Resepi Kerabu Sotong Ala Thai
Rasanya aku dan makanan Thai memang berpisah tiada. Disebabkan nak ke Thailand tu amatlah payoh. Tiket ke Krabi pun makin hari makin mahal, menjadikan impian ke sana makin tipis, uhuk uhuk
Jadi tak payah nak drama sangat, sebenarnya nak letak resepi kerabu sotong ni kat sini untuk simpanan masa depan, macam biasa. Aku dah try buat semalam. Weh, meleleh, sedap!
Bahan-bahan
500 gm sotong - potong dan dicuci bersih
3 ulas bawah putih - diketuk
3 cili merah - ditumbuk kasar
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis (jangan guna limau kasturi, tak umpph)
Daun ketumbar - hiris kasar
1 biji tomato - hiris nipis
3-4 kacang panjang - potong sukati
Secubit garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya
1. Celur sotong dalam air panas, bila dah masak, masukkan dalam air sejuk untuk buatkan sotong tu stay firm, tak lembik sangat
2. Campur segala bahan yang tinggal, gaul. Siap!
3. Ready to eat!
-----> so ni gua belanja hasil kerja semalam,
Selamat mencubaaaa! 🙆🙆
Jadi tak payah nak drama sangat, sebenarnya nak letak resepi kerabu sotong ni kat sini untuk simpanan masa depan, macam biasa. Aku dah try buat semalam. Weh, meleleh, sedap!
Bahan-bahan
500 gm sotong - potong dan dicuci bersih
3 ulas bawah putih - diketuk
3 cili merah - ditumbuk kasar
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis (jangan guna limau kasturi, tak umpph)
Daun ketumbar - hiris kasar
1 biji tomato - hiris nipis
3-4 kacang panjang - potong sukati
Secubit garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya
1. Celur sotong dalam air panas, bila dah masak, masukkan dalam air sejuk untuk buatkan sotong tu stay firm, tak lembik sangat
2. Campur segala bahan yang tinggal, gaul. Siap!
3. Ready to eat!
-----> so ni gua belanja hasil kerja semalam,
Selamat mencubaaaa! 🙆🙆
Comments
Post a Comment