Resepi Sagu Gula Melaka
Hi ! Ni kira kali kedua la post benda makan ada resepi. Well , aku dah try buat. Sedaap! Seminggu aku makan benda alah ni je. Benda ni memang sedap makan time sejuk. Bahan sikit kerja tkde lah leceh mana. So , boleh la try. Hihi
Tadaaaaaaaaaa ===>
Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
Untuk resepi kredit to Myresepi.com
Aku malas nk salin balik. Hahaha. Tapi yang gambar tu memey aku buat ehh. Hahaha.
K. Bergerak dulu. Jaa ne :)