Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2014

Ta'lim

6 Disember 2014

Alhamdulillah. Sesuatu berlaku harini dan ia membuatkan aku rasa lebih semangat nak menulis. Ye, trimas!
K harini nak share satu benda baru yang best.
Pada suatu ketika dulu, mak usrah aku cakap yang kitorang kene buat ta’lim dekat surau dan ajak orang datang ta’lim tu dengar kitorang bagi tazkirah.

K firstly, ta’lim tu apa? Ta’lim tu macam satu sesi perkongsian ilmu. Jadi, kiranya kitorang la akan menjadi penyampai ilmunya. Ta’lim ni tak lama. 30-45 minit camtuh. Ringkas tapi padat, in shaa Allah.
So nak jadi cerita, kitorang semua macam tak berapa nak berminat la dengan cadangan mak usrah tu pada awalnya. Dia macam alamak susah nya, malu nya nak bagi talk bla bla bla.
First time kami laksanakan ta’lim tu. Setiap  ahli usrah aku kene bawak sorang kawan at least untuk dengar ta’lim tu. So ada la beberapa orang luar selain member bulatan usrah kitorang. Dan  Alhamdulillah perkongsian tu berjalan dengan sangat baik. Dari minggu ke minggu,  bertambah pulak orang yang…

Pujian vs Ujian

5 Disember 2014

Pejam celik dah sampai Disember dah sekarang. Ya Allah betapa pantas nya masa berlalu dah hujung tahun dah. Tak lama lagi dah nak Year End Sale #eh hahaha

Aku nak share something harini. Kisahnya, harituh time scroll punya scroll instagram, ternampak satu gambar ni. Dia macam ouch sentap.



Pujian.
Siapa yang tak suka kene puji? Siapa yang tak mendambakan pujian?
“Cantik lah kau harini”
“Kau Nampak lain la weh”
“Pandainya kau, selalu dapat markah tinggi”
“Kau ni alim la. Bagus sangat”
Sedarkah kita bila perkataan pujian itu dibuang huruf “P” nya akan menjadi Ujian?

Ujian
Berapa ramai yang lepas kene puji dia humble? Atau kah humble tu hanya di mulut sahaja.
“Eh mana de lah”
“Kau lagi cantik apa, aku ni biasa-biasa je”
Padahal dalam hati
“Eh cantik eh aku harini. Esok pakai macam ni lagi la”
“Ish dia ni selekeh la tengok macam aku kemas je”


Astagfirullah. See pujian tu ujian. Kita mudah bongkak riak takbur bila kene puji. Kalau tak terluah pun mesti terdetik dalam hati…