Tuesday, December 9, 2014

Ta'lim

 
 



6 Disember 2014


Alhamdulillah. Sesuatu berlaku harini dan ia membuatkan aku rasa lebih semangat nak menulis. Ye, trimas!

K harini nak share satu benda baru yang best.

Pada suatu ketika dulu, mak usrah aku cakap yang kitorang kene buat ta’lim dekat surau dan ajak orang datang ta’lim tu dengar kitorang bagi tazkirah.


K firstly, ta’lim tu apa? Ta’lim tu macam satu sesi perkongsian ilmu. Jadi, kiranya kitorang la akan menjadi penyampai ilmunya. Ta’lim ni tak lama. 30-45 minit camtuh. Ringkas tapi padat, in shaa Allah.

So nak jadi cerita, kitorang semua macam tak berapa nak berminat la dengan cadangan mak usrah tu pada awalnya. Dia macam alamak susah nya, malu nya nak bagi talk bla bla bla.

First time kami laksanakan ta’lim tu. Setiap  ahli usrah aku kene bawak sorang kawan at least untuk dengar ta’lim tu. So ada la beberapa orang luar selain member bulatan usrah kitorang. Dan 
Alhamdulillah perkongsian tu berjalan dengan sangat baik. Dari minggu ke minggu,  bertambah pulak orang yang datang ta’lim tu.

Macam tak caya je setiap minggu makin ramai datang. Alhamdulillah. Kitorang pun dah tak segan nak share ilmu. Bukan nak kata kitorang hebat ke apa, kitorang pun buat research jugak. Cuma bila tengok usrahmates cerita benda-benda best rasa macam masuk sangat ke dalam hati sanubari. Terus lekat ke otak haha


So nak kata, benda baik ni kenkadang terpaksa dimulakan dengan ‘terpaksa’. Tapi bila dah lama-lama buat, disulami pula dengan perasaan ikhlas tu in shaa Allah benda tu bertemu keberkatan juga akhirnya. Sekarang, aku jadi automatic sendiri. Oh dah jumaat, harini ada ta’lim! Terasa semangat nak dengar harini cerita apa pulak.


In shaa Allah pada masa-masa akan datang bila free, aku share dekat sini eh? Hehe

Jumpa lagi. Salam. Jaaa J

Friday, December 5, 2014

Pujian vs Ujian

 
5 Disember 2014


Pejam celik dah sampai Disember dah sekarang. Ya Allah betapa pantas nya masa berlalu dah hujung tahun dah. Tak lama lagi dah nak Year End Sale #eh hahaha


Aku nak share something harini. Kisahnya, harituh time scroll punya scroll instagram, ternampak satu gambar ni. Dia macam ouch sentap.




Pujian.

Siapa yang tak suka kene puji? Siapa yang tak mendambakan pujian?

“Cantik lah kau harini”

“Kau Nampak lain la weh”

“Pandainya kau, selalu dapat markah tinggi”

“Kau ni alim la. Bagus sangat”

Sedarkah kita bila perkataan pujian itu dibuang huruf “P” nya akan menjadi Ujian?


Ujian

Berapa ramai yang lepas kene puji dia humble? Atau kah humble tu hanya di mulut sahaja.

“Eh mana de lah”

“Kau lagi cantik apa, aku ni biasa-biasa je”

Padahal dalam hati

“Eh cantik eh aku harini. Esok pakai macam ni lagi la”

“Ish dia ni selekeh la tengok macam aku kemas je”



Astagfirullah. See pujian tu ujian. Kita mudah bongkak riak takbur bila kene puji. Kalau tak terluah pun mesti terdetik dalam hati. Kala upon kita nak cakap kuat-kuat tapi ketahuilah Allah itu Maha Mendengar.


Jadi next time, bila kita kene puji kan. Say this,

Hadza min fadli rabbi

Maksudnya : Semua ini adalah anugerah dari Tuhanku




So boleh la praktik lepas ni.

“Style nya lukisan kau” “Hadza min fadli rabbi

“Cantik nya rambut” “Hadza min fadli rabbi



See senang kan? In shaa Allah sesame lah kita amalkan. Sesungguhnya ilmu yang bermanfaat tu bila kita belajar, kita praktik dan kita sampaikan dekat orang lain.

Oh salam subuh semenanjung! Haha


Gua mintak diri dulu lah. Assalamualaikum. Jaaa J

About Me

My photo
23 yo girl with extraordinary hungriness. Love travel and design. Japan is a must-go-country on the list!