIMMAH 3.0 ✔Fasilitator dalam Perkampungan Ilmu SMK Yaacob Latif ✔Trip to Sabah ✔Trip to Pulau Perhentian ✔Trip to Bako National Park
Dan banyaaak lagi..

Oh semua ni tak disusun ikut urutan. Cuma ni …

Ababil

27 Disember 2016 | SELASA
Masa usrah dengan hadek bulatan gumbira last week, salah seorang daripada adik-adik tu berkongsi cerita tentang pembuat drone ‘Ababil’, yang dibina untuk menewaskan Israel dibunuh dan mati syahid. Sangat terinspirasi dengan cerita tersebut. Tapi apa yang lebih menarik masatu adalah perkataan ‘Ababil’ tu sendiri.
Masa balik, terus bukak google cari Ababil. Yes, pernah dengar lagu Raihan, tajuk Ababil! Search Youtube, tengok lirik. K deep kuasa dua. Back to the prev Google tab, terus membaca tentang tentera Abraham yang dikalahkan oleh burung Ababil.

Kepada yang nak baca, klik link sebelah: Kisah Burung Ababil Menewaskan Tentera Bergajah Abrahah
It was amazing! Ulama mentafsirkan burung tu tak wujud pun, memang didatangkan khas oleh Allah untuk menjaga Kaabah masatu. Masha Allah. Allahu Akbar.
Lagu Ababil oleh kumpulan lejen Raihan tu adalah satu pendekatan yang sangat bagus. Untuk golongan yang payah faham sejarah macam sistur ni, pendekatan melalui lagu ad…

Sem 5 Final Examination

27 Disember 2016 | SELASA
Oh, sedikit lagi untuk ke garisan penamat!
Yes, I did it 😎
Berlalu laa sudahhh 5 sem Berbulan di Sarawaaaak
*sila nyanyi ikut nada lagu raya, sekian
And my 5th sem final examination started today. Alhamdulillah.
Semoga dipermudahkan segalanya. 1 sem je lagi bro! Let’s do this! 💪💪

Nice to meet you, Photobook!

16 Disember 2017 | JUMAAT
Salam Jumaat semuaaa
Alhamdulillah Jumaat yang barakah untuk semua
Because of me being sooooo into the customized thingy. I found out this website was soooooo cool! Terjumpa masa scrolling Facebook, I went to the website which are currently having Christmas promotion!! Whoaaaaa ini sudah bagus! It's about Photobook Malaysia!



Bila kau dah pandai design, dan kau terjumpa pulak platform yang sangat best dan murah untuk visualized your artwork, it is truly ohsem okay seriously 😍
Since I’ve never been using this website, and nampak macam tipu je hahahaha so I tried once. Mula-mula beli yang paling murah which cost only RM1.20 untuk magnet. Once successfully purchased, voucher akan dihantar ke emel anda. Untuk promotion ni, Photobook guna konsep prepaid, pay first, create later. So yeah, aku pun try la buat artwork dan edit semua bagai. Bila dah sampai window payment, masukkan laa voucher belian tadi. Surprisingly, murah gilaaaaaaaa! Bayar postage je k. I w…

DIY 2017 Planner

14 Disember 2017 | RABU
2016 hampir ke penghujungnya. In my mind, I have to get a planner for 2017.
Malangnya, semua planner yang aku jumpa semuanya buruk hahaha. Me being fussy. Well, kita nak guna setahun kan. Mesti laa nak yang cantic-cantik. Ada jugak jumpa dekat IG tapi mahal benau. Nak conteng-conteng je pun.
Pastu im thinking of something. Maybe I should DIY the planner. Yes, my mind get into Pinterest! Haa, ni source paling comel dan creative setakat ni untuk segala idea yang ohsem. Mencurah-curah idea lepas usha website ni. Simply search keywords like: 2017 planner, planner etc. The best part is, boleh free download printable planner. Lepastu boleh je nak add apa-apa element dekat planner tu. Itulah seronok bila buat sendiri.

This is soooo meh. Haha. Comel weh sis tak tahan. So aku pun download dan print. For the cover part, im glad that I know how to use photoshop. And designing part is the best afterall.





So yeah, this is my brand new planner for 2017! Wuhuuu. Self-satisf…

Coretan #HIMMAH2016

8 Disember 2016 | KHAMIS
Sekembalinya dari#HIMMAH2016, I feel different!
Seolah-olah menyahut nama program itu sendiri, HIMMAH = Keazaman. Walhal, HIMMAH disini bermaksud Himpunan Mahasiswa. Tapi boleh jugak la, double meaning kan.
Dari Sarawak ke Dengkil tu sendiri merupakan satu mujahadah yang besar. Pada masa yang sama ada 3 event besar yang rasanya penting sangat. HIMMAH, program Biro Rekreasi dan Pertandingan Ping Pong FSTS. Jadi sangat keliru bila rasa nak support program Biro rekreasi, yelah member baik kot. Lepastu setelah satu sem menunggu akhirnya karnival sukan FSTS nak buat masa tu gak. Dah la tengah gian nak lawan pingpong. Akhirnya, muncul HIMMAH. Walaupun tak pernah pergi. Tapi aku dapat rasakan yang program ni mesti ohsem tahap giga. Sebab PEMBINA seluruh Malaysia berkumpul kot.
Bila hati rasa lebih menjurus kepada HIMMAH. Next step, usha tiket flight. Tu mujahadah kedua. Mahal bak hang. Balik cuti pun tak pernah semahal tu. Lepastu tajdid niat balik. Bagitahu paren…

Note to Self

8 Disember 2016 | KHAMIS
Dan bila mana kau rasa kosong, sempit, keliru. Percayalah, bukan movie marathon yang kau cari, bukan aiskrim sepeti yang mampu menyejukkan hati, bukan juga dengan meroyan sana sini 😌
Sebenarnya,
Hati kau kosong sebab jauh dari Allah
Hati kau kosong sebab penuh dengan cinta dunia
Analogi dia mudah. Contohnya kau sakit lepastu kau makan racun. Mestilah bertambah sakit, kan?
Sebab akhirnya nafsu takkan dapat memuaskan. Hanya dengan kembali kepada Allah hati kan tenang
Tak percaya? Cubalah. Anda mampu mengubahnya 😎

December Blues

1 Disember 2016 | KHAMIS
And today is 1st December! Welcome to the last month of the year! Phewwwwwww.
Semalam aku nampak dekat Fesbuk kot, someone wrote; ‘Sudah tercapaikan azam anda tahun ini?’
Hahaha me wondering apa ek azam aku tahun ni actually. Seingat aku nak setelkan azam tahun lepas. Then im wondering again, apa ek azam aku tahun lepas. Haa sudah! 😂
And I guess, me in December 2016, still blogging. Still being me. Crazy me, playful me, and cheerful me and photoshop-addict 😎
Nak buat azam tahun baru macam awal sangat. So yeah, let’s create more memories for the year of 2016 before it ends.
Awwww final year is tooo emotional for me. Feeling like crying sobsobs 😭😭
Yet, im still busy in doing my final year project,
In progress,
➔Progress Report, ➔Labwork, ➔Thesis writing,
#PrayforMarjana okeh?